Αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ και το γύρο επαφών που είχε με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης μιλά στο Mononews σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

Όπως αναφέρει, οι επενδυτές αν και ρωτούν για τις επιπτώσεις μιας γερμανικής ύφεσης στον ελληνικό τουρισμό όπως και για την ενεργειακή κρίση, βλέπουν την Ελλάδα ως μια χώρα που πηγαίνει μπροστά και κολυμπάει αντίθετα στο ρεύμα των παγκοσμίων προκλήσεων, με μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα και αντιμετωπίζεται ως πόλος σταθερότητας.

1

Κάνοντας ειδική αναφορά στον αντίκτυπο που είχε η μεγάλη επένδυση της του GIC –του sovereign fund δηλαδή της Σιγκαπούρης, το οποίο μάλιστα δεν φημίζεται για την ευκολία με την οποία επενδύει– στον ξενοδοχειακό όμιλο Sani/Ikos προσθέτει πως η Τουρκία αντιμετωπίζεται με αυξανόμενο σκεπτικισμό από την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.

«Είναι στο χέρι μας να αδράξουμε τις ευκαιρίες που διανοίγονται από πολυεθνικές που πιθανώς να θέλουν να μεταφέρουν την έδρα τους από την Κωνσταντινούπολη», δηλώνει.

Στο κρίσιμο μέτωπο των τραπεζών ο κ. Πατέλης ξεκαθαρίζει πως η αποεπένδυση του ΤΧΣ από όλες τις συμμετοχές «θα διαρκέσει από τις αρχές 2023, ως το πολύ αργότερο το τέλος του 2025 όταν λήγει ο βίος του ΤΧΣ».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενδιαφέροντος ευρωπαϊκών κεφαλαίων, που σύμφωνα με πληροφορίες του Mononews υπάρχει για την Τράπεζα Πειραιώς, ο κ. Πατέλης αναφέρει πως «Το ΤΧΣ διαχειρίζεται την διαδικασία αποεπένδυσης. Προτρέπουμε πιθανούς επενδυτές να εκδηλώσουν ενεργά το επενδυτικό τους ενδιαφέρον για τις συμμετοχές του ΤΧΣ, χωρίς καθυστερήσεις.»

«Υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα από διάφορους επενδυτικούς οργανισμούς ανα τον κόσμο. Το ΤΧΣ θα αποεπενδύσει από τις συμμετοχές του στις ελληνικές τράπεζες με γνώμονα το συμφέρον της Ελληνικής Δημοκρατίας» απαντά σχετικά με την αποεπένδυση στην Εθνική και το εάν αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να πυροδοτήσει προσφορές και από ευρωπαϊκούς ή άλλους παίκτες;

Αναφορικά με την διανομή μερισμάτων από τις τράπεζες σημειώνει ότι «την απόφαση για μερισματική πολιτική την λαμβάνει η διοίκηση μιας εταιρείας, σταθμίζοντας ρίσκα και ευκαιρίες» ενώ εκτιμά πως, όπως όλα, θα επιλυθεί και το θέμα της Τράπεζας Αττικής.

Στο πεδίο της ανάπτυξης κάνει λόγο για μια αξιοσημείωτη και εντυπωσιακή δυναμική φέτος άνω του 5%, η οποία ωστόσο αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2023.

Στέκεται ιδιαίτερα, στην πρόκληση που συνιστά η αύξηση του κόστους δανεισμού, ενώ υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά πως η κυβέρνηση είναι στοχοπροσηλωμένη στην επίτευξη του εθνικού στόχου για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 που όπως εξηγεί θα ανοίξει το δρόμο και για άλλα κεφάλαια που λόγω καταστατικού αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να επενδύσουν, να τοποθετηθούν εάν το επιθυμούν.

Η συνέντευξη έχει ως εξής: 

1. Μόλις επιστρέψατε από τις ΗΠΑ. Από τις συναντήσεις που είχατε εκεί, ποια ήταν η αίσθηση σας για την στάση των επενδυτών απέναντι στη χώρα; Έχει ενταθεί το risk aversion απέναντι στη χώρα, εξαιτίας της διεθνούς κρίσης αλλά και του κλίματος έντασης με την Τουρκία; Επηρεάζεται η διάθεση τους να επενδύσουν στην Ελλάδα;

«Η εικόνα της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας για την Ελλάδα έχει αλλάξει προς το καλύτερο εδώ και αρκετό καιρό. Μας βλέπουν ως μία χώρα σοβαρή, που πηγαίνει μπροστά και κολυμπάει αντίθετα στο ρεύμα των παγκόσμιων προκλήσεων. Οι επενδυτές ρωτάνε για τις επιπτώσεις μιας πιθανής γερμανικής ύφεσης στον ελληνικό τουρισμό, όπως επίσης και για την ενεργειακή κρίση.

Ωστόσο βλέπουν στην Ελλάδα μια μεταρρυθμιστική, σοβαρή κυβέρνηση, που μειώνει τους φόρους, αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα και αποτελεί πόλο σταθερότητας.

Η επένδυση του GIC –του sovereign fund δηλαδή της Σιγκαπούρης– στον ξενοδοχειακό όμιλο Sani/Ikos είχε πολύ θετικό αποτύπωμα διότι η GIC είναι ένας από τους πιο σοβαρούς επενδυτικούς οργανισμούς παγκοσμίως, και δεν φημίζεται για την ευκολία με την οποία κάνει επενδύσεις, πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης.

Η Τουρκία αντιμετωπίζεται με αυξανόμενο σκεπτικισμό από την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα και είναι στο χέρι μας να αδράξουμε τις ευκαιρίες που διανοίγονται από πολυεθνικές που πιθανώς να θέλουν να μεταφέρουν την έδρα τους από την Κωνσταντινούπολη.»

 

2. Έως σήμερα το ενδιαφέρον των ξένων κεφαλαίων επικεντρώνεται κυρίως σε μη εισηγμένα assets, κυρίως στις υποδομές (κατασκευές, δίκτυα κλπ), στον τουρισμό, στην υγεία και στα τρόφιμα. Εν τούτοις για τις εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο το ενδιαφέρον είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, σχεδόν ανύπαρκτο, με αποτέλεσμα ο δείκτης να βρίσκεται σήμερα κάτω των 800 μονάδων. Γιατί υπάρχει αυτή η ανισορροπία;

«Η ΕΧΑΕ έχει υπεραποδόσει σε σχέση με πολλά άλλα χρηματιστήρια φέτος, μια χρονιά στην οποία τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν πτώση 20-30%. Από κει και πέρα, μερικοί κλάδοι (όπως πχ ο τουρισμός) δεν εκπροσωπούνται στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Η ΕΧΑΕ έχει ένα νέο σχέδιο μεταμόρφωσης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, και σε αυτό βρίσκει αρωγό και την κυβέρνηση. Επίσης, στους επόμενους μήνες σχεδιάζεται από το ΤΑΙΠΕΔ η εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στην ΕΧΑΕ.»

 

3. Τα έως τώρα στοιχεία παραπέμπουν σε έναν ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης φέτος. Θα ξεπεράσει το 6% κατά την εκτίμηση σας;

«Δεν είμαι πλέον αναλυτής, αλλά κυβερνητικός αξιωματούχος, οπότε η απάντηση στο ερώτημά σας θα είναι πάντα η επίσημη πρόβλεψη, δηλαδή ανάπτυξη 5,3% φέτος και 2,1% του χρόνου. Όλα τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει διατηρήσει μία αξιοσημείωτη και εντυπωσιακή δυναμική παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις.»

 

4. Τα δύσκολα όμως στην οικονομία έπονται καθώς μπαίνουμε σε ένα δύσκολο χειμώνα εν μέσω ισχυρών αναταράξεων διεθνώς. Πόσο εύκολο είναι να διατηρήσει η οικονομία τη δυναμική της το 2023; Υπάρχει κίνδυνος για μια απότομη βουτιά του ρυθμού ανάπτυξης με δεδομένο και πως η τουριστική κίνηση αναμένεται να είναι μικρότερη τον επόμενο χρόνο λόγω των επιπτώσεων του πολέμου και του πληθωρισμού σε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες; Ποια θα είναι η εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης του 2023;

«Μπροστά μας έχουμε πολλές παγκόσμιες προκλήσεις. Θα ξεχώριζα την αύξηση του κόστους δανεισμού λόγω της νομισματικής σύσφιξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άλλων κεντρικών τραπεζών. Αυτό γίνεται για να τιθασευθεί ο πληθωρισμός, κάτι που όμως θα επιβραδύνει και την παγκόσμια οικονομία.

Στα συν της χώρας μας, τα θετικά χαρακτηριστικά του κρατικού χρέους (μεγάλη μέση διάρκεια, και “κλειδωμένα” –σε μεγάλο βαθμό– επιτόκια) αλλά και του ιδιωτικού χρέους (χαμηλή πιστωτική επέκταση), όπως επίσης η αξιοπιστία και η μεταρρυθμιστική ορμή της κυβερνητικής πολιτικής. Ο ρυθμός ανάπτυξης Ελλάδας το 2023 θα επιβραδυνθεί σε σχέση με το 2022.»

 

5. Το 2023 αναμένεται να είναι η χρονιά επιστροφής της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα. Εκτιμάτε πως αυτό θα μπορούσε να γίνει πριν ή μετά τις εκλογές; Τι σημαίνει πρακτικά η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας; Πόσα περισσότερα κεφάλαια μπορεί να κινητοποιήσει;

«Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι εθνικός στόχος. Οι οίκοι αξιολόγησης επικεντρώνονται σε τρία βασικά κριτήρια. Πρώτον, μία σταθερά πτωτική πορεία στο λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Να σημειώσουμε ότι το 2022 ενδέχεται να κλείσει με χρέος προς ΑΕΠ κάτω του 170%, δηλαδή κάτω από τα επίπεδα του 2019, και με μία από τις μεγαλύτερες –αν όχι τη μεγαλύτερη– πτώσεις χρέους κράτους μέλους ΕΕ. Δεύτερον, η απομείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο αριθμό. Τρίτον, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Και φυσικά η πολιτική σταθερότητα.

Ως κυβέρνηση είμαστε στοχοπροσηλωμένοι στην επίτευξη του εθνικού αυτού στόχου.

Υπάρχουν επενδυτές –όπως πχ τα μεγάλα κεφάλαια στην Ιαπωνία– οι οποίοι δεν επιτρέπεται από το καταστατικό τους να επενδύσουν σε μία χώρα αν δεν έχει επενδυτική βαθμίδα. Αυτοί θα μπορούν πλέον εφόσον θέλουν να επενδύσουν και στην Ελλάδα. Και φυσικά η χώρα μας θα μπει σε δείκτες (indexes) επενδυτικής βαθμίδας, το οποίο σημαίνει αγορές ελληνικών ομολόγων ακόμα και αν κάποιος θέλει να διατηρήσει την Ελλάδα σε market weight (ουδέτερη στάση).»

 

6. Με τα σημερινά δεδομένα ποιο θα ήταν ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για να ξεκινήσει η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες;

«Η διαδικασία θα ξεκινήσει αφού εκπονηθεί, υποβληθεί, και εγκριθεί η στρατηγική αποεπένδυσης. Αυτή –φαντάζομαι– θα πάρει κάποιους μήνες για να ολοκληρωθεί. Πρόκειται για μια νέα διαδικασία, η οποία εισήγαγε διαφανείς κανόνες για την επίτευξη του σημαντικού στόχου της αποεπένδυσης. Η αποεπένδυση από όλες τις συμμετοχές θα διαρκέσει από τις αρχές 2023, εως το πολύ αργότερο το τέλος του 2025 όταν λήγει ο βίος του ΤΧΣ.»

 

7. Ακούγεται, χωρίς να έχει διαψευστεί, ότι υπάρχει επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος αραβικών κεφαλαίων για εξαγορά ποσοστού στην Εθνική πέριξ του 20%. Εκτιμάτε πως η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική θα μπορούσε να πυροδοτήσει προσφορές και από ευρωπαϊκούς ή άλλους παίκτες;

«Υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα από διάφορους επενδυτικούς οργανισμούς ανα τον κόσμο. Το ΤΧΣ θα αποεπενδύσει από τις συμμετοχές του στις ελληνικές τράπεζες με γνώμονα το συμφέρον της Ελληνικής Δημοκρατίας

 

8. Πληροφορίες του Mononews.gr αναφέρουν ότι υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον για την Τράπεζα Πειραιώς και μάλιστα από ευρωπαϊκά κεφάλαια; Ισχύει;

«Το ΤΧΣ διαχειρίζεται την διαδικασία αποεπένδυσης. Προτρέπουμε πιθανούς επενδυτές να εκδηλώσουν ενεργά το επενδυτικό τους ενδιαφέρον για τις συμμετοχές του ΤΧΣ, χωρίς καθυστερήσεις.»

 

9. Θεωρείτε ότι οι εθνικές εκλογές που θα γίνουν εκτός απροόπτου εντός του 2023, θα επηρεάσουν το πρόγραμμα πώλησης πακέτων μετοχών των τραπεζών η δεν πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους;

«Η αποεπένδυση των συμμετοχών του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες θα γίνει με βάση την στρατηγική αποεπένδυσης που θα εκπονήσει ο σύμβουλος του ΤΧΣ –που προσλαμβάνεται για αυτό το σκοπό– και η οποία λαμβάνει τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών.»

 

10. Η διανομή μερισμάτων από τις τράπεζες, εφόσον πληρούν τα κριτήρια των εποπτικών αρχών, είναι κάτι στο οποίο θεωρείτε πως πρέπει να προχωρήσουν;

«Την απόφαση για μερισματική πολιτική την λαμβάνει η διοίκηση μιας εταιρείας, σταθμίζοντας ρίσκα και ευκαιρίες.»

 

11. Πόσο αισιόδοξος είστε πως θα υπάρξει βιώσιμη λύση για την Τράπεζα Αττικής;

«Η κυβέρνηση συνεργάζεται με όλους τους stakeholders με σκοπό την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Τόσα προβλήματα λύθηκαν, θα λυθεί και αυτό!»

 

Διαβάστε επίσης:

Αλέξης Πατέλης στο Bloomberg: Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022 μπορεί να ξεπεράσει τις προβλέψεις