ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
«Η μετάβαση της οικονομίας στη νέα κανονικότητα και η διατήρηση ενός καλού ρυθμού ανάπτυξης δεν θα είναι εύκολη, αλλά αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι από τις χώρες της Ευρωζώνης που υπεραποδίδουν αναπτυξιακά για τουλάχιστον δύο χρόνια», αναφέρουν η ολλανδική τράπεζα ING και ο Paolo Pizzoli στο τελευταίο του άρθρο όπου παραθέτει τις εκτιμήσεις του για την Ελλάδα.
Δεύτερη συνεχόμενη θητεία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Χρειάστηκαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις για να λάβει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, δεύτερη εντολή. Στον πρώτο γύρο, που διεξήχθη στις 25 Μαΐου, ήρθε πρώτος, αλλά δεν μπόρεσε να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία λόγω του αναλογικού συστήματος, στερούμενος το μπόνους της πλειοψηφίας. Καθώς ήταν ήδη γνωστό ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξάγονταν με διαφορετικό σύστημα, επαναφέροντας το μπόνους πλειοψηφίας, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μητσοτάκης απείχε από την αναζήτηση οποιασδήποτε μορφής συνασπισμού και επικεντρώθηκε στις νέες εκλογές που διεξήχθησαν στις 25 Ιουνίου.
Το διαφορετικό σύστημα έκανε το κόλπο. Η ΝΔ αναπαρήγαγε σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Μαΐου, αλλά αυτή τη φορά, χάρη στο μπόνους, κατάφερε να λάβει 158 έδρες από την απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 εδρών. Ο Μητσοτάκης πήρε και πάλι την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που του εξασφάλισε άλλα τέσσερα χρόνια στην εξουσία.
Αντιμέτωπος με ένα πολύ κακό αποτέλεσμα, το οποίο είδε τον αριθμό των ψήφων να μειώνεται σχεδόν στο μισό σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2016, ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, παραιτήθηκε.
Δύο αντιπολιτεύσεις
Οι εκλογές του Ιουνίου προσέθεσαν ένα νέο χαρακτηριστικό στην ελληνική πολιτική σκηνή: τρία μικρά κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας κατάφεραν να περάσουν το φράγμα του 3%, αποκτώντας κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Αυτό σημαίνει ότι ο Μητσοτάκης θα έχει πλέον να αντιμετωπίσει δύο αντιπολιτεύσεις: μία αριστερή, η οποία πιθανότατα θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να αναδιοργανωθεί μετά τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, και μία δεξιά, η οποία μπορεί να αποδειχθεί πιο ύπουλη στην επιθυμία της για προβολή. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η πίεση από τη δεξιά θα επηρεάσει την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης σύντομα.
Η οικονομία εξακολουθεί να απολαμβάνει την αδράνεια της μεταπανδημικής επαναλειτουργίας
Η ελληνική οικονομία έχει επωφεληθεί από τη μεταπανδημική περίοδο επαναλειτουργίας και τη σχετική ζήτηση για τουριστικές υπηρεσίες. Η κάλυψη του χαμένου εδάφους από τον τουρισμό φαίνεται να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Από την αρχή του έτους, ο αριθμός των αφίξεων έχει ήδη φτάσει πάνω από τα επίπεδα του 2019 για την ίδια περίοδο.
Η οικονομική ανάκαμψη το 2022 επέφερε βελτιώσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Τον Μάιο, το ποσοστό ανεργίας έπεσε κάτω από το 11% για πρώτη φορά από τα τέλη του 2009.
Η αύξηση της απασχόλησης, που υποβοηθήθηκε από την υποχώρηση του πληθωρισμού, συνέχισε να επηρεάζει θετικά το διαθέσιμο εισόδημα, στηρίζοντας τελικά την κατανάλωση.
Η διατήρηση του ρυθμού ανάκαμψης δεν θα είναι εύκολη
Η δεύτερη νομοθετική περίοδος του Μητσοτάκη θα είναι μια δύσκολη περίοδος. Το εκλογικό αποτέλεσμα πολύ πιθανόν να αντανακλούσε το αίτημα του εκλογικού σώματος για συνέχεια, ιδίως στον οικονομικό τομέα. Η διασφάλιση της συνέχειας της ανάπτυξης σε ένα πλαίσιο ομαλοποίησης της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Μια σταθερή επιστροφή σε επαρκώς θετικά επιτόκια ενδέχεται να περιπλέξει τα πράγματα στο μέτωπο των ιδιωτικών επενδύσεων, όπου η Ελλάδα δεν έχει ακόμη καλύψει ένα επενδυτικό κενό από την εποχή της κρίσης δημόσιου χρέους. Εδώ, η διατήρηση ισχυρής εστίασης στην εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική.
Στο δημοσιονομικό μέτωπο, όπως και αλλού, η αποκατάσταση των δημοσιονομικών κανόνων το 2024 θα επαναφέρει περιορισμούς που είχαν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Τα καλά νέα είναι ότι ο Μητσοτάκης έχει τη δεύτερη θητεία του στην κορυφή της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, γεγονός που αποτελεί μια καλή αρχή.
Η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί προφανή στόχο
Κοιτάζοντας μπροστά, μια προφανής προτεραιότητα για τον Μητσοτάκη θα είναι πιθανότατα να επαναφέρει την Ελλάδα στον τομέα της επενδυτικής βαθμίδας.
Με μια πιθανή νέα κανονικότητα που θα χαρακτηρίζεται από υψηλότερα επιτόκια και αποκατεστημένη δημοσιονομική πειθαρχία, οι οίκοι αξιολόγησης θα μπορούσαν να περιμένουν πιο καθησυχαστικά στοιχεία για τη μελλοντική βιωσιμότητα του χρέους προτού “τραβήξουν τη σκανδάλη“.
Οι εξελίξεις στους λογαριασμούς του κρατικού τομέα μέχρι τον Μάιο υποδεικνύουν πρωτογενές πλεόνασμα ήδη φέτος, το οποίο είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, αλλά η επανάληψη της μεταρρυθμιστικής πορείας, η οποία είχε προσωρινά παραμεριστεί κατά τα έτη της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, θα είναι πιθανότατα εξίσου σημαντική για τους οίκους.
Στη συζήτηση στη Βουλή, η οποία κατέληξε σε θετική ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το σχέδιο για την επόμενη τετραετία ως πολυδιάστατη μεταρρύθμιση. Ο χρόνος θα δείξει.
«Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι από τις χώρες της Ευρωζώνης που υπεραποδίδουν σε επίπεδο ανάπτυξης για τουλάχιστον δύο χρόνια. Για το 2023, προβλέπουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% σε ετήσια βάση, με ανοδικά περιθώρια εάν η πορεία του αποπληθωρισμού αποδειχθεί ταχύτερη από ό,τι προβλέπουμε σήμερα», καταλήγει η ολλανδική τράπεζα.
Διαβάστε επίσης
Eurobank Equities: Υποβαθμίζει τη σύσταση για ΟΤΕ από ‘buy’ σε ‘hold’
S&P: Θέλουμε μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη για την επενδυτική βαθμίδα
Ολοκληρώθηκε η έκδοση του 15ετούς ομόλογου – Πάνω από 13 δισ. οι προσφορές (upd)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!