Στόχος παραμένει ο μηδενισμός των απωλειών για φέτος, όπως προκύπτει από την αντίδραση της αγοράς από το τέλος Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, σημειώνουν οι χρηματιστές.

Οι ξένοι έχουν κλείσει τα βιβλία τους και χωρίς το άγχος των αποδόσεων κινούνται με βραχυπρόθεσμες κινήσεις στην αγορά. Αυτό επισημαίνει ο επικεφαλής της Χρυσοχοϊδης ΑΧΕΠΕΥ κ. Νίκος Χρυσοχοϊδης και μέλος του Δ.Σ. του Χ.Α., σημειώνοντας επίσης, ότι ακολουθούν οι Έλληνες, οι οποίοι έχουν μείνει εκτός πάρτι.

Ο ίδιος σημειώνει ότι υπάρχει η αίσθηση ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας θα είναι μία από τις αναδυόμενες αγορές που θα πρωταγωνιστήσουν το 2021, με τα κεφάλαια να στρέφονται α) στις τράπεζες, μετά μάλιστα την Ευρωπαϊκή υποστήριξη και κάλυψη, β) στις ενεργειακές εταιρείες, αφού υπάρχουν στοχευμένα funds που τοποθετούνται στον κλάδο παγκοσμίως, και γ) στις ολιγοπωλιακού χαρακτήρα εταιρείες, όπως ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,13% 15,68 για την Ελλάδα.

Η δυναμική στην αγορά δε, είναι τόσο σημαντική που παρά την πώληση μετοχών κοντά στα ιστορικά υψηλά από τους βασικούς μετόχους της Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 το προηγούμενο διάστημα, μπήκαν ισχυροί παίκτες.

“Τεχνικά”, σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Μάνος Χατζηδάκης«ο Γενικός Δείκτης με την άνοδο του Δεκεμβρίου έχει ξεπεράσει το 61,8% της διόρθωσης από τα χαμηλά του Μαρτίου. Αυτό δίνει πλέον σοβαρή πιθανότητα μέσα στο 2021 η Αγορά να δει εκ νέου τις 950 μονάδες και να επιχειρήσει εφόσον οι συνθήκες ρευστότητας το επιτρέπουν την υπέρβαση των 1.000 μονάδων.

»Οι 1.000 μονάδες πάντως δεν αποτελούν κάποιο τεχνικό όριο, είναι απλώς ένα στρογγυλό νούμερο το οποίο έχει περισσότερο ψυχολογική σημασία. Επομένως οι προκλήσεις των βασικών αντιστάσεων βρίσκονται στις 950 μονάδες όπου και ολοκληρώνεται ο σχηματισμός αντιστροφής που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε μηνιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να έχει ακόμα μεγαλύτερη προοπτική κοιτάζοντας και κοντά στα υψηλά του 2014 δηλαδή τις 1.380 μονάδες, ωστόσο το βάθος αυτής της προοπτικής είναι πιο μακροπρόθεσμο και πιο εξαρτώμενο από τον τραπεζικό κλάδο.

»Μπαίνοντας στην επόμενη χρονιά ο Γενικός Δείκτης διατηρεί τα μακροπρόθεσμα εβδομαδιαία αγοραστικά σήματα με την αξία των συναλλαγών να λειτουργεί υποστηρικτικά στην προσπάθεια ανακατάληψης του χαμένου εδάφους των αρχών του 2020. Συμπερασματικά, η άνοδος που ξεκίνησε το Νοέμβριο ήταν καταλυτική για την μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα και ο συνδυασμός της αύξησης των μέσων ημερήσιων τζίρων δίνει πλέον καθαρό προβάδισμα στους αγοραστές στην μεγάλη εικόνα».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τζάνας διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ , «αναφέρει πως, «επί του παρόντος, το ελληνικό χρηματιστήριο ξεχνάει το υφεσιακό περιβάλλον των προηγούμενων μηνών. Προσπερνά τις δυσκολίες της παρούσας συγκυρίας και εστιάζει στην προσμονή της έναρξης των εμβολιασμών με την προσδοκία ότι θα δρομολογήσουν την τελευταία φάση της υγειονομικής κρίσης.

»Η επιτυχής διεξαγωγή της πολυσύνθετης αυτής διαδικασίας θα επιτρέψει την επανεκκίνηση της οικονομίας, πάντα με τη βοήθεια των πακέτων στήριξης δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής με την ΕΚΤ να επεκτείνει τις αγορές τίτλων ως τα €1,85 τρις. μέχρι το Μάρτιο του 2022.

»Στάση που εμπεριέχει εμφανή αισιοδοξία, με την ΤτΕ να διατυπώνει και το δυσμενές σενάριο για την πορεία των μακροοικονομικών εξελίξεων αλλά και οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ να είναι πιο συγκρατημένοι, διαφοροποιούμενος από τις θετικές εκτιμήσεις που διατυπώνουν στο σύνολό τους οι επενδυτικοί οίκοι (Societe Generale, Citibank, J.P. Morgan, Morgan Stanley κοκ)».

Τονίζει ακόμα πως, «με τα δεδομένα αυτά, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. επιδιώκει την αναρρίχησή του πάνω από τις 800 μονάδες, εγχείρημα που είναι πιθανό να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους καθώς συνεχίζονται οι ροές νέων κεφαλαίων, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο που ήδη καταγράφει βραχυχρόνιες υπεραποδόσεις. Με το ελληνικό δημόσιο να σχεδιάζει για τις τράπεζες ευρηματικά ομολογιακά swap ανταλλάσσοντας τα ομόλογα από τις τιτλοποιήσεις με μακροπρόθεσμους τίτλους. Κίνηση που θα επιτρέψει την καταγραφή υπεραξιών για την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας. Διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις να παραμείνει ο κλάδος στο επίκεντρο και το 2021, ενόψει πολλαπλών εξελίξεων που θα τον αφορούν (βελτίωση οργανικής κερδοφορίας, σενάρια ΑΜΚ κοκ). Με την ΤτΕ ωστόσο να επιμένει στην πρόταση για bad bank βλέποντας τα επερχόμενα νέα NPLs στα χαρτοφυλάκιά τους”.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Ράλι 61,8% από τα χαμηλά

Bitcoin: Έσπασε για πρώτη φορά το όριο των 20.000 δολαρίων

Σε υψηλά άνω των δύο ετών το ευρώ και η στερλίνα, αδύναμο το δολάριο

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση