ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τρεις λόγοι κρατούν καθηλωμένη την αγορά.
Ο πρώτος, οι ξένοι που κατέχουν ισχυρές θέσεις στο Χρηματιστήριο, ελέγχοντας το 61 – 62% της συνολικής κεφαλαιοποίησης.
Ο δεύτερος, οι Έλληνες που περιμένουν την διόρθωση για να μπουν.
Και ο τρίτος, το management της ΕΧΑΕ στην οποία ανήκει το Χ.Α., που μάλλον έχει κουραστεί και δεν έχει να εμφυσήσει κάτι το νέο στην αγορά.
Αυτά υποστηρίζουν πηγές σε μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την συμπεριφορά των ξένων συνομιλώντας μαζί τους σε καθημερινή βάση.
Όπως αναφέρουν λοιπόν, εδώ και ένα τρίμηνο έχει αναπτυχθεί στους κόλπους των θεσμικών η εξής θεωρία: Οι ξένοι κατέχουν το 61 – 62% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς.
Δεν είναι εύκολο να ρίξουν κι άλλα κεφάλαια από τη στιγμή που κατέχουν την πλειοψηφία, αυτό που λέμε ότι δηλαδή, έχουν το πάνω χέρι.
Ακόμα και το 2017 που είχε παρατηρηθεί σημαντική μείωση των θέσεων τους, τους δεν είχε υποχωρήσει κάτω από το 58 με 57%, που και πάλι ήταν υψηλή για μία οικονομία που βρισκόταν στην καρδιά των μνημονίων και ταυτόχρονα στο πηδάλιό της βρισκόταν μία αλλοπρόσαλλη κυβέρνηση.
Από την άλλη πλευρά οι Έλληνες επενδυτές, οι οποίοι περιμένουν την τάση από τους εγχώριους θεσμικούς και τα asset managements των τραπεζών δεν αναλαμβάνουν περαιτέρω ρίσκο για τον λόγο ότι επειδή οι ξένες αγορές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, κάποια στιγμή θα διορθώσουν, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για τοποθετήσεις και στην Ελλάδα.
Η ευκαιρία της διόρθωσης λοιπόν, δεν ήρθε ούτε στο peak της πανδημίας, αλλά ούτε και με το άνοιγμα των οικονομιών που την αυξημένη ζήτηση δεν μπορούσε να καλύψει η παρεχόμενη προσφορά.
Με αποτέλεσμα την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, του μεταφορικού κόστους, του πληθωρισμού στη συνέχεια, τρομοκρατώντας τις οικονομίες ο φόβος ανόδου των επιτοκίων.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν με νόημα ότι πλήθος κεφαλαίων λιμνάζει στις τράπεζες, που τα επιτόκια έχουν φτάσει να έχουν μηδενικές αποδόσεις.
Είναι εκπληκτικό το γεγονός, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ότι οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι σχεδόν όσο το ΑΕΠ της Ελλάδας, 178 δις. Ευρώ έναντι… 180 δις. κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο!
Ήδη, η κυβέρνηση με τον τρίτο πυλώνα ασφάλισης και τους νέους ασφαλισμένους που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας, επιδιώκει μέρος των κεφαλαίων αυτών να αρχίσουν να κινούνται και μέρος τους να κατευθυνθεί προς τις ελληνικές μετοχές.
Διότι οι ευκαιρίες είναι πολλές.
Η διοίκηση του ΟΠΑΠ, για παράδειγμα, είπε ότι για τα επόμενα δέκα χρόνια και με βάση την τωρινή κερδοφορία, είναι εξασφαλισμένο μέρισμα 1 ευρώ με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι η μερισματική απόδοση του Οργανισμού φτάνει στο 7,5%, όταν τα επιτόκια, όπως τονίστηκε παραπάνω, είναι μηδενικά.
Ο τρίτος λόγος αφορά στο ήδη ισχύον management της ΕΧΑΕ.
Η ίδια διοίκηση υπό τον Σωκράτη Λαζαρίδη παραμένει στο ίδιο πόστο από το 2010, όταν το ταμπλό μετράει μόνο διαρροές, εξόδους εισηγμένων.
Τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναγνωρίζεται ότι ήταν πραγματικά δύσκολα για την αγορά και την οικονομία, ενώ δεν θα… «σώσουν» το ελληνικό χρηματιστήριο εισαγωγές τουρκικών εταιρειών, όταν στην ελληνική επικράτεια υπάρχει πλήθος δυναμικών και δοκιμασμένων εταιρειών.
Το ζήτημα φαίνεται ότι παρακολουθεί στενά και το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, ενώ απασχολούσε και πριν τον αρμόδιο τέως υφυπουργό κ. Γιώργο Ζαββό.
Το τι θα γίνει, αφορά σε συνεννόηση των τραπεζών μεταξύ τους, που αποτελούν τον μέτοχο της ΕΧΑΕ, ενημερώνοντας στη συνέχεια την κυβέρνηση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή