ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
α) η σταθεροποίηση της ΔΕΗ πάνω από τα 10 ευρώ, επίπεδα τα οποία διατηρήθηκαν στη μετοχή ακόμα και μετά τον «πληθωρισμό» που προκάλεσε η είσοδος των νέων μετοχών μετά την αύξηση κεφαλαίου (150 εκατ. τεμάχια, 1,35 δις. Ευρώ η ΑΜΚ) και
β) τα νέα υψηλά που άρχισαν να χτυπούν οι τραπεζικές μετοχές και ειδικά η Εθνική και η Eurobank.
Είκοσι οκτώ συνεδριάσεις πριν από το τέλος της χρονιάς, που ήδη δίνει κέρδη πάνω από 13% (σ.σ. «φτωχά» αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ξένες αγορές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά), η συμπεριφορά των ξένων χαρτοφυλακίων δείχνει ότι υπάρχει διάθεση για μαζικότερη έκθεση στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.
Πρώτον, διότι άνοιξε η συζήτηση για μείωση του ποσοστού συμμετοχής του ΤΧΣ από τις τράπεζες, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ ΥΠΟΙΚ, ΤΧΣ, Τράπεζας της Ελλάδος και Ευρώπης για placement στην Εθνική. Ήδη στην αγορά ακούγονται συζητήσεις για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής ιδιώτη επενδυτή.
Δεύτερον, όλα δείχνουν ότι στρώνεται το χαλί για τη διανομή μερίσματος για πρώτη φορά μετά από έντεκα χρόνια από τις συστημικές τράπεζες. Πρόκειται για θέση που κοινοποίησε η Eurobank από την παρουσίαση μάλιστα των αποτελεσμάτων του πρώτου 6μήνου. Ταυτόχρονα, η λογιστική τακτοποίηση ζημιών παρελθουσών χρήσεων από την Εθνική σε συνδυασμό με το boom της προβλεπόμενης κερδοφορίας για φέτος, τουλάχιστον κατά 900 εκατ. ευρώ, επιτρέπει και στο management του Παύλου Μυλωνά να κάνει σκέψεις για αντίστοιχη κίνηση. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά θα επιτρέψει στην ΕΤΕ να διευρύνει την επενδυτική της βάση, κάτι άλλωστε που έχει υπονοήσει ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Άλεξ Πατέλης με συνέντευξή του προ δεκαημέρου σε οικονομική εφημερίδα.
Τρίτον, η μείωση των NPEs πέραν του ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη, δείχνει ότι βάζει με γοργούς ρυθμούς στο ζήτημα της εξυγίανσης την Τράπεζα Πειραιώς. Η οποία κατόρθωσε σε έξι μήνες να μειώσει την έκθεσή της στα κόκκινα δάνεια κατά 30% και στόχο τον περιορισμό τους κάτω από 10% το 2022. Τα μηνύματα που αποπέμπονται στους ξένους διαχειριστές, όπως αναφέρουν συνάδελφοί τους από το private banking στην Ελλάδα, είναι ότι οι διοικήσεις των τραπεζών αποπνέουν σοβαρότητα, εμπιστοσύνη και πως «ότι λένε, το κάνουν τελικά», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο mononews.gr.
Μετά από καιρό είδαμε στην αγορά, όπως σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, οι τραπεζικές μετοχές να κλείνουν με μεγάλα ανεκτέλεστα στο τέλος των συνεδριάσεων. Οι όγκοι συναλλαγών να έχουν αυξηθεί, η συναλλακτική δραστηριότητα να εντείνεται και το ενδιαφέρον να αυξάνεται. Η συμβολή των τραπεζών δε, στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη αγγίζει το 25%. Στο πλαίσιο αυτό, η τεχνική προσέγγιση της αγοράς για το επόμενο διάστημα αποκτά νόημα, σημειώνουν οι διαχειριστές. Άλλωστε, στο σημείωμα της Beta Χρηματιστηριακή αναφέρεται πως, «ο Γενικός Δείκτης χωρίς να αλλάξει μοτίβο στην κίνηση του κέρδισε λίγο ακόμα έδαφος προς την βασική αντίσταση των 930 μονάδων. Η εν λόγω ζώνη έχει «αρνηθεί» στο Γενικό Δείκτη την συνέχιση της ανέλιξης του προς τις 1000 μονάδες δύο φορές φέτος (14 Ιουνίου και 30 Αυγούστου) ωστόσο μια αντίσταση που δέχεται διαρκώς το σφυροκόπημα των αγοραστών τείνει να διασπάται.
Η τρίτη απόπειρα του Δείκτη φαίνεται να είναι πιο αποφασιστική καθώς έχει καλύτερες τεχνικές προδιαγραφές από τις προηγούμενες δύο απόπειρες: Η άνοδος που έχει προηγηθεί έχει γίνει με ιδιαίτερα ήπιο και αργό τέμπο βγάζοντας έξω χωρίς δυσκολία κερδισμένους από χαμηλότερα επίπεδα και απέχει πολύ από υπερτιμημένες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ζώνες τιμών στους ταλαντωτές. Οι κινητοί μέσοι και ο MACD παραμένουν αγορασμένοι ενώ οι όγκοι συναλλαγών δείχνουν μεγαλύτερη ζωντάνια φορτισμένοι και από τις πρόσφατες εισροές του MSCI.
Συμπερασματικά, η κίνηση της αγοράς χωρίς να ενθουσιάζει από τις αρχές Οκτωβρίου κερδίζει κάθε εβδομάδα και λίγους πόντους, δεν δίνει ευκαιρίες επανατοποθετήσεων σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών και πλέον φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει όλες τις κατηγορίες των κεφαλαιοποιήσεων προς την ίδια κατεύθυνση. Η διαγραμματική μεγάλη εικόνα υποδηλώνει ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο τελεί σε ανοδική διαφυγή εν αναμονή».