Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Οι τράπεζες κράτησαν «στο κόκκινο» το Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι τρεις λόγοι που η αγορά μένει καθηλωμένη, ο ΟΠΑΠ και ο Σωκράτης Λαζαρίδης

Οι τρεις λόγοι καθήλωσης της οικονομίας

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνέχισε να κινείται σε αρνητικό έδαφος, με τις τράπεζες να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις.

Ειδικότερα, τις σημαντικότερες απώλειες γνώρισαν οι μετοχές της Eurobank και της Εθνικής, με την μετοχή της Coca Cola HBC να στέκεται ως αντίβαρο και να περιορίζει τις τελικές απώλειες του Γενικού Δείκτη.

Την Παρασκευή, πάντως, πέρα από τη λήξη των παραγώγων, το ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο και στην αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE, στις οποίες θα περιληφθούν πλέον και οι οι μετοχές του Μυτιληναίου (μεταφορά FTSE All World Index- Emerging Europe Mid Cap) και των Σαράντη και ΒΙΟΧΑΛΚΟ (είσοδος στο Small Cap).

Κάπως έτσι, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 817,69 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,74%. Ο Δείκτης κινήθηκε μεταξύ των 813,42 μονάδων (-1,26%) και 825,33 μον. (+0,18%).Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 59,1 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 61,6 εκατ. μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,56%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,89%.

Από τους επιμέρους δείκτες, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι δείκτες Τροφίμων και Ποτών (+1,82%) και Κοινής Ωφελείας (+0,75%), ενώ, αντιθέτως, απώλειες σημείωσαν οι δείκτες Τραπεζών (-2,45%) και Χημικών (-2,33%).

Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews που καταγράφει τις μεταβολές στην περιουσία βασικών μετόχων εισηγμένων εταιρειών, o Δημήτρης Κουτσολιούτσος κατάφερε να έχει τα μεγαλύτερα κέρδη της ημέρας, με 2,7 εκ. ευρώ. Στον αντίποδα βρέθηκε ο Prem Watsa που είδε τις απώλειες του να ανέρχονται σε 13,8 εκατ. ευρώ.

 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Coca Cola HBC  (+1,84%) και του ΟΛΠ (+1,57%), ενώ, αντιθέτως, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-5,06%) και της Εθνικής (-3,11%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές της Εθνικής (34,6 εκατ. μετοχές) και της Eurobank (9 εκατ. μετοχές).

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (10,5 εκατ. ευρώ) και της Εθνικής (9,3 εκατ. ευρώ).

Ανοδικά κινήθηκαν 47μετοχές, πτωτικά 72 και 117 παρέμειναν σταθερές.