ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Οι μαζικές αυτές αγορές δολαρίων είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί στο 47% του συνόλου το ποσοστό των καταθέσεων σε συνάλλαγμα στη χώρα. Αυτό είναι και το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί τα τελευταία τουλάχιστον 13 χρόνια.
Η στροφή προς το δολάριο, ως μέτρο προστασίας από τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας και τον πληθωρισμό, δεν αποτελεί, ωστόσο, νέα εξέλιξη, αφού είναι μια τάση που άρχισε να κερδίζει έδαφος το 2011 και δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας της χώρας να σταθεροποιήσει το τουρκικό νόμισμα.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να ανακόψει το κύμα φυγής από το τουρκικό νόμισμα.
Έτσι, η τουρκική λίρα κατάφερε να ανακτήσει ένα 30% περίπου της αξίας της έναντι του δολαρίου σε σχέση με το χαμηλό ρεκόρ που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο. Όμως, με το μέσο επιτόκιο για τις βραχυπρόθεσμες καταθέσεις να παραμένει εξαιρετικά χαμηλό έναντι του πληθωρισμού, οι Τούρκοι ξανάρχισαν να μετατρέπουν λίρες σε συνάλλαγμα.
Είναι ενδεικτικό ότι το μέσο επιτόκιο καταθέσεων σε τουρκικές λίρες έχει υποχωρήσει περισσότερο από 600 μονάδες βάσης από το υψηλό του Σεπτεμβρίου, στο 21,1%.
Συγκριτικά, ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο βρισκόταν στο 20,35%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε αχαρτογράφητα νερά οι εταιρείες τεχνολογίας – Ποιοι λένε «Πρώτα η Ευρώπη»
- Χρηματιστήριο: Tι μπορεί να επαναφέρει ακόμα και σήμερα την αγορά, ποια χαρτιά πλήρωσαν την «μήνιν» των πωλητών
- Τα guts των Σαράντη και Φέσσα, γιατί είναι έξαλλοι στο ΜΜ με την Απαλαγάκη, η δωρεά του Πατέρα και οι νέες περιπέτειες των Coustas στις Σπέτσες
- Εύθραυστες ισορροπίες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι σύμμαχοι, ο ρόλος του Τραμπ και η αστάθεια στις αγορές