Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Οι τελευταίες εκθέσεις των αναλυτών για τις ελληνικές μετοχές

Το Χρηματιστήριο Αθηνών

Το Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι αναλυτές παραμένουν πολύ αισιόδοξοι για τις ελληνικές μετοχές με τους στόχους τιμών να συνεχίζουν να αυξάνονται.

Η Optima Bank και ο Πέτρος Τσούρτης διατηρούν τις συστάσεις αγοράς και τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες αμετάβλητες, μετά τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Οι τιμές στόχοι διαμορφώνονται σε 2,10 ευρώ για την Alpha Bank, 2,41 ευρώ για τη Eurobank, 10,84 για την Εθνική Τράπεζα και 5,50 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

«Οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν ένα ακόμη ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων το β’ τρίμηνο, χάρη στην αύξηση των εσόδων από προμήθειες, την αποτελεσματική συγκράτηση του κόστους και τη μείωση των προβλέψεων για επισφάλειες, ενώ το καθαρό έσοδο από τόκους (NII) ήταν οριακά χαμηλότερο σε διαδοχική βάση. Επιπλέον, η αποδοτικότητα των κεφαλαίων (RoaTBV) διευρύνθηκε περαιτέρω, η ρευστότητα είναι άφθονη και η ποιότητα του ενεργητικού και η δυναμική των κεφαλαίων παρέμειναν θετικές. Μετά τα ισχυρά αποτελέσματα και την αναβάθμιση των στόχων χρήσης, επαναλαμβάνουμε την αξιολόγηση Buy για τις ελληνικές τράπεζες και θα αναθεωρήσουμε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις και τις τιμές στόχους μας», εξηγεί η Optima Bank.

Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με 0,88 φορές τον δείκτη P/TBV φέτος, με έκπτωση 21% σε σχέση με τις τράπεζες της ΕΕ. Παρόλα αυτά, θα δημιουργήσουν μέσο RoaTBV 14,9% το 2024, ελαφρώς υψηλότερο από τις αντίστοιχες τράπεζες της ΕΕ και ως εκ τούτου θα πρέπει να διαπραγματεύονται στο ίδιο επίπεδο.

Όλες οι τράπεζες αναθεώρησαν προς τα πάνω τους στόχους κερδοφορίας για το 2024, λόγω των υψηλότερων από τα αρχικά αναμενόμενα επιτοκίων Euribor και του καλύτερου από το αναμενόμενο μείγματος προθεσμιακών καταθέσεων και beta. Αναλυτικότερα, η Eurobank στοχεύει πλέον τα βασικά λειτουργικά κέρδη να ξεπεράσουν τα 1,6 δισ. ευρώ από πάνω από 1,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και το adj. RoTBV στο 16,5% από 15,0% προηγουμένως, η Εθνική Τράπεζα στοχεύει τα βασικά καθαρά κέρδη να φτάσουν τα 1,3 δισ. ευρώ από 1,2 δισ. ευρώ προηγουμένως και η βασική αποδοτικότητα RoTBV πάνω από 16,0% από 15,0% προηγουμένως, η Πειραιώς στοχεύει τα κανονικοποιημένα καθαρά κέρδη να ξεπεράσουν τα 1,06 δισ. ευρώ και η αποδοτικότητα RoTBV πάνω από 16,0% από 15,0% προηγουμένως. Από την πλευρά της, η Alpha Bank στοχεύει τα κανονικοποιημένα καθαρά κέρδη να διαμορφωθούν στα 776,4 εκατ. ευρώ έναντι 729,4 εκατ. ευρώ προηγουμένως και το κανονικοποιημένο RoTE σε πάνω από 13,5% από 13,0% προηγουμένως και τέλος η Optima Bank στοχεύει τα καθαρά κέρδη να ξεπεράσουν τα 134 εκατ. ευρώ από πάνω από 124 εκατ. ευρώ προηγουμένως και το RoTE σε πάνω από 24% από πάνω από 20%.

Η Eurobank Equities και η αναλύτρια Ναταλία Σβύρου- Σβυριάδη βλέπουν στιβαρή εκτέλεση του guidance για την Coca Cola HBC (CCH) με οργανική αύξηση EBIT από 7% έως 12% το 2024, αλλά μειώνουν τη σύσταση σε Hold (διακράτηση) από Buy (αγορά) με την τιμή στόχο να διατηρείται στα 33,50 ευρώ.

«Η CCH αύξησε τις προβλέψεις της για το 2024 σε +7% με 12% οργανική αύξηση του EBIT (από +3-9% προηγουμένως), υποδεικνύοντας σε adj. EBIT μεταξύ €1.116 εκατ. και €1.192 εκατ. Τα βασικά στοιχεία που άλλαξαν ήταν κυρίως: 1) 8% με 12% οργανική αύξηση της ανώτατης γραμμής (έναντι 6% με 7% προηγουμένως) και 2) όφελος 10 με 12 εκατ. ευρώ από την εξαγορά της Finlandia. Η ισχυρή εκτέλεση έχει ήδη ενσωματωθεί στους αριθμούς, ανεβάζοντας τον πήχη για περαιτέρω θετικές εκπλήξεις σε λειτουργικό επίπεδο, κατά την άποψή μας. Από πλευράς αποτίμησης, η μετοχή παραμένει 10% κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της. Με αποτίμηση πάνω από 9 φορές τον δείκτη EV/EBITDA και σε έκπτωση 10% περίπου έναντι των εταιρειών ποτών της ΕΕ, ουσιαστικά η CCH ενσωματώνει ένα αυξημένο ασφάλιστρο κινδύνου λόγω της έκθεσής της στις αναδυόμενες αγορές. Μετά από πολύ μικρές αλλαγές στις εκτιμήσεις μας, διατηρούμε την τιμή στόχο στα €33,5 ανά μετοχή. Μετά από το ράλι 24% φέτος, βλέπουμε ένα ισορροπημένο προφίλ κινδύνου/απόδοσης για τη μετοχή εν μέσω των συνεχιζόμενων καταναλωτικών προκλήσεων. Ως εκ τούτου, μειώνουμε την αξιολόγησή μας σε Hold», εξηγεί η αναλύτρια της Eurobank Equities.

«Στο πλαίσιο της μακροοικονομικής αβεβαιότητας που επιβαρύνει τις καταναλωτικές δαπάνες και αβεβαιότητας γύρω από την τιμολόγηση για τα βασικά προϊόντα της ΕΕ, αυξάνουμε ελαφρώς το EBIT της φετινής χρονιάς, ενώ αφήνουμε τα 2025-2026 ελάχιστα αλλαγμένα. Για το 2024, προβλέπουμε οργανική αύξηση των εσόδων κατά +10%, καθοδηγούμενη από +7% αύξηση του μείγματος τιμών και adj. EBIT ύψους €1.150 εκατ. (+6% σε ετήσια βάση, περίπου 10% οργανικά), στα μέσα του εύρους 7% με 12% για το οργανικό EBIT. Το 2025-2026, διατηρούμε την πρόβλεψη για οργανική αύξηση των εσόδων στο 6% με 7% ετησίως και αναμένουμε περίπου 7% με 9% adj. αύξηση του EBIT την ίδια περίοδο. Ο υγιής ισολογισμός διατηρείται και μακροπρόθεσμα εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η CCH παραμένει σε καλή θέση να επωφεληθεί από την αναπτυσσόμενη αγορά των μη αλκοολούχων ποτών έτοιμων ποτών και την επέκταση του περιθωρίου κέρδους, καθώς και από τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στις λιγότερο ανεπτυγμένες αγορές, τις ευκαιρίες πριμοδότησης και την αύξηση των μεριδίων. Η ικανότητα της CCH να παράγει ταμειακά διαθέσιμα παραμένει ανέπαφη (πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε ελεύθερες ταμειακές ροές), παρά τις συνεχιζόμενες επενδύσεις, με τον δείκτη καθαρό χρέος/EBITDA (περίπου μια φορά φέτος) να παραμένει κάτω από το χαμηλό του στόχου της διοίκησης για 1,5-2 φορές, υποδεικνύοντας κεφαλαιακή ευελιξία», καταλήγει η Eurobank Equities.

Η επενδυτική τράπεζα ΑΧΙΑ και οι αναλυτές Κωνσταντίνος Ζούζουλας και Αλέξης Χαϊδόπουλος δίνουν σύσταση αγοράς (buy) για τη μετοχή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών (ΔΑΑ) και η τιμή στόχος είναι τα 9,10 ευρώ ανά μετοχή ή 19,3% υψηλότερα σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. «Θεωρούμε ότι ο ΔΑΑ είναι καλά τοποθετημένος σε σχέση με τους ομοειδείς του στην ΕΕ, δεδομένου του χαμηλού προφίλ κινδύνου, της δυναμικής ανάπτυξης και του ισχυρού ισολογισμού του. Επί του παρόντος, οι ομοειδείς εταιρείες της ΕΕ διαπραγματεύονται με μέσο δείκτη P/E και δείκτη EV/EBITDA στις 16,7 φορές και 9,2 φορές αντίστοιχα για το 2025, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η μετοχή διαπραγματεύεται με δείκτη P/E και δείκτη EV/EBITDA στις 11,9 φορές και 7,9 φορές, αντίστοιχα», εξηγούν οι αναλυτές της ΑΧΙΑ.

«Η σαφώς καθορισμένη σύμβαση παραχώρησης διάρκειας 22 ετών (εναπομένουσα διάρκεια ζωής), το αμυντικό προφίλ κερδών με ρυθμιζόμενες αεροπορικές δραστηριότητες που προσφέρουν έως και 15% σε αποδοτικότητα RoE με περιορισμένη ευαισθησία στην κίνηση, τα λειτουργικά έξοδα και οι επενδύσεις και οι δυνατότητες ανάπτυξης των μη ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων λόγω των συνεχιζόμενων τουριστικών ροών και των σημαντικών επενδύσεων επέκτασης είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της επενδυτικής περίπτωσης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Τα παραπάνω θα μεταφραστούν σε σταθερή απόδοση κερδών μεσοπρόθεσμα», εκτιμούν οι Ζούζουλας και Χαϊδόπουλος.

Ο ΔΑΑ είναι ο μεγαλύτερος αερολιμένας στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 38% της συνολικής αεροπορικής επιβατικής κίνησης. Οι ισχυρές τουριστικές ροές, σε συνδυασμό με την εύρωστη οικονομική δραστηριότητα, θα συνεχίσουν να αυξάνουν την κίνηση των αεροδρομίων στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, με τον ΔΑΑ να είναι ο κύριος αποδέκτης της αυξανόμενης ζήτησης. Τα ρυθμιστικά έσοδα εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 477,7 εκατ. ευρώ το 2024 ή περίπου το 77% του συνόλου και αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται σταδιακά προς το επίπεδο των 505,4 εκατ. ευρώ έως το 2028.

«Αναμένουμε ότι τα έσοδα για το 2024 θα αυξηθούν κατά 2,2% σε ετήσια βάση στα 617,1 εκατ. ευρώ, με το ρυθμό αύξησης των εσόδων τα έτη 2023-2028 να διαμορφώνεται στο 2,2% λόγω της αύξησης της κίνησης και της επίδρασης του μηχανισμού μεταφοράς. Το Adj. EBITDA προβλέπεται να μειωθεί κατά 2,1% σε ετήσια βάση το 2024 στα 374,3 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα των υψηλότερων λειτουργικών εξόδων για την προσαρμογή στην αιφνίδια αύξηση της επιβατικής κίνησης, ενώ αναμένουμε ανάκαμψη και σταδιακή άνοδο στα 416,9 εκατ. ευρώ περίπου έως το 2028 λόγω της υψηλότερης ανώτατης γραμμής και της εξομάλυνσης του κόστους. Τα καθαρά κέρδη θα φθάσουν τα 194,8 εκατ. ευρώ το 2024 και τα 192,2 εκατ. ευρώ το 2025 και στη συνέχεια θα ομαλοποιηθούν σταδιακά πάνω από τα 180 εκατ. ευρώ, πριν πραγματοποιηθεί το δεύτερο σκέλος της επέκτασης. Καθώς η διοίκηση σχεδιάζει να συνεχίσει να διανέμει όλα τα επιτρεπόμενα κέρδη στους μετόχους, ο ΔΑΑ προσφέρει μια σταθερή μερισματική απόδοση, με την απόδοση για φέτος και το επόμενο έτος να εκτιμάται κοντά στο 8,5%», καταλήγει η ΑΧΙΑ.

H Euroxx Χρηματιστηριακή και οι αναλυτές Φανή Τζιουκαλιά και Αλέξανδρος Μπουλουγούρης αυξάνουν τη σύσταση για τη μετοχή της Jumbo σε overweight από equalweight, αν και μειώνουν την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 30,6 ευρώ ανά μετοχή έναντι 31,5 ευρώ ανά μετοχή πριν.

«Τελειοποιούμε το μοντέλο μας και μειώνουμε τις εκτιμήσεις μας για το 2024, προβλέποντας πλέον αύξηση των καθαρών κερδών κατά 4,6% σε ετήσια βάση (έναντι της πρόβλεψης της διοίκησης για σταθερό ετήσιο ρυθμό). Η νέα τιμή στόχος μας μειώνεται ελαφρώς σε σχέση με προηγουμένως, υποδεικνύοντας δυναμικό ανόδου 35%. Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή επιβαρύνουν τις επιδόσεις της Jumbo στο δεύτερο εξάμηνο, με τις διαταραχές της αλυσίδας προσφοράς να είναι εμφανείς, με μειωμένη δυναμική των πωλήσεων τον Ιούλιο λόγω των καθυστερήσεων στις αποστολές προϊόντων. Παρόλα αυτά, παραμένουμε πιο αισιόδοξοι σε σχέση με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις, δεδομένης της ισχυρής αύξησης των πωλήσεων που καταγράφηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους και το σταθερό ιστορικό της εταιρείας και της διοίκησης σε περιόδους αντιξοοτήτων, οι οποίες δεν φαίνεται να αποδυναμώνουν τη μακροπρόθεσμη επενδυτική θέση του ανθεκτικού επιχειρηματικού μοντέλου της Jumbo», εξηγούν οι αναλυτές της Euroxx.

«Από την έναρξη κάλυψης της μετοχής με σύσταση «equalweight» η μετοχή έχει υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά της που καταγράφηκαν στις αρχές Μαΐου και διαπραγματεύεται και πάλι με έκπτωση σε σχέση με την τετραετή ιστορική της αποτίμηση και με διψήφια αύξηση σε σχέση με τις ομοειδείς μετοχές. Με βάση τις εκτιμήσεις μας, η Jumbo διαπραγματεύεται για το 2025 με δείκτη P/E 9 φορές και δείκτη EV/EBITDA στις 5,9 φορές, πέφτοντας στις 8,1 φορές και τις 5,1 φορές, αντίστοιχα το 2026. Ως εκ τούτου, αναβαθμίζουμε τη σύστασή μας σε «overweight». Η επικαιροποιημένη καθοδήγηση για το 2024 το Φεβρουάριο ήταν για 8% με 10% ετήσια αύξηση των πωλήσεων με αντίστοιχη αύξηση της κερδοφορίας. Στην επταμηνιαία ενημέρωση για τις πωλήσεις, η διοίκηση μείωσε τις προβλέψεις της για το έτος, αναμένοντας αύξηση των πωλήσεων κατά 4% σε ετήσια βάση με αμετάβλητη κερδοφορία που αποδίδεται στις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις που προκαλούν διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού. Εμείς μειώνουμε τις δικές μας εκτιμήσεις για το έτος, λόγω των υποτονικών επιδόσεων τον Ιούλιο και αναμένουμε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 7,4% σε ετήσια βάση, με αύξηση των καθαρών κερδών κατά 4,6% σε ετήσια βάση», καταλήγουν οι αναλυτές της Euroxx.

Διαβάστε επίσης:

Επίσκεψη Αρχηγού Λιμενικού Σώματος στην Αλεξανδρούπολη

Τραγωδία στην Άνδρο: Νεκρός 22χρονος όταν η «γουρούνα» που επέβαινε μαζί με τον πατέρα του έπεσε σε γκρεμό

Celestyal: Αλλαγές στο πρόγραμμα της σεζόν 2024/2025