ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Γιατί ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Τιτάν, Quest, Φουρλής, ΔΕΗ και LAMDA DEVELOPMENT ακολουθούν την στρατηγική του Γουόρεν Μπάφετ.
Ο πιο διάσημος επενδυτής του κόσμου, ο Warren Buffett (Γουόρεν Μπάφετ) εκτιμά τις ανταμοιβές. Ιδιαίτερα αν προκύπτουν από τις επενδύσεις που κάνει σε μετοχές. Και γι’ αυτό το λόγο αναζητεί πρόσβαση σε μερίσματα, ακόμα κι αν αυτά είναι «έμμεσα».
Το χαρτοφυλάκιο του Buffett είναι «γεμάτο» από εταιρείες που διαθέτουν τα πιο γενναιόδωρα προγράμματα επιβράβευσης των μετόχων, σύμφωνα με τo MoneyWise.
Κι σε αυτές προβλέπονται δύο πρακτικές: η καταβολή μερισμάτων αλλά και τα buybacks, δηλαδή οι αγορές ιδίων μετοχών.
Τα buybacks, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Buffett, λειτουργούν ως έμμεσα μερίσματα.
Γι’ αυτό το λόγο, οι εταιρείες που προχωρούν σε αυτή την επιλογή, πρωτοστατούν στο χαρτοφυλάκιό του.
Άλλωστε και η εταιρεία του, στην οποία είναι CEO, η Berkshire Hathaway ακολουθεί την ίδια τακτική.
Η «μαγεία» των buybacks
Το 2004 ο Buffet, απευθυνόμενος στους επενδυτές της Berkshire Hathaway, χαρακτήρισε την αγορά μετοχών από εταιρείες που προχωρούν σε buyback, ως «τον καλύτερο τρόπο να χρησιμοποιήσεις τα χρήματά σου».
Στην πράξη, το buyback μειώνει τον αριθμό μετοχών που είναι διαθέσιμος στην αγορά.
Αυτόματα, η αξία της μετοχής ανεβαίνει, ενώ παράλληλα τα μερίσματα από τα ετήσια κέρδη της εταιρείας κατευθύνονται σε μικρότερη ομάδα επενδυτών.
Οι ίδιες μετοχές που έχει στο χαρτοφυλάκιο της μια εταιρεία δεν δικαιούνται μέρισμα και ως εκ τούτου η αναλογία του μερίσματος των ιδίων μετοχών μοιράζεται στους υπόλοιπους μετόχους
Και δεν είναι μόνο αυτά τα πλεονεκτήματα.
Από φορολογικής απόψεως, τα buybacks δεν επιβαρύνουν τον επενδυτή όσο τα μερίσματα, καθώς η αξία της μετοχής αυξάνεται, χωρίς όμως αυτό να μεταφράζεται σε μετρητά.
Επίσης, αισθάνονται ότι έχουν την εμπιστοσύνη της εταιρείας, σε έναν χώρο, όπως οι αγορές, που το συναίσθημα των επενδυτών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
Ταυτόχρονα εάν μια ΕΤΑΙΡΕΙΑ έχει στο χαρτοφυλάκιο της ένα σημαντικό αριθμό μέτοχων (πχ το 10%) και αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία μελλοντικά μπορεί να διενεργήσει placement σε έναν η περισσότερους θεσμικούς επενδυτές και να καταγράψει σημαντικές υπεραξίες.
Στην συνέχεια αυτές οι υπεραξίες μπορούν να επιστραφούν ως μέρισμα στους μετόχους.
Ένα τρισ. σε buybacks μέσα στο 2021
Τα τελευταία χρόνια, η πρακτική των buybacks έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των εταιρειών.
Μέσα στο 2021, πολλές εταιρείες που πρωταγωνιστούν στον δείκτη S&P 500, προχώρησαν σε επαναγορά μετοχών συνολικής αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, μειώνοντας ταυτόχρονα τον αριθμό μετοχών στα χρηματιστήρια κατά 4%.
Μια πρακτική που αναμένεται να είναι πολύ πιο επιθετική φέτος, μιας και οι μετοχές σχεδόν στο σύνολο των εταιρειών έχουν πολύ πιο χαμηλή τιμή πλέον.
Ενδεικτικά, κολοσσοί όπως η Apple και η Exxon Mobil έχουν προχωρήσει σε buybacks.
H Apple πραγματοποίησε πέρσι το μεγαλύτερο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών στην αγορά, διαθέτοντας 81 δισεκατομμύρια δολάρια.
Φέτος μάλιστα, οι αναλυτές αναμένουν ένα αντίστοιχο «πακέτο» των 80 με 90 δισ. δολαρίων, το οποίο θα αντιστοιχεί στο 4% της τρέχουσας αξίας της εταιρείας στην αγορά.
Παράλληλα, οι μέτοχοι του iPhone λαμβάνουν μέρισμα κάθε χρόνο.
Γι’ αυτό το λόγο η Apple απολαμβάνει μία θέση μεταξύ των υψηλότερων συμμετοχών που έχει ο Buffett στην αγορά.
Αντίστοιχα η Exxon Mobil, τριπλασίασε το πρόγραμμα επαναγοράς από 10 σε 30 δις. δολάρια.
Ποιες εισηγμένες στο Χ.Α. αγοράζουν καθημερινά
Μετά την κατάρρευση της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς από το Πάσχα και μετά και συγκεκριμένα από τα επίπεδα των 930 μονάδων μέχρι τις 815 την περασμένη εβδομάδα πολλές εισηγμένες «θυμήθηκαν» και πάλι την επαναγορά ιδίων μετοχών προκειμένου να στηρίξουν τις μετοχές τους στο Χρηματιστήριο σε τούτη τη δύσκολη συγκυρία.
ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Τιτάν, Quest, Φουρλής, ΔΕΗ, LAMDA DEVELOPMENT είναι μερικές μόνο μετοχές από τα blue chips που το τελευταίο διάστημα αποστέλλουν σχεδόν τακτικά στην Επιτροπή, ενημέρωση για τις αγορές που κάνουν μέσω χρηματιστηρίου.
Η Mytilineos προ ολίγων εβδομάδων πούλησε σε θεσμικούς επενδυτές, ένα σημαντικό αριθμό μετοχών που είχε στο χαρτοφυλάκιο της εξαιτίας του BUY BACK, αποκομίζοντας σημαντικές υπεραξίες.
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, η ΕΧΑΕ διαθέτει άμεσα 955.687 μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε 1,584% των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.
Η ΔΕΗ συνεχίζει ακάθεκτα τις αγορές οι οποίες, σημειωτέον, δεν θα επιστραφούν ως μπόνους στα στελέχη της εταιρείας.
Μέχρι στιγμής η ΔΕΗ έχει επαναγοράσει 1,27 εκατ. τεμάχια που αντιστοιχούν στο 0,35% του μετοχικού κεφαλαίου.
Επίσης, η Ιντεάλ με επικεφαλής τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου κατέχει 212.978 ίδιες μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,6767% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας.
Η Quest του ομίλου Φέσσα, κατέχει 369.979 ίδιες μετοχές, ποσοστό 0,3451% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας.
Ο Σαράντης κατέχει μέχρι στιγμής συνολικά 2.918.794 ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν στο 4,18% του μετοχικού κεφαλαίου.
Ο Παπουτσάνης κατέχει συνολικά 45.841 ίδιες μετοχές (ήτοι, 0,170% του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών) από το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών.
Η Τιτάν Ιντερνάσιοναλ διαθέτει (άμεσα ή έμμεσα μέσω της θυγατρικής της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ) 2.366.395 μετοχές. οι οποίες αντιστοιχούν σε 3,02% των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρίας.
Καθημερινά προβαίνει σε buyback και η Πλαστικά Θράκης.
Διαβάστε επίσης:
Χρηματιστήριο: Εθνική και Eurobank έδωσαν το τρίτο ανοδικό σερί στον δείκτη
UBS: Δεν βλέπει ύφεση φέτος ή το 2023 αλλά οι κίνδυνοι… καραδοκούν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί