Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Η πολιτική αβεβαιότητα καθηλώνει το Χρηματιστήριο, βουτιά πάνω από 16% για τα blue chips

Χρηματιστήριο

Το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη αλλάζει τους προεκλογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και αυτό αποτιμάται με πολύ βαρύ τρόπο και στο Χρηματιστήριο.

Σενάρια επί σεναρίων εξυφαίνονται στα χρηματιστηριακά γραφεία ως προς το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και τη μακρά προεκλογική περίοδο που διαφαίνεται στον ορίζοντα, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί προσγειώνει το Χ.Α. απότομα σε μία νέα πραγματικότητα τη στιγμή που το μομέντουμ ήταν σφόδρα θετικό και οι αναλυτές προεξοφλούσαν ότι κατά την προεκλογική περίοδο η αγορά θα βρισκόταν στις 1.200 μονάδες!

Στην περίπτωση που οι Εθνικές εκλογές μετατεθούν για τον Μάιο-Ιούνιο η Εγχώρια Αγορά “βλέπει” μπροστά της ένα “κενό” έως και τεσσάρων μηνών και μία μακρά προεκλογική περίοδο, η οποία θα χαρακτηριστεί από έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την Οικονομία, τους Οίκους αξιολόγησης και τα ξένα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α.

Αν η εβδομάδα ξεκινούσε μετά το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο θα διαπίστωναν ότι το κλίμα και το μομέντουμ έχουν «στραβώσει».

Πτώση 4,16% για τον γενικό δείκτη την επίμαχη αυτή περίοδο που βύθισε τη χώρα σε πένθος και τους ξένους επενδυτές, μοιραία να αναδιαρθρώνουν τις θέσεις τους στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά τα κέρδη 20% που έχουν επιτευχθεί από το ξεκίνημα του 2023.

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη επαναφέρει επίσης επαναπροσδιορισμό των πολιτικών εξελίξεων. Η αγορά προεξοφλούσε χωρίς να υπολογίζει στον… ανθρώπινο παράγοντα και τον τραγικό σταθμάρχη της Λάρισας, ότι οι εκλογές θα διενεργούνταν την Κυριακή 9 Απριλίου και οι δεύτερες επαναληπτικές εκλογές στις 14 Μαίου.

Σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές, αυτό και μόνο σήμαινε μία βραχύβια προεκλογική περίοδο, η οποία ενδεχομένως χανόταν κάπου, αφού μεσολαβούσε η γιορτή του Πάσχα και τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Πλέον, οι Έλληνες διαχειριστές, οι οποίοι ήταν αυτοί πρωτίστως που πάτησαν το  sell στη χθεσινή συνεδρίαση πιέζοντας της αγορά μέχρι τις 1075 μονάδες, επίπεδα τα οποία είχε να δει ένα μήνα πριν (9/2) εκτιμούν ότι ενδεχομένως θα υπάρξει αλλαγή στις κυβερνητικές προθέσεις ως προς το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Που σημαίνει ότι η χώρα θα μπει σε μεγαλύτερη διάρκεια πολιτικής αντιπαράθεσης, εξέλιξη που θα δημιουργήσει τοξικό κλίμα, που ως γνωστό δεν κάνει καλό στην πορεία της αγοράς.

Αλλαγή σκηνικού σε ότι αφορά την πορεία της αγοράς, περιμένουν οι αναλυτές με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων 2022 εκ μέρους των τραπεζών, αφού μετά την Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 ακολουθεί την ερχόμενη Πέμπτη η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10  και την ερχόμενη εβδομάδα η ΕΤΕ    ΕΤΕ 0% 7,87 και η Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,68 .

Ήδη, οι τράπεζες έχουν μειώσει τα κόκκινα δάνεια σε 10 δις. ευρώ από 110 δις. ευρώ το 2015 και πλέον παράγουν οργανική κερδοφορία, ενώ δύο από αυτές, ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87 και Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 δεν αποκλείεται να προβούν σε διανομές μερισμάτων, αν και ο ESM είναι αυτός που θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως.

Χθες όλες οι συστημικές τραπεζικές μετοχές έκλεισαν με βαριές απώλειες και το χειρότερο με ανεκτέλεστες εντολές πώλησης, στοιχείο που δείχνει τη διάθεση των επενδυτών.

Διάθεση, η οποία δεν είχε καμία σχέση με το πριν από μία εβδομάδα κλίμα.

Στο πλαίσιο αυτό, από τα υψηλά τους οι τράπεζες διορθώνουν σημαντικά. Αναλυτικά, 13,93% η πτώση για την Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 , 12% για την Άλφα ΑΛΦΑ 0% 1,68 , 6% για την Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 και 5,25% για την Εθνική ΕΤΕ 0% 7,87 .

Η διόρθωση όμως, έχει περάσει και στα υπόλοιπα  blue chips.

Μέσα σε δύο συνεδριάσεις, η τεχνική εικόνα του ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07  έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, αφού καταγράφει απώλειες από τα υψηλά του για φέτος 10,93% και από την αρχή του χρόνου 4%.

Πτώση 16,23% σημειώνει η μετοχή της ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ 0,87% 5,82 , 11,24% η μετοχή της ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 , 9,5% τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,13% 7,66  και 6,32% η μετοχή του Μυτιληναίου ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 .

Διαβάστε επίσης

Ουίλσον (Morgan Stanley): Το ράλι των μετοχών δεν έχει τελειώσει ακόμα

Έρευνα MLIV Pulse: Τα μετρητά αποτελούν κερδοφόρα στρατηγική το 2023

JP Morgan: Χρησιμοποιήστε το ράλι του α’ τριμήνου για να πάρετε τα κέρδη σας από τις μετοχές