ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τον δρόμο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ESMA) δείχνει η Βασιλική Λαζαράκου, αφού ετεροχρονισμένα η ευρωπαϊκή εποπτική αρχή στέλνει οδηγίες στις εισηγμένες για τη δημοσιοποίηση έκθεσης με θέμα τις επιπτώσεις του πολέμου στις οικονομικές τους καταστάσεις. Δημοσιοποίηση στην οποία θα πρέπει να προβούν οι εισηγμένες κατά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εξαμήνου.
Η διαφορά είναι ότι η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προηγήθηκε και είχε ζητήσει από τις εισηγμένες να προβούν στη σχετική ενημέρωση κατά τις ανακοινώσεις των ετήσιων αποτελεσμάτων κι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία βρισκόταν σχεδόν στην αρχή του.
Η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να προηγηθεί εκ νέου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ζητώντας ενημέρωση από τις εισηγμένες και κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου.
Υπενθυμίζεται ότι οι εισηγμένες, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν αποτελέσματα πρώτου και τρίτου τριμήνου. Δεδομένης όμως της συνέχειας του πολέμου στην Ουκρανία, της κούρσας του πληθωρισμού που βρίσκεται στην Ελλάδα στα υψηλότερα επίπεδα από το 1995, αλλά και ευρύτερα διεθνώς, καθώς αγγίζει υψηλά 40 ετών, με την τιμή του πετρελαίου να καλπάζει διεθνώς, τείνοντας να σταθεροποιηθεί πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι, γίνεται προφανές ότι η αγωνία των επενδυτών για την πορεία των εισηγμένων εταιρειών κορυφώνεται. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντα, το ζήτημα της επιπλέον ενημέρωσης αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής της ελληνικής εποπτικής αρχής.
Σημειωτέον ότι η δήλωση της ESMA για έξτρα ενημέρωση των εισηγμένων με τα αποτελέσματα του εξαμήνου μπορεί να καταστεί μάταιη, όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές, καθώς τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου ανακοινώνονται συνήθως Νοέμβριο και, μέχρι τότε, όπως λένε σκωπτικά, ο πόλεμος μπορεί να έχει… τελειώσει!
Σύμφωνα με την κοινοποίηση της ESMA, «η παρούσα Δήλωση αφορά στην κατάρτιση των ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) και τις ενδιάμεσες εκθέσεις διαχείρισης για την εξαμηνιαία περίοδο αναφοράς του 2022. Η Δήλωση υπογραμμίζει την ανάγκη παροχής από τους εκδότες χρήσιμης πληροφόρησης στους χρήστες, η οποία αντικατοπτρίζει επαρκώς τις τρέχουσες και, στο μέτρο του εφικτού, τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στην οικονομική θέση, την απόδοση και τις ταμειακές ροές των εκδοτών.
Η ESMA τονίζει ακόμη τη σημασία της παροχής πληροφοριών για τον εντοπισμό των κύριων κινδύνων και αβεβαιοτήτων στις οποίες είναι εκτεθειμένοι οι εκδότες. Το περιεχόμενο αυτής της Δήλωσης είναι εφαρμόσιμο και στη χρηματοοικονομική πληροφόρηση λοιπών ενδιάμεσων περιόδων που καταρτίζεται σύμφωνα με το ΔΛΠ 34 Ενδιάμεση Χρηματοοικονομική Αναφορά ή στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις που καταρτίζονται σύμφωνα με το ΔΛΠ 1 Παρουσίαση των Οικονομικών Καταστάσεων.
Για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των χρηστών σε πληροφόρηση που αφορά τις κύριες επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις οικονομικές καταστάσεις, οι εκδότες ενθαρρύνονται να αναφέρουν όλα τα σχετικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων όσων αφορούν τις προσδοκώμενες πιστωτικές ζημιές ή την έκθεσή τους στις πληττόμενες αγορές, σε μία μόνο σημείωση ή να παράσχουν μία χαρτογράφηση των σημειώσεων στις οποίες αναφέρονται οι διάφορες πληροφορίες για τη ρωσική εισβολή. Οι γνωστοποιήσεις θα πρέπει να προσαρμόζονται στις ειδικές συνθήκες των μεμονωμένων εκδοτών.
Οι εκδότες που δραστηριοποιούνται στις πληττόμενες αγορές ή με μεγάλη έκθεση σε εμπορεύματα που έχουν επηρεαστεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (πχ ενέργεια ή γεωργία) θα πρέπει είτε να εξηγούν τον αντίκτυπο της εισβολής είτε ενθαρρύνονται να εξηγούν με σαφήνεια για ποιο λόγο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν είχε ουσιαστικό αντίκτυπο στις οικονομικές τους καταστάσεις παρά την έκθεσή τους σε σημαντικούς κινδύνους.
Η ESMA καλεί τα διαχειριστικά και εποπτικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων των επιτροπών ελέγχου των εκδοτών και, κατά περίπτωση, των ορκωτών ελεγκτών λογιστών τους, να λαμβάνουν υπόψη δεόντως τις συστάσεις που περιλαμβάνονται στη παρούσα Δήλωση κατά την σύνταξη των ενδιάμεσων οικονομικών εκθέσεων. Δεδομένης της πολυπλοκότητας της τωρινής κατάστασης, η ESMA ενθαρρύνει τις επιτροπές ελέγχου να ενισχύσουν τον εποπτικό τους ρόλο, ο οποίος είναι καίριος για την κατάρτιση εξαμηνιαίων οικονομικών εκθέσεων υψηλού επιπέδου.
Τέλος, η ESMA υπενθυμίζει στους εκδότες την υποχρέωσή τους να δημοσιοποιούν το συντομότερο δυνατό κάθε σημαντική πληροφορία σχετικά με τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στα βασικά οικονομικά τους μεγέθη, τις προοπτικές ή την οικονομική τους κατάσταση σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τους για διαφάνεια δυνάμει του Κανονισμού Κατάχρησης της Αγοράς (Market Abuse Regulation).
Διαβάστε επίσης:
Με συμπληρωματικό προϋπολογισμό €800 εκατ. τα νέα μέτρα για τα καύσιμα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας