ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Διχασμένοι οι αναλυτές για την πορεία των αγορών, έχουν πλέον ξεκάθαρα χωριστεί σε «ταύρους» και αρκούδες» αναλύοντας την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν οι μετοχές, για να βγουν από τη bear market. Σύμφωνα όμως με κάποιους «ειδικούς» των επενδύσεων, οι bear markets δεν έχουν κανόνες.
Μια ιστορική αναδρομή δείχνει ότι κάθε περίοδος βύθισης των αμερικανικών δεικτών, από τις πολλές που έχουν ζήσει τα αμερικάνικα χρηματιστήρια, έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.
Ο Jason Zweig, συγγραφέας και σχολιαστής στην Wall Street Journal στη στήλη «Ο έξυπνος επενδυτής», αναφέρεται στο τελευταίο του άρθρο στους μύθους της bear markets.
«Κανείς δεν ξέρει πότε και πώς θα τελειώσει»
«Οι bear markets είναι αφόρητες γιατί κανείς δεν ξέρει πότε και πώς θα τελειώσουν. Αυτό δεν σταματάει κανέναν αναλυτή της Wall Street από το να κάνει προβλέψεις για το που τελικά βρίσκεται ο πάτος», αναφέρει ο συγγραφέας.
«Οι έξυπνοι επενδυτές δεν χάνουν χρόνο να προβλέψουν αυτό που δεν προβλέπεται», συνέχισε και υπογράμμισε: «προσπαθούν να ελέγξουν αυτό που μπορούν να ελέγξουν και να επιβιώσουν σε μία bear market, όσο διαρκεί».
Κάνοντας σκληρή κριτική σε όσους προβλέπουν το χρονοδιάγραμμα μιας bear market, o Zweig αναφέρεται σε συγκεκριμένες φράσεις, κοινές στην πλειοψηφία των αναλυτών και πως αυτές καταρρίπτονται από την ίδια την ιστορία των αμερικάνικων χρηματιστηρίων.
Οι 3 μύθοι της bear market
Οι μικροεπενδυτές πρέπει να αναθεωρήσουν
Οι επαγγελματίες του χώρου λατρεύουν να υποστηρίζουν ότι οι bear markets πιάνουν πάτο όταν οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις μετοχές σε μία «έκρηξη» πανικού.
Βέβαια, αυτό δεν ισχύει πάντα. Απόδειξη οι bear markets του 1932, 1974, 1982 και 2002.
Ναι, κάποιες φορές οι αγορές πιάνουν πάτο για να ξεκινήσουν και πάλι την ανοδική πορεία και κάποιες άλλες φορές απλά εγκλωβίζονται σε μία «αδιάφορη κούραση».
Ο φόβος πρέπει να φτάσει στα ύψη
Άλλη μία θεωρία, πάνω στην οποία βασίζεται το επιχείρημα ότι η αγορά πρέπει να καταρρεύσει, λόγω του φόβου, για να πάρει τα «πάνω» της.
Ο «μετρητής φόβου» της Wall Street, o δείκτης Cboe ή VIX, εκτινάχθηκε το 2008, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Αυτό όμως δεν σταμάτησε το sell-off στα χρηματιστήρια. Αντίθετα οι μετοχές εξακολουθούσαν να υποχωρούν, με βουτιά ακόμα και κατά 19% χαμηλότερα, μέχρι κάποια στιγμή να ξαναβγούν από την περιοχή της bear market.
Οι μετοχές πρέπει να γίνουν πολύ φθηνές
Πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι οι bear markets τελειώνουν μόνο αφού οι μέχρι πρότινος «υπερτιμημένες» μετοχές γίνουν τελικά και πάλι «ευκαιρίες», εφόσον η τιμή τους καταρρεύσει.
Δεν γίνεται πάντα έτσι όμως…
Τον Μάρτιο του 2009, οι μετοχές διαπραγματεύονταν περισσότερο από 13 φορές περισσότερο τα μακροπρόθεσμα κέρδη τους, προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό σύμφωνα με στοιχεία του καθηγητή οικονομικών του Πανεπιστημίου Yale, Robert Schiller, μία τιμή που δεν ήταν καθόλου «φθηνή».
Τα επόμενα χρόνια, μετά το 2009, οι μετοχές κατά μέσο όρο παρουσίαζαν περίπου 15% κέρδη ετησίως για την επόμενη δεκαετία.
Blackrock: Μην αγοράζετε την πτώση
Δεν υπάρχει γρήγορη ανάκαμψη για τις μετοχές τα ομόλογα, προειδοποιεί η Blackrock και σημειώνει ότι δεν είναι περίοδος να αγοράζεις την πτώση.
«Αντιμετωπίζουμε έναν νέο κόσμο αυξημένης μακροοικονομικής αστάθειας και υψηλότερες πιθανότητες κινδύνου τόσο για ομόλογα όσο και για μετοχές», έγραψαν οι αναλυτές Wei Li, Vivek Paul και Scott Thiel σε μια έκθεση του BlackRock Investment Institute.
«Η Federal Reserve είναι πιθανό να πνίξει την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και να αλλάξει πορεία μόνο όταν εμφανιστεί ζημιά», ήταν η ζοφερή πρόβλεψή τους.
Και ποια θα είναι η κατάσταση της οικονομίας; Επίμονος πληθωρισμός και απότομες διακυμάνσεις στην οικονομική δραστηριότητα, σύμφωνα με τους αναλυτές.
«Θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στην αστάθεια που παρατηρήθηκε τη δεκαετία του 1970», ανέφερε η έκθεση. «Αυτό το καθεστώς δεν είναι απαραίτητα ιδανικό για την αγορά μετοχών σε πτώση».
Ράλι η βύθιση του S&P 500;
Κανένας δεν ξέρει να απαντήσει και το σίγουρο είναι ότι οι οι αναλυτές είναι διχασμένοι. Χαρακτηριστική περίπτωση οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις της Citi και της Morgan Stanley.
H πρώτη βλέπει ράλι μετοχών μέχρι το τέλος του χρόνου και τον S&P 500 να κλείνει στις 4.200 μονάδες, 7,7% υψηλότερα από επίπεδα των τελευταίων ημερών.
Οι αναλυτές της Citi βλέπουν την οικονομία των ΗΠΑ να παραμένει ανθεκτική το δεύτερο εξάμηνο και λένε ότι ο κίνδυνος ύφεσης είναι πιο πιθανός στις αρχές έως τα μέσα του 2023.
Στον αντίποδα, μία από τις πιο χαρακτηριστικές «αρκούδες» η Morgan Stanley επιμένει ότι σε περίπτωση ήπιας ύφεσης ο S&P 500 θα κλείσει στις 3.400-3.500 μονάδες, χαμηλότερα από τα τωρινά του επίπεδα, ενώ σε περίπτωση βαθιάς ύφεσης θα βυθιστεί στις 3.000 μονάδες, πτώση της τάξης του 23%.
Ο Michael J. Wilson της Morgan Stanley υποστηρίζει ότι τα αμερικανικά κέρδη εμποδίζονται από την άνοδο του δολαρίου και προειδοποιεί ότι το πρόσφατο ράλι των μετοχών θα ανατραπεί.
Διαβάστε επίσης:
Ευρωαγορές: Υποχωρούν οι δείκτες εν μέσω ανησυχιών για ενέργεια και πληθωρισμό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας