Κέρδη 7,5% για την αγορά εδώ και δέκα συνεδριάσεις που έχει να δει το αρνητικό πρόσημο. Και 4,4% η άνοδος από την αρχή του μήνα, αφού, παρά το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συνεδριάσεις εξαιτίας του Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων (η ελληνική αγορά ανοίγει πάλι στις 18/4), η αγορά δεν έχει κλείσει με αρνητικό πρόσημο τον μήνα που διανύουμε. Το αντίθετο μάλιστα, όπως σημειώνουν οι χρηματιστές, προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι η εορταστική ραστώνη δεν επηρέασε τις επενδυτικές πρωτοβουλίες και την ανάληψη περαιτέρω ρίσκου.

Είναι προφανές, σύμφωνα με τους ίδιους, ότι η αγορά το επόμενο διάστημα τιμολογεί κάποιου είδους κίνηση, από μέρους της S&P, την ερχόμενη Παρασκευή, 21/4.

1

Η  ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας ή ένα θετικό outlook (από σταθερό σήμερα) για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι τα πιο ισχυρά σενάρια που προσπαθεί να τιμολογήσει η αγορά.

Η τελευταία αναβάθμιση από τη Standard and Poor’s είχε γίνει στις 21 Απριλίου 2022, όταν ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο από ΒΒ σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές.

Στις 21 Οκτωβρίου, ο οίκος άφησε αμετάβλητη την αξιολόγηση και το σύνηθες είναι πρώτα να αναβαθμίζονται οι προοπτικές και στη συνέχεια η πιστοληπτική αξιολόγηση.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η απόσταση που χωρίζει την ελληνική οικονομία από την επενδυτική βαθμίδα απέχει δύο κινήσεις. Χωρίς να λείπουν στο παρελθόν και οι «διπλές αναβαθμίσεις».

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, κ. Γιάννη Στουρνάρα, η Ελλάδα βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, προοπτική την οποία έχει τιμολογήσει ήδη η αγορά ομολόγων. Σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι «οι αγορές το έχουν τιμολογήσει ήδη στις τιμές των ομολόγων, δηλαδή στα επιτόκια των ομολόγων», προσθέτοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι αν την πάρουμε, δεν θα έχουμε πρόσθετα οφέλη. Θα διευρυνθεί πάρα πολύ η επενδυτική βάση.Δηλαδή διάφορα ταμεία, funds τα οποία σήμερα στο καταστατικό τους έχουν ως περιορισμό να μην επενδύουν σε χώρες που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα, θα επενδύσουν στη χώρα. Έτσι και η Ελλάδα πάρει επενδυτική βαθμίδα, αυτός ο περιορισμός θα αρθεί, άρα θα έχουμε μια νέα εισροή κεφαλαίων για επενδύσεις, για δάνεια. Άρα το όφελος θα είναι πολύ μεγάλο».

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, «χρειάζεται ένα πάρα πολύ μικρό βήμα. Χρειάζεται οι προγραμματικές δηλώσεις της επόμενης κυβέρνησης, αυτής που θα εκλεγεί, να είναι τέτοιες που θα ωθήσουν τους οίκους αξιολόγησης, να δώσουν αυτή την παραπάνω επενδυτική βαθμίδα».

Κι εδώ έρχεται ο παράγοντας πολιτικό ρίσκο και οι όποιες ανησυχίες μπορεί να έχουν οι ξένοι επενδυτές. Σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές στο εξωτερικό, είναι δεδομένη η πολιτική της παρούσας κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, να δηλώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.

Σε δηλώσεις του στο Star στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, για πολιτική σταθερότητα και μη διατάραξη της οικονομίας έκανε λόγο και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, κ. Αλέξης Τσίπρας, παρά το γεγονός ότι το οικονομικό του πρόγραμμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιρρεπές στον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού (χαρίζονται οφειλές από δάνεια, νέοι φόροι στην ιδιοκτησία και στις μεταβιβάσεις ακινήτων κ.ά.).

Το σημαντικό είναι ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία προηγείται, ενώ στις δεύτερες κάλπες υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για την επίτευξη αυτοδυναμίας.

Αλλά σε κάθε αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, η επόμενη κυβέρνηση θα έχει ως άξονά της τη ΝΔ.

Πάντως, προς το παρόν, η αγορά δεν έχει «ασχοληθεί» με τις εκλογές, όσο με το τι μέλλει γενέσθαι από πλευράς S&P.

Σημειωτέον ότι ουκ ολίγοι στην αγορά εξέλαβαν την αναβάθμιση του Μυτιληναίου από την Fitch ως προάγγελο θετικής αξιολόγησης από την S&P.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πάντως ότι, εν μέσω εορταστικής ραστώνης, οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο έχουν σπάσει το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ, κάτι που έχει να συμβεί τουλάχιστον δέκα χρόνια και μάλιστα, την προηγούμενη φορά, όχι για καλό λόγο. Ήταν τότε που οι ξένοι ξεπουλούσαν τις ελληνικές μετοχές λόγω εισόδου της χώρας στα μνημόνια.

Την ίδια στιγμή, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι σε έναν πτωτικό Μάρτιο, οι ξένοι συνέχισαν να τοποθετούνται στο Χρηματιστήριο, με καθαρές εισροές σχεδόν 63 εκατ. ευρώ, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του Αποθετηρίου.

Οι εισροές των ξένων απογείωσαν τις συναλλαγές το 2023 σε 112,5 εκατ. ευρώ έναντι 73,7 εκατ. ευρώ, που ήταν ο μέσος όρος το 2022.

Εκτός τραπεζών ο μέσος ημερήσιος τζίρος ανέρχεται στα 66,9 εκατ. ευρώ από 46,1 εκατ. ευρώ το 2022. Μόνο στις τράπεζες, οι συναλλαγές έχουν αυξηθεί κατά 68,1%, στα 44,7 εκατ. ευρώ τη χρονιά που διανύουμε από… 26,6 εκατ. ευρώ πέρσι!

Μειωμένος εμφανίζεται ο τζίρος στα εταιρικά ομόλογα σε 900 χιλιάδες ευρώ φέτος από 1 εκατ. ευρώ πέρσι.

Την ίδια ώρα, μέσα στην εβδομάδα που έρχεται μετά το Πάσχα, η αγορά θα έχει τεταμένη την προσοχή της αφού μεταξύ 18 – 28/4 ο MSCI θα επιλέξει δύο τυχαίες ημερομηνίες για να αξιολογήσει άλλες προς ένταξη μετοχές, με την Πειραιώς να έχει θέσει σοβαρή υποψηφιότητα, μιας και η κεφαλαιοποιηση της υπερβαίνει τα 2,7 δισ. ευρώ.

Οι ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στον Μάιο για να ισχύσουν από τις αρχές Ιουνίου.

Συμπεριφορά υποψήφιου μέλους προς ένταξη στον MSCI έχουν και τα ΕΛΠΕ, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Δυναμικό comeback των Ελλήνων επενδυτών με αύξηση 24,5% στους ενεργούς κωδικούς