• Μετοχές

    Οι μετοχές που επιλέγουν οι αναλυτές για το φθινόπωρο στο ΧΑ

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Ευτύχιος Βασιλάκης, Γιαν Κάρας, Αλέξης Αλεξίου, Βασίλης Φουρλής, Γιάννης Στασινόπουλος

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Ευτύχιος Βασιλάκης, Γιαν Κάρας, Αλέξης Αλεξίου, Βασίλης Φουρλής, Γιάννης Στασινόπουλος


    Η Metlen Energy & Metals, η Aegean Airlines, o ΟΠΑΠ, η Cenergy Holdings, η Fourlis και η ElvalHalcor είναι στις επιλογές των αναλυτών για το τελευταίο τετράμηνο του έτους και μετά τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου.

    • Για τη Metlen Energy & Metals, η NBG Securities και ο Βαγγέλης Καρανίκας επισημαίνουν ότι οι νέοι παράγοντες και οι πρόσφατες συμφωνίες υποδηλώνουν ότι το δυναμικό ανάπτυξης παραμένει άθικτο και αυξάνουν την τιμή στα €51,30 από €51 και η σύσταση υπεραπόδοσης διατηρείται. “H νέα τιμή στόχος στα 51,30 ευρώ (από 51,0 ευρώ) προκύπτει από τη λεπτομερή προσαρμογή των κερδών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου. Από πλευράς αποτίμησης, η Metlen διαπραγματεύεται επί του παρόντος με δείκτη EV/EBITDA για το 2025 σε 5,8 φορές που συνεπάγεται αδικαιολόγητο, κατά τη γνώμη μας, 21% discount σε σχέση με τους ανταγωνιστές της (σταθμισμένο EBITDA), λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα των κερδών της, τη δυναμική ανάπτυξης και την υποστήριξη της αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων ΑΠΕ που προκύπτουν από την πρόσφατη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών και τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων”, αναφέρει η χρηματιστηριακή.
    • Για την Aegean Airlines, η επενδυτική τράπεζα ΑΧΙΑ και η χρηματιστηριακή NBG Securities επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα β’ τριμήνου ήταν σταθερά, με υψηλές ταμειακές ροές, υψηλό ταμείο και ισχυρό ισολογισμό. Η ΑΧΙΑ και οι αναλυτές Ζούζουλας και Τσουκαλά εκτιμούν ότι η Aegean Airlines δημοσίευσε ένα σταθερό σύνολο αποτελεσμάτων, με κερδοφορία σύμφωνη με τις προσδοκίες τους. Η αεροπορική εταιρεία σημείωσε έσοδα ύψους 480,3 εκατ. ευρώ (+7% σε ετήσια βάση), EBITDA 114,4 εκατ. ευρώ (-5% σε ετήσια βάση) και καθαρά κέρδη 43,9 εκατ. ευρώ (-15% σε ετήσια βάση). Τα ASK που προσέφερε η αεροπορική εταιρεία ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2023 κατά 10% και ο συντελεστής πληρότητας αυξήθηκε σε 81,2% από 82,6% το β’ τρίμηνο πέρυσι. Η ΑΧΙΑ έχει θέσει σε καθεστώς αναθεώρησης την τιμή στόχο και τη σύσταση για τη μετοχή. Η NBG Securities και ο αναλυτής Βαγγέλης Καρανίκας εξήγησαν ότι ο αυξημένος ανταγωνισμός, οι χαμηλότεροι συντελεστές πληρότητας και οι αντίξοες συνθήκες κόστους επιβάρυναν τα λειτουργικά αποτελέσματα της Aegean Airlines. Η σύσταση για τη μετοχή είναι outperform (υπεραπόδοση) με τιμή στόχο τα 19,20 ευρώ.
    • Για τον ΟΠΑΠ, η Euroxx Χρηματιστηριακή και οι αναλυτές Φανή Τζιουκαλιά και Αλέξανδρος Μπουλουγούρης αναπροσαρμόζουν τις εκτιμήσεις τους και επαναλαμβάνουν τη σύσταση υπεραπόδοσης (οverweight) με τιμή στόχο 18,6 ευρώ ανά μετοχή. “Η εταιρεία ανακοίνωσε ένα σταθερό β’ τρίμηνο, σύμφωνα με τις προσδοκίες, ενώ ανακοίνωσε επίσης ενδιάμεσο μέρισμα 0,60 ευρώ ανά μετοχή, πάνω από τις εκτιμήσεις μας και τις εκτιμήσεις της αγοράς. Προσεγγίζουμε την επενδυτική θέση του ΟΠΑΠ με βάση την απόλυτη απόδοση, δεδομένου του ιστορικού και της βιωσιμότητας των μερισματικών διανομών, οι οποίες μεταφράζονται σε μερισματική απόδοση 10% με 11% στις προβλέψεις μας για το 2024-2026, ανεβάζοντας τη συνολική απόδοση στο περίπου 25%. Η μετοχή διαπραγματεύεται στο 202 με 7,9 φορές τον δείκτη EV/EBITDA και 12,1 φορές τον δείκτη P/E, προσφέροντας μερισματική απόδοση 10,3%. Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνουμε τη σύστασή μας για θέση οverweight για τον ΟΠΑΠ”, καταλήγουν οι αναλυτές..
    • Για τη Cenergy Holdings, η Alpha Finance αναβαθμίζει τις προβλέψεις της, εκτιμώντας ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να δημιουργεί ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές και υψηλούς δείκτες αποδοτικότητας ROIC, με την ολοκλήρωση της αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας στις υπάρχουσες μονάδες στην Ελλάδα να αποτελεί καταλύτη για την αύξηση του ανεκτέλεστου υπολοίπου (€3,38 δισ. το εξάμηνο). Παράλληλα, η χρηματιστηριακή αναθεωρεί προς τα πάνω την τιμή στόχο για την Cenergy Holdings κατά 47%, στα €12,30 από €8,35 προηγουμένως, διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση ‘’Buy’’ με το περιθώριο ανόδου να ανέρχεται σε 30% από τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής.
    • Για τη Fourlis, η Pantelakis Securities και ο αναλυτής Σπύρος Τσαγκαλάκης εκτιμούν ότι αύξησε τα καθαρά κέρδη του β’ τριμήνου κατά 85% στα €10,8 εκατ. (32% καλύτερη επίδοση), έναντι ζημιών €3,6 εκατ. στο εποχικά αδύναμο α’ τρίμηνο, καθώς το franchise της ΙΚΕΑ προχωράει. Την ίδια στιγμή τα EBITDAaL σημείωσαν ‘άλμα’ κατά 68% σε ετήσια βάση στα €11,7 εκατ. (εκτίμηση PS €8 εκατ.) χάρη στην αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες και την αύξηση της αποδοτικότητας. Η μετοχή είναι έτοιμη για re-rating, καθώς η αγορά τιμολογεί τη μονάδα λιανικής με 4,8 φορές δείκτη EV/EBITDAaL και την εταιρεία ακινήτων (REIC) με 35% discount σε σχέση με την καθαρή αξία της. Η τιμή στόχος είναι τα 5 ευρώ και η σύσταση είναι υπεραπόδοση (overweight.
    • Για την ElvalHalcor, η NBG Securities και ο αναλυτής Βαγγέλης Καρανίκας επισημαίνουν ότι συνολικά, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η αυξημένη παραγωγική ικανότητα αλουμινίου οδήγησε τον όγκο πωλήσεων σε αύξηση 5,9% σε ετήσια βάση, αντισταθμίζοντας την πτώση του όγκου του χαλκού (ασθενέστερη ζήτηση) κατά 4,3% σε ετήσια βάση. Η τιμή στόχος είναι στα 2,65 ευρώ και η σύσταση είναι υπεραπόδοση (outperform) έναντι της αγοράς. H ΕΛΧΑ δήλωσε ότι μετά από σημαντικά επενδυτικά προγράμματα που αύξησαν την παραγωγική δυναμικότητα, κυρίως στον τομέα του αλουμινίου, ο όμιλος ενίσχυσε τη θέση του καθιερώνοντας υψηλά επίπεδα κερδοφορίας παρά τις δυσμενείς συνθήκες. Παράλληλα, έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις παραπάνω προκλήσεις μειώνοντας τον καθαρό δανεισμό μέσω της επιτυχημένης διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης.

    Διαβάστε επίσης

    Goldman Sachs: Tα μηνύματα των Ελλήνων τραπεζιτών στους επενδυτές στο Ετήσιο Συμπόσιο του οίκου

    Jefferies: «Βαρίδι» το placement του ΤΧΣ στην Εθνική για τις τραπεζικές μετοχές

    AXIA για Τράπεζα Κύπρου: Η είσοδος στο ΧΑ θα δημιουργήσει αξία στους μετόχους



    ΣΧΟΛΙΑ