Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα βλάψει την ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία εάν βιαστεί να συσφίξει τη νομισματική πολιτική.

Η αύξηση των επιτοκίων «δεν θα έλυνε κανένα από τα τρέχοντα προβλήματα», είπε σε συνέντευξη στο Redaktionsnetzwerk Deutschland που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή. «Αντίθετα: Αν ενεργούσαμε πολύ βιαστικά τώρα, η ανάκαμψη των οικονομιών μας θα μπορούσε να είναι σημαντικά πιο αδύναμη και οι θέσεις εργασίας να τεθούν σε κίνδυνο».

Αν και η Λαγκάρντ τόνισε ότι η ΕΚΤ «θα ενεργήσει εάν χρειαστεί», συνέχισε επαναλαμβάνοντας την άποψή της ότι «όλες οι κινήσεις μας θα πρέπει να είναι σταδιακές».

Οι δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ κινήθηκαν σε πιο ήπιους τόνους μετά από την έκπληξη της περασμένης εβδομάδας, όταν η ίδια δεν απέκλειε μια αύξηση επιτοκίων φέτος, μια στροφή προς τη στάση που τηρούν οι άλλες κεντρικές τράπεζες, κίνηση που αύξησε τα στοιχήματα για ταχύτερη σύσφιξη.

Η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιεί: Η βεβιασμένη αύξηση των επιτοκίων θα πνίξει την ανάπτυξη

Η Λαγκάρντ τόνισε ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες μεγάλες περιοχές.

«Η οικονομία των ΗΠΑ έχει υπερθερμανθεί, ενώ η οικονομία μας απέχει πολύ από αυτό», τόνισε. «Γι’ αυτό μπορούμε — και πρέπει — να προχωρήσουμε πιο προσεκτικά. Δεν θέλουμε να πνίξουμε την ανάκαμψη».

«Ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί υψηλότερος από ό,τι είχαμε προβλέψει τον Δεκέμβριο», είπε. «Θα το αναλύσουμε τον Μάρτιο και θα πράξουμε αναλόγως».

Ένας αυξανόμενος αριθμός υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ χάνει την εμπιστοσύνη του στις τρέχουσες προβλέψεις του ιδρύματος για τον πληθωρισμό, και υποστηρίζει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αρχίσουν να αυξάνονται από φέτος, αναφέρει το Bloomberg.

Η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να υπερβεί τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα μόνο εάν οι μισθοί υπερβούν «σημαντικά και επίμονα» αυτό το επίπεδο.

«Δεν το βλέπουμε καθόλου αυτή τη στιγμή», επισήμανε. «Στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, οι μισθολογικές απαιτήσεις είναι πολύ μέτριες».

Διαβάστε ακόμη:

ΕΚΤ: Αγόρασε ελληνικά ομόλογα 2 δισ. ευρώ το τελευταίο δίμηνο