Παιχνίδι αυστηρώς… ακατάλληλο για Έλληνες επενδυτές, η «κοσμογονία» που λαμβάνει χώρα εδώ και εννιά εβδομάδες με κέρδη σχεδόν 25% για τον δείκτη και σχεδόν 21% από την αρχή του χρόνου.

Οι Έλληνες επενδυτές, ιδιώτες και θεσμικοί, ειδικά στις τράπεζες, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές μέσα από τα  dealing rooms των χρηματιστηριακών εταιρειών, έχουν μείνει χωρίς μετοχές.

1

Και μάλιστα έχουν πουλήσει σε επίπεδα 10% ή και περισσότερο, σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών των τραπεζών.

Δηλαδή, στην Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74  έχουν πουλήσει από τα επίπεδα των 2 ευρώ, στην Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,68 και την Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 ξεκίνησαν να πουλάνε από το… 1.10 και στην Εθνική ΕΤΕ 0% 7,87 από τα 4,5 ευρώ.

Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, οι Έλληνες… «γκουρού» των αγορών, οι οποίοι έχουν μείνει άναυδοι και ενεοί, περιμένοντας να έρθει η διόρθωση στην αγορά, έχουν επιλέξει να χάσουν το ράλι που συντελείται (σ.σ. όπως στις τράπεζες) και σπεύδουν να τοποθετηθούν σε μετοχές που υστερούν σε αποδόσεις, όπως ο ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07 , που ενισχύεται σχεδόν 6% από το ξεκίνημα της χρονιάς και ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,13% 15,68 με 13% για την ίδια περίοδο.

Διαφορετική, όπως εξηγούν οι χρηματιστές, που, ταυτόχρονα έχουν γνώση των κινήσεων των ξένων επενδυτών στο Χ.Α., είναι η αντιμετώπιση στη ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 .

Παρομοιάζουν δε, το παράδειγμα της ΔΕΗ με την κίνηση στην Πειραιώς.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας τεχνικά δεδομένα, από τη στιγμή που η Πειραιώς έσπασε ανοδικά το 1,70 ευρώ ήταν θέμα χρόνου να βρεθεί στην περιοχή των 2,20 – 2,30 ευρώ.

“Οι Έλληνες θεσμικοί έχουν μείνει στη ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου, τα 9 ευρώ.  Τυχόν διάσπαση των επιπέδων αυτών, θα οδηγήσει τη μετοχή της Επιχείρησης τουλάχιστον 30%  πιο πάνω” εξηγούν.

Το θέμα είναι ότι οι ξένοι επενδυτές έχουν το view και κυρίως την κινητήριο δύναμη για να το κάνουν, που δεν είναι άλλη από την ρευστότητα. Πρώτον, βλέπουν την Ελλάδα, δύο χρόνια μετά.

Ποντάρουν στο σενάριο της σταθερής κυβέρνησης, αλλά και στην αναβάθμιση της οικονομίας από κάποιον από τους οίκους αξιολόγησης.

Δηλαδή, βλέπουν την Ελλάδα ένα με δύο χρόνια μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Την περίοδο εκείνη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα είναι διαφορετικά και τα αποτελέσματα των τραπεζών.

Το p/bv που λαμβάνουν υπ’ όψη οι Έλληνες αναλυτές για τα αποτελέσματα των τραπεζών, γίνεται με βάση τις προβλέψεις του 2022, αφού ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τα σχετικά στοιχεία.

Οι ξένοι υπολογίζουν στις εκτιμήσεις τους τα αποτελέσματα του… 204 και κάπως έτσι δικαιολογείται το πάρτι που γίνεται αυτές τις μέρες στο Χρηματιστήριο.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες εμφανίστηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών το sovereign fund της Σιγκαπούρης με υπό διαχείριση κεφάλαια 740 δις. δολαρίων κι έγινε ευρέως γνωστό στην ελληνική αγορά τον περασμένο Σεπτέμβριο  όταν απέκτησε τη Sani/Ikos.

Τα ξενοδοχεία της οικογένειας Ανδρεάδη σε Χαλκιδική και Μεσόγειο.

Χθες ήταν από τους βασικούς αγοραστές επί των μετοχών της Alpha!

Στην Alpha άλλαξαν χέρια 17,512 εκατ. τεμάχια με τη μετοχή να κλείνει στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στο 1,47 ευρώ. Το συγκεκριμένο fund έχει τοποθετήσει το 8% των κεφαλαίων που διαχειρίζεται στην ευρωζώνη, μέλος της οποίας αποτελεί η Ελλάδα και βεβαίως το Χ.Α.

Πλην όμως, Goldman Sachs, Citigroup και JP Morgan «μοίρασαν» το «παιχνίδι»  στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές. Η ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87 έκλεισε στο +5,7% κι έσπασε το φράγμα των 5 ευρώ, η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 βρέθηκε στο +5,09%, στο 1,445 ευρώ και η Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 στο +4,2%, στα 2,33 ευρώ.

Στην Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,68  ο τζίρος ξεπέρασε τα 25,2 εκατ. ευρώ, στην ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87 τα 9,2 εκατ., στην Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 τα 9,38 εκατ. και στην Πειραιώς τα 14,2 εκατ. ευρώ.

Ο τζίρος που έκαναν οι τέσσερις συστημικές γινόταν πριν από… πέντε μήνες!

Οι κινήσεις αυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην αγορά και βεβαίως στη κυβέρνηση, που φαίνεται στην πράξη πια, ότι έχει γυρίσει το μομέντουμ στην οικονομία.

Άλλωστε, η αγορά έχει επιστρέψει 8,5 χρόνια πίσω…

 Διαβάστε επίσης

PwC: Χρονιά του Χρηματιστηρίου το 2023 – Ρεκόρ συναλλαγών το 2022 στα 10,4 δισ.

Sani/Ikos: Επένδυση 125 εκατ. ευρώ στην Κρήτη για την ανάπτυξη ξενοδοχειακού συγκροτήματος

Η GIC στη Sani/Ikos: Πώς προσγειώθηκε στη Χαλκιδική ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά funds του κόσμου