ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα πονηρά κέρδη προσφέρουν βραχυχρόνιες ηδονές, αλλά μακροχρόνιες λύπες…
Είναι άγνωστο αν οι (καλά κρυμμένοι) πρωταγωνιστές της χθεσινής κερδοσκοπικής τρέλας με τη μετοχή της Attica Bank, γνωρίζουν την παραπάνω ρήση ,που έχει εκφραστεί πρίν από…28 αιώνες από τον καταγόμενο από τη Σίφνο, επικό ποιητή Δίφιλο.
Το βέβαια είναι ότι οι συγκεκριμένοι παίκτες κατάφεραν με 70.035 ευρώ συναλλακτικό τζίρο να στείλουν τη χρηματιστηριακή αξία της μικρής και προβληματικής τράπεζας στα εξωπραγματικά επίπεδα των 2,2 δισ. ευρώ… Για την ακρίβεια 2,179 δισ. Αποτίμηση η οποία φέρνει την Attica Bank στην 8η θέση της κλίμακας όλων των εισηγμένων εταιρειών. Πάνω από καταφανώς ισχυρότερες επιχειρήσεις όπως είναι η Mytilineos, τα ΕΛΠΕ, η Jumbo, η Motor Oil, αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς.
Κι όλα αυτά όταν στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής η χρηματιστηριακή αξία της Attica ήταν μόλις στα 97,7 εκατ. ευρώ.
Τα απίστευτα κι όμως αληθινά που συνέβησαν χθες έχουν ως αφετηρία την αναπροσαρμοσμένη τιμή της μετοχής της τράπεζας που καθορίστηκε στα 0,274 ευρώ. Και αυτό λόγω της εν εξελίξει κεφαλαιακής αύξησης των 240 εκατ. ευρώ, η οποία πραγματοποιείται με τιμή έκδοσης των νέων τίτλων στα 0,20 ευρώ.
Με βάση τους θεσμοθετημένους κανόνες και την πρακτική που ακολουθεί το χρηματιστήριο σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις των ΑΜΚ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, το «χαρτί» της τράπεζας είχε χθες διευρυμένα όρια διακύμανσης. Με τα άνω άκρο να μπορεί να φτάσει μέχρι τα 5,13 ευρώ, και το κάτω μέχρι τα 0,1918 ευρώ.
«Ταχυδακτυλουργικό» κόλπο με 44.803 μετοχές
Για λόγους που μόνο οι παίκτες μπορεί να γνωρίζουν επακριβώς και εκμεταλλευόμενοι την απουσία σοβαρών πωλήσεων, η νέα τιμή πήρε την ανιούσα. Με πράξεις στις υφιστάμενες, παλαιές μετοχές, καθώς οι νέες ( 1,2 δισ. «κομμάτια») δεν έχουν τεθεί ακόμη προς διαπραγμάτευση, αν και υπολογίζεται η τρέχουσα αξία τους.
Το «ταχυδακτυλουργικό» κόλπο της θεαματικής αύξησης της (προσαρμοσμένης) τιμής συντελέστηκε με 44.803 μετοχές, που ήταν και ο όγκος των συναλλαγών. Δηλαδή το 2,7% της ελεύθερης διασποράς της τράπεζας, στην οποία το ΤΧΣ, το ΤΜΕΔΕ και ο e-ΕΦΚΑ ελέγχουν τώρα το 93,2%.
Αν ληφθεί υπόψη ότι οι χθεσινές συναλλαγές αφορούσαν 293 πράξεις, τότε, κατά μέσο όρο, η κάθε μία από αυτές αντιστοιχούσε σε περίπου 160 μετοχές, αξίας 239 ευρώ. Ψίχουλα μεν, αλλά ικανά να οδηγήσουν την τιμή στο κλείσιμο των 1,78 ευρώ, με ημερήσια άνοδο…549,6%.
Θεωρείται βέβαιο ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα βάλει στο μικροσκόπιο των ελέγχων τις χθεσινές συναλλαγές στην Attica Bank, προκειμένου να διαπιστώσει τα κίνητρα και της επιδιώξεις σε αυτήν την… ακροβασία της λογικής που επιχείρησαν οι κερδοσκόποι. Τουλάχιστον αν θεωρηθεί ότι η αξία των παλαιών μετοχών, με την προσθήκη και των νέων της ΑΜΚ θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας στα επίπεδα των 350 εκατ. ευρώ. Και όχι στο υπερεξαπλάσιο όπου έφτασε χθες. Με τη τιμή να διαμορφώνεται…790% πάνω από εκείνη στην οποία θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου.
Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι ως …νομοτελειακή συνέχεια ότι η μετοχή θα ξεφουσκώσει, εκτός κι αν ορισμένοι βάλθηκαν να κάνουν να πιστέψουν όλοι οι άλλοι, ότι βρέθηκε τρόπος για την κατάργηση του…φυσικού νόμου της βαρύτητας. Έτσι, εκ των πραγμάτων από σήμερα ( όπου τα όρια διακύμανσης της μετοχής επανέρχονται στο +/- 30%) θα φανούν τα νεότερα.
Παιχνίδια και με τον Γενικό Δείκτη;
Κατά μία εκδοχή η κερδοσκοπική τρέλα, μπορεί να είχε είτε μεμονωμένες επιδιώξεις για βραχυπρόθεσμα κέρδη από τη μετοχή, είτε ή όλη κίνηση να λειτούργησε ως αντίρροπη δύναμη στις απώλειες του Γενικού Δείκτη. Προκειμένου αυτός να μη χάσει τα «οριοθετημένα» από την τεχνική ανάλυση κρίσιμα σημεία στήριξης.
Με τη «λογική» αυτή, κάποιοι μπορεί να πίεσαν χθες με πωλήσεις δεικτοβαρή «χαρτιά» και από την άλλη, ανέβασαν με ελάχιστο κόστος την Attica Bank, για να ευπρεπίσουν την τελική εικόνα.
Τα…μαθηματικά δείχνουν ότι αν χθες η μετοχή της τράπεζας είχε μείνει σταθερή, ο Γενικός Δείκτης θα έκλεινε με πτώση 1% και όχι 0,39% όπως και έγινε.
Κατά τα άλλα, η κλεψύδρα του χρόνου μετράει αντίστροφα για την τελική απόφαση του ΤΧΣ που αφορά την επιλογή ενός εκ των δύο σχημάτων, ώς στρατηγικού εταίρου της τράπεζας. Χθες τα σχήματα Ellington – ΤΜΕΔΕ και Bain – JC Flowers έδωσαν απαντήσεις σε ερωτήματα του ΤΧΣ, που αναμένεται από την Τετάρτη και μετά να κοινοποιήσει την οριστική απάντηση για τον στρατηγικό εταίρο. Στο πλαίσιο όχι μόνο της συμμετοχής στην τρέχουσα ΑΜΚ αλλά και των μελλοντικών κινήσεων που θα γίνουν για τη βιώσιμη ανάταξη της Attica Bank.
Διαβάστε επίσης