ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πώς πρέπει να χειριστούμε τα «βουνά» των πλαστικών απορριμμάτων – συμπεριλαμβανομένων δοχείων τροφίμων, μπουκαλιών και σακουλών μίας χρήσης για ψώνια – που καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε μέρα;
Μια εταιρεία στο Halifax του Καναδά έχει μια ενδιαφέρουσα λύση: μετατρέπει τα απόβλητα σε δομικά υλικά.
Είναι ένα παράδειγμα της κυκλικής οικονομίας στην πράξη. Η πρωτοβουλία συγκεντρώνει και μετατρέπει το 80% των ανακυκλώσιμων πλαστικών αποβλήτων της πόλης σε συνθετική ξυλεία, που μπορεί να διαμορφωθεί και να χρησιμοποιηθεί σαν κανονική ξυλεία.
Οι σανίδες και τα τούβλα από απομίμηση ξύλου, που παράγονται από την Goodwood Plastic Products, είναι κατασκευασμένα από συμπαγές πλαστικό, το οποίο είναι πιο πυκνό και βαρύτερο από το πραγματικό ξύλο – αλλά, λέει η εταιρεία, και πιο ανθεκτικό.
«Το πλαστικό δεν πρόκειται να χαθεί σύντομα – πάντα θα υπάρχει πλαστικό, και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε πιο υπεύθυνους τρόπους για να το αντιμετωπίσουμε και να βρούμε πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε καλύτερα στο τέλος της ζωής του ή να του δώσουμε μία δεύτερη νιότη», δήλωσε πρόσφατα σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ο Mike Chassie, αντιπρόεδρος της εταιρείας.
Έπιπλα για το μέλλον
Μέχρι σήμερα, τα ανακυκλωμένα δομικά στοιχεία της εταιρείας έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ανθεκτικών επίπλων εξωτερικού χώρου, όπως παγκάκια σε πάρκα και τραπέζια για πικνίκ. Και υποστηρίζει ότι, ενώ το τελικό προϊόν είναι ακριβότερο από το πραγματικό ξύλο, το προσδόκιμο ζωής του μπορεί να είναι αρκετές φορές μεγαλύτερο.
Αυτή δεν είναι η πρώτη πρωτοβουλία της εταιρείας με στόχο την επαναχρησιμοποίηση πλαστικών. Σε μια πρόσφατη συνεργασία με τον λιανοπωλητή τροφίμων Sobeys κατασκευάστηκε ο πρώτος χώρος στάθμευσης του Καναδά, κατασκευασμένος σχεδόν εξ ολοκλήρου από ανακυκλωμένο πλαστικό, το οποίο συγκεντρώθηκε από τοπικούς χώρους υγειονομικής ταφής.
Το αυξανόμενο πρόβλημα των αποβλήτων
Το πλαστικό είναι φθηνό, ελαφρύ, ανθεκτικό και βγαίνει σε όλα τα σχήματα και μεγέθη. Επίσης, ρυπαίνει τα ποτάμια, τους ωκεανούς, τις παραλίες του πλανήτη και οτιδήποτε ενδιάμεσα. Και η ποσότητα πλαστικών απορριμμάτων μιας χρήσης που παράγουμε αυξάνεται.
Η Νέα Πλαστική Οικονομία, μια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, εξηγεί ότι η παγκόσμια χρήση πλαστικών έχει αυξηθεί κατά 20 φορές τον περασμένο μισό αιώνα και αναμένεται να διπλασιαστεί ξανά τις επόμενες δύο δεκαετίες. Η έκθεση σημειώνει ότι το 32% των πλαστικών συσκευασιών διαφεύγει από τα συστήματα περισυλλογής σε όλο τον κόσμο.
Ενώ η αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων είναι συχνή στις χώρες με υψηλά εισοδήματα, περισυλλέγονται λίγο περισσότερα από τα μισά απόβλητα που παράγονται σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα. Χωρίς αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων, τα πλαστικά απόβλητα γεμίζουν τις αστικές υποδομές ή βρίσκουν το δρόμο τους προς ποτάμια και υδάτινους πόρους.
Το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ υπολογίζει ότι περίπου 13 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν στους ωκεανούς μας κάθε χρόνο, μολύνοντας την τροφική αλυσίδα και βλάπτοντας τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο Johnny Wood
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ερντογάν: Το Ισραήλ δεν κατάφερε να λυγίσει το πνεύμα αντίστασης των αδελφών μας
- Σε ρυθμούς καρναβαλιού η Πάτρα – Απόψε η τελετή έναρξης
- Ένας 35χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ από τον Πύργο με τραύμα στον τράχηλο από επίθεση
- Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα υποδέχεται τη δεύτερη θητεία Τραμπ με την εντελώς αντίθετη εικόνα σε σχέση με αυτή που είχε την πρώτη θητεία