ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι τουρκικές μετοχές μετατράπηκαν γρήγορα από τις καλύτερες σε επιδόσεις παγκοσμίως, στις χειρότερες, με τον δείκτη του χρηματιστηρίου της χώρας να πραγματοποιεί το πιο αδύναμο ξεκίνημα έτους από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 σημείωσε πτώση 9% αυτό τον μήνα στην Κωνσταντινούπολη – με βάση την πορεία του στο μέσον της συνεδρίασης- και βαδίζει στο χειρότερο Ιανουάριο από το 2008 και τη μεγαλύτερη μηναία πτώση από την έναρξη της πανδημίας.
Η πολιτική αβεβαιότητα ήταν ο βασικός μοχλός για την ρευστοποίηση των κερδών μετά την άνοδο κατά σχεδόν 200% που κατέγραψε πέρυσι ο δείκτης, καθώς οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές πλησιάζουν.
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει μια δύσκολη κούρσα που θα μπορούσε να απειλήσει την 20ετή διακυβέρνησή του, τη μεγαλύτερη στην ιστορία της Τουρκίας.
Οι εκλογές, που ήταν αρχικά προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου, αλλά θα γίνουν γρηγορότερα σύμφωνα με τον Ερντογάν, είναι μια κομβική στιγμή για τις αγορές και τους ξένους επενδυτές εν μέσω ανησυχιών μετά από χρόνια αντισυμβατικών νομισματικών πολιτικών.
Αυτό συμβαίνει καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής των τελευταίων δεκαετιών εν μέσω του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, ο οποίος έφθασε στο 85% το 2022 πριν επιβραδυνθεί προς το τέλος του έτους.
«Η πολιτική αβεβαιότητα ενόψει των φετινών εκλογών, -συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας της ψηφοφορίας- και η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων οδήγησαν τους επενδυτές στη ρευστοποίηση των κερδών του περασμένου έτους», δήλωσε ο Burak Isyar της ICBC Turkey Investment.
Τα επιτόκια των καταθέσεων έχουν αυξηθεί πρόσφατα, καθώς οι τράπεζες εντείνουν τις προσπάθειες να προσελκύσουν περισσότερες αποταμιεύσεις σε λίρες για να ανταποκριθούν στις ρυθμιστικές απαιτήσεις. Το μέσο σταθμικό επιτόκιο για καταθέσεις σε λίρες διάρκειας έως τριμήνου ήταν 24,6% την εβδομάδα της 20ης Ιανουαρίου, το υψηλότερο από τον Οκτ. 2018, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.
Αυτό πιθανότατα βοήθησε στην εκτροπή ορισμένων κεφαλαίων από τις αγορές μετοχών, με τους λογαριασμούς καταθέσεων να εξακολουθούν να είναι ένα από τα πιο ευνοημένα επενδυτικά εργαλεία που προτιμούν οι εγχώριοι επενδυτές.
Ενώ οι τουρκικές μετοχές παραμένουν ένα μέσο αντιστάθμισης έναντι του “καυτού” πληθωρισμού για τους ντόπιους επενδυτές, τα κέρδη του περασμένου έτους φαίνεται να παρέχουν ένα “μαξιλάρι” ασφαλείας για την αποκόμιση κερδών όταν αλλάζει το κλίμα.
«Με υψηλά επίπεδα μοχλευμένων θέσεων, ακόμη και σχετικά μικρότερες πτώσεις οδηγούν σε αυξημένα margin calls και μεγεθύνουν τις απώλειες, καθιστώντας δύσκολο να πειστούν οι ντόπιοι για μια πιο μακροχρόνια ανάκαμψη. Όλα αυτά τελικά οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια», είπε ο Isyar.
Διαβάστε ακόμη: