Το κλείσιμο της προτίμησής της για τις μετοχές στην Ευρωζώνης έναντι των ΗΠΑ, εξηγεί η αμερικανική JPMorgan και η ομάδα ανάλυσης υπό τον Mislav Matejka.

«Σε μια περιφερειακή κατανομή, είχαμε μια προτίμηση στις διεθνείς μετοχές για την Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ, κατά το προηγούμενο έτος. Πιστεύουμε ότι η ήρθε ώρα να κλείσουμε το trade με την overweight θέση μας στην Ευρωζώνη έναντι των ΗΠΑ», εξηγεί ο Matejka.

1

H Ευρώπη επωφελήθηκε τα τελευταία τρίμηνα από την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου και από την επαναλειτουργία της Κίνας. Ενώ η Ευρώπη ήταν η λιγότερο προτιμώμενη περιοχή πέρυσι το καλοκαίρι, έχει μετατραπεί σε long θέση για το consensus, ένα προτιμώμενο παιχνίδι στην ανάκαμψη της Κίνας, και έχει απολαύσει μια μεγάλη άνοδο της δραστηριότητας.

Πέρυσι το καλοκαίρι, το consensus των οικονομολόγων ήταν ότι η Ευρώπη θα είχε ήδη εισέλθει σε ύφεση, ενώ τώρα η άποψη είναι πολύ πιο αισιόδοξη, με τους περισσότερους να αναμένουν ανθεκτικότητα. Αυτή η αλλαγή γνώμης υπογραμμίστηκε από την ανοδική κίνηση των σύνθετων δεικτών PMI στην Ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες, από 47 τον Νοέμβριο σε 54 σήμερα.

«Με αφορμή τα παραπάνω, από το χαμηλό του περασμένου Σεπτεμβρίου έως την περασμένη εβδομάδα, οι μετοχές της Ευρωζώνης έχουν ενισχυθεί έως και 30% έναντι των ΗΠΑ. Περιγράψαμε πριν από δύο εβδομάδες την πιθανή στροφή, και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να κλειδώσουμε αυτά τα κέρδη, ειδικά αν οι τρέχουσες απόψεις μας για πιο αμυντικές θέσεις κερδίσουν έδαφος. Η Ευρωζώνη ήταν πάντα ένα παγκόσμιο παιχνίδι κυκλικής αξίας.

Η βελτίωση στη δραστηριότητα της Ευρωζώνης είναι πιθανότατα πίσω μας. Σε αντίθεση με την πιθανή κορύφωση της δυναμικής της ανάπτυξης, η ΕΚΤ είναι πιθανό να παραμείνει γερακίσια, λόγω του επίμονου πληθωρισμού, γεγονός που σημαίνει ότι η αντιστάθμιση ανάπτυξης – πολιτικής είναι πιθανό να επιδεινωθεί. Η περιοχή εξακολουθεί να εμφανίζει φθηνές αποτιμήσεις, αλλά ιστορικά όταν προεξοφλείται ύφεση στις ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές μετοχές αντιδρούν αρνητικά», επισημαίνει ο Matejka.

Το άνοιγμα της Κίνας βοήθησε σαφώς τις ευρωπαϊκές αποδόσεις, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, καθώς πολλοί επενδυτές προτίμησαν να τοποθετηθούν μέσω μετοχών εκτός Κίνας. Ωστόσο, η καλύτερη δυναμική είναι πιθανότατα πίσω μας, με την κορύφωση να διαμορφώνεται στην Κίνα, με πολλούς δείκτες κινητικότητας να έχουν ομαλοποιηθεί. Εάν η Κίνα δεν παράσχει σημαντικά δημοσιονομικά κίνητρα στο εγγύς μέλλον, είναι απίθανο να αποτελέσει θετικό καταλύτη για τις ευρωπαϊκές μετοχές από εδώ και πέρα.

«Με αυτή την αλλαγή, έχουμε πλέον την ακόλουθη σειρά κατάταξης σε περιφερειακό επίπεδο: είμαστε σε θέσεις overweight στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία και μικρότερα τμήματα των αναπτυγμένων αγορών όπως την Ελβετία, δεν είμαστε ‘ενθουσιώδεις’ με τις αναδυόμενες αγορές έναντι των αναπτυγμένων αγορών, και διατηρούμε τη θέση underweight στις ΗΠΑ. Αυτή η κατανομή είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένη με τις τρέχουσες απόψεις μας για πιο αμυντικές θέσεις.

Μετοχές που μπορεί να υποκαταστήσουν τα ομόλογα όπως τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και η υγειονομική περίθαλψη, θα κινηθούν με καλύτερες αποδόσεις το δεύτερο εξάμηνο, λόγω των χαμηλότερων αποδόσεων των ομολόγων και της ανατροπής των δεικτών PMI. Επίσης, φέτος είμαστε με θέσεις underweight στις μετοχές αξίας (value) σε αντίθεση με πέρυσι που ήμασταν overweight σε αυτή την κατηγορία», συνεχίζει ο Mislav Matejka.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές της JP Morgan εκτιμούν ότι οι μετοχές ανάπτυξης (growth) θα υπεραποδώσουν έναντι των μετοχών αξίας (value) φέτος και είναι πιο θετικοί για τις μετοχές της τεχνολογίας από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά δεν περίμεναν ότι ο κλάδος της τεχνολογίας θα διατηρούσε τόσο ισχυρές επιδόσεις όσο έχει κάνει το τελευταίο έτος. «Οι αποτιμήσεις έχουν αυξηθεί και πιθανότατα τώρα η αποτίμηση να υπερεκτιμά τη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων που προβλέπουμε», καταλήγει ο Matejka.

Διαβάστε επίσης: