ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
O Αμερικανός στρατάρχης Ντάγκλας Μακάρθουρ, υποστήριζε πώς δεν υπάρχει σιγουριά στον κόσμο, παρά μόνον ευκαιρίες…
Τουλάχιστον σε ότι αφορά τις διεθνείς αγορές, το κυρίαρχο ερώτημα στην παρούσα χρονική συγκυρία της έντονης γεωπολιτικής διαταραχής, που πυροδοτεί η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή, είναι αν μετοχές συνιστούν ευκαιρία για αγορές ή για πωλήσεις.
Στα χρηματιστήρια ολόκληρου του πλανήτη, οι περισσότεροι από τους ενεργούς «παίκτες»…ψηφίζουν τις πωλήσεις. Άλλοι με περισσότερη κι άλλοι με λιγότερη θέρμη.
Η πρώτη περίπτωση χαρακτηρίζει ξεκάθαρα την επενδυτική συμπεριφορά στον ελληνικό «ναό» του χρήματος. Η χθεσινή βροντώδης πτώση κατά 2,40% ήταν η τρίτη μεγαλύτερη ανάμεσα σε 38 χρηματιστήρια της Ευρώπης. Με το Λουξεμβούργο να υποχωρεί κατά 3,63% και αυτό της Ουγγαρίας να χάνει 3,93%. Ενώ άξιο προσοχής είναι και το γεγονός ότι 17 ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές είχαν χθες πτώση, από 1,12% και πάνω.
Το αρνητικό κλίμα διαχέεται και στα χρηματιστήρια των άλλων τεσσάρων ηπείρων, καθώς οι μετοχές διεθνώς βρίσκονται σε ιδιότυπη…ομηρεία. Εν αναμονή της απάντησης που σχεδιάζει να δώσει το Ισραήλ στο Ιράν και το πιθανό αχαρτογράφητο ντόμινο των εξελίξεων, που μπορεί να δρομολογηθούν.
Ήδη τα μεγάλα funds έχουν αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της και πηγαίνουν πλέον με τη λογική του «μέρα-μέρα», ανάλογα με τη ροή της ειδησεογραφίας. Φαίνεται αυτό από τα σκαμπανεβάσματα που έχουν οι μετοχές στη Wall Street, όπου ναι μεν δεν υπάρχουν φαινόμενα πανικού, αλλά η αβεβαιότητα είναι έκδηλη.
Επί ελληνικού εδάφους τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες είναι απόρροια του «είδους» των επενδυτών, των συσσωρευμένων κερδών από όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και της έλλειψης βάθους της αγοράς.
Ποιοι και γιατί πρωτοστατούν στις πωλήσεις
Τα συγκριτικά μικρά και συνάμα πιο ευέλικτα χαρτοφυλάκια των ιδιωτών Ελλήνων είναι εκείνα που πρωτοστατούν στις πωλήσεις. Ξεκινώντας μάλιστα από την περασμένη Παρασκευή, όταν κυριαρχούσε η αίσθηση της επικείμενης επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ.
Στην ίδια γραμμή πλεύσης κινούνται και τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια, που βγαίνουν επίσης πωλητές.
Και στις δύο περιπτώσεις (ιδιωτών και θεσμικών) ρευστοποιούνται θέσεις με υπεραξίες, καθώς στην τρέχουσα συγκυρία τα κέρδη μοιάζουν με κάρβουνα αναμμένα, που κανένας δεν θέλει να τα κρατάει με γυμνά χέρια.
Από την άλλη πλευρά και σε ότι αφορά τους ξένους, η συμπεριφορά τους είναι επίσης συνάρτηση του όγκου των χαρτοφυλακίων που διαθέτουν. Τα μεγάλα funds εξ αντικειμένου δεν μπορούν να προχωρήσουν σε εκτεταμένες πωλήσεις, αφού σε μια τέτοια περίπτωση οι τιμές θα πήγαιναν αυτοστιγμεί πολύ παρακάτω. ‘Ως εκ τούτου τα περισσότερα εξ αυτών είτε τηρούν παθητική στάση, είτε προχωρούν σε ένα μάλλον προσεκτικό «τριμάρισμα» θέσεων.
Πιο ευκίνητα εμφανίζονται να είναι ορισμένα hedge funds , τα οποία με τις αγοραπωλησίες τους δίνουν τον τόνο στην αγορά.
Για την πλειονότητα των πωλητών πρωτεύει η αύξηση της ρευστότητας, προκειμένου αξιοποιηθεί με νέες τοποθετήσεις σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Ανάλογα με τις συγκυρίες που θα διαμορφωθούν. Και τούτο, αφού στις αγορές όποιος υποχωρεί μπορεί να ξαναπολεμήσει …
Το κακό για το χρηματιστήριο της Αθήνας είναι ότι η κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, το βρήκε ήδη κορεσμένο από πλευρά ροής επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό. Κάτι που άρχισε να γίνεται ορατό μετά από το placement της Πειραιώς.
Λιγότεροι οι… πραγματικοί ξένοι
Τα στοιχεία της ανθρωπογεωγραφίας της ελληνικής αγοράς δείχνουν ότι ( στα τέλη Μαρτίου) οι ξένοι επενδυτές ελέγχουν το 65,6% μεταφραζόμενο σε αξίες περίπου 60,7 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, στην πραγματικότητα, περί το 25% από το εμφανιζόμενο ως ποσοστό των ξένων, είναι θέσεις ελληνικών συμφερόντων. Καθώς αφορούν Έλληνες βασικούς μετόχους, και άλλους κατόχους χαρτοφυλακίων, που έχουν τις δικές τους συμμετοχές σε εταιρείες του εξωτερικού. Κύπρο, Λουξεμβούργο και αλλού.
Κατά κανόνα τα μεγάλα funds έχουν τοποθετήσεις σε ελληνικές μετοχές που κινούνται από το 1% έως το 5% του ενεργητικού τους.
Το αναπτυξιακό story της χώρας σε συνδυασμό με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, άνοιξε τη βεντάλια του ενδιαφέροντος σε διεθνή χαρτοφυλάκια. Πολλά από αυτά όμως παρέμειναν σε στάση αναμονής. Μη θέλοντας να «κυνηγήσουν» τις τιμές.
Αν η γεωπολιτική αβεβαιότητα παραταθεί, τότε δύσκολα θα έρθουν νέα επενδυτικά κεφάλαια. Ενώ ακόμη και στην περίπτωση μιας ισχυρής διόρθωσης, τα fund δεν αναμένεται να βιαστούν για να αγοράσουν Ελλάδα.
Συνεπώς η «επόμενη μέρα» για το χρηματιστήριο της Αθήνας μοιάζει με μια πολυπαραγοντική εξίσωση. Η «λύση» της οποίας είναι σε συνάρτηση και με την πορεία των διεθνών αγορών. Οι οποίες έχουν αποδείξει αρκετές φορές, ότι μπορούν να αφήνουν πίσω τους σχετικά γρήγορα, τις όποιες κρίσεις ανακύπτουν κάθε φορά.
Χθες η ελληνική αγορά έχασε 2 δις με όρους χρηματιστηριακής αξίας, ενώ στις τρείς τελευταίες συνεδριάσεις οι απώλειες ανεβαίνουν στα 3,6 δισ. ευρώ. Παρά ταύτα σε ορίζοντα 12μηνου υπάρχουν συσσωρευμένες υπεραξίες 17,1 δισ., ενώ ο Γενικός Δείκτης είναι 21,1% πάνω. Κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 10η θέση των ευρωπαϊκών αγορών. Δεν είναι μεν ο πρωταθλητής του πρόσφατου παρελθόντος, αλλά διατηρεί αξιόλογες αποδόσεις.
Η Wall Street και τα χρυσά κέρδη στην 15ετία ανόδου
Στη Wall Street που είναι το παγκόσμιο βαρόμετρο για τα χρηματιστήρια, οι προχθεσινές πωλήσεις έδωσαν χθες τη θέση τους σε αγορές, με τον Dow Jones να κλείνει ανοδικά. Πάντως, οι S&P 500 και Nasdaq σημείωσαν νέες μικρές απώλειες μετά και τις νέες δηλώσεις του Τζερόμ Παόυελ της FED για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια.
Οι μεγάλοι «παίκτες» στην αμερικανική αγορά είναι υποχρεωμένοι να υπερασπιστούν τις θέσεις τους. Ακόμη κι αν έχουν εκροές από τους πελάτες τους, τα funds κάπου θα πρέπει να τοποθετούν τη ρευστότητά τους, με τις μετοχές να έχουν τον πρώτο λόγο.
Στην παρούσα φάση οι αγορές των funds γίνονται με παράλληλες κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου, αλλά οι εξελίξεις για το άμεσο μέλλον δεν μπορεί να προδικαστούν. Καθώς στη σκιά της γεωπολιτικής έντασης, τα επιτόκια φαίνεται ότι θα παραμείνουν υψηλά για αρκετό ακόμη χρονικό διάστημα.
Η Wall Street μετράει 15 χρόνια ανοδικής πορείας, καθώς από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2009 και παρά τις διορθώσεις που υπήρξαν στο μεσοδιάστημα, ο Daw Jones είναι τώρα 480,2% ψηλότερα, ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 καταγράφει κέρδη 649,3%.
Στο ίδιο αυτό διάστημα τα δολαριακά κέρδη για τον χρυσό είναι μόνο 161,9%. Το πολύτιμο μέταλλο κινείται έντονα ανοδικά στο τελευταίο δίμηνο, ενώ αργά χθές το βράδυ έκανε πράξεις στα 2.393,90 δολάρια ανά ουγγιά (2.251,58 ευρώ) ενισχυμένο κατά περίπου 0,5%. Όταν την περασμένη Παρασκευή έφτασε στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών που ήταν τα 2.431,85 δολάρια (ή 2.287,27 ευρώ).
Τόσο το πολύτιμο μέταλλο , όσο και το πετρέλαιο κινούνται μάλλον συγκρατημένα στο απόηχο των εξελίξεων της γεωπολιτικής έντασης. Προς το παρόν τουλάχιστον, αφού οι αγορές «ψηφίζουν» επί καθημερινής βάσεως τα όποια νέα δεδομένα.
Οι αγορές της Μέσης Ανατολής και τι συμβαίνει στο Ιράν
Στα χρηματιστήρια της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, που έχουν περιορισμένη διεθνή εμβέλεια, τη μεγαλύτερη πτώση εμφάνισε χθες αυτό της Σαουδικής Αραβίας (-1,98%). Αντίθετα αυτό του Ιράκ είχε τα περισσότερα κέρδη (1,53%) ακολουθούμενο από την Αίγυπτο που ενισχύθηκε κατά 1,23%.
Σε πτωτική τροχιά βρέθηκε το χρηματιστήριο του Ισραήλ που χθες υποχώρησε 0,35%, ενώ προχθές είχε χάσει πάνω από 1%.
Μικρή πτώση κατέγραψαν επίσης χθες τα χρηματιστήρια της Ιορδανίας, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά και αυτό της…Παλαιστίνης, του οποίου οι απώλειες ήταν στο 0,34%.
Με κέρδη της τάξεως του 0,22% έκλεισε το χρηματιστήριο του Ιράν τη χθεσινή Τρίτη, που σύμφωνα με το Ιρανικό ημερολόγιο είναι η τέταρτη μέρα της εβδομάδας.
Βέβαια στη χρηματιστηριακή αγορά της Τεχεράνης έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα για να περιορίσουν την αναταραχή, μετά την επίθεση στο Ισραήλ.
Αξιωματούχοι του χρηματιστηρίου αποφάσισαν σε έκτακτη συνεδρίαση να μειώσουν από την περασμένη Κυριακή το εύρος ημερήσιας διακύμανσης των τιμών στο 1%… Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν την αγορά που έβλεπε ουρές επενδυτών που επιχειρούν να ξεπουλήσουν τις μετοχές τους.
Η χρηματιστηριακή αγορά του Ιράν έχει… 666 εισηγμένες εταιρείες, αξίας περίπου 1,4 τρισ. δολαρίων, ενώ λειτουργεί από τις 9 έως τις 12 το μεσημέρι, για πέντε μέρες την εβδομάδα. Από Σάββατο έως και Τετάρτη. Στις τρείς τελευταίες συνεδριάσεις οι συνολικές απώλειες της αγοράς είναι 2,65%…
Διαβάστε επίσης
Πετρέλαιο: Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα πτώσης για τις τιμές
Ebury: Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις στις αγορές από μια σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΟΗΕ: Οι ερευνητές ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου στη Συρία
- Συρία-Τουρκία: Όλα τα όπλα της χώρας θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, δήλωσε ο νέος ηγέτης της Συρίας
- Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό
- ΗΠΑ: Ποιον επέλεξε ο Τραμπ για επικεφαλή του Οικονομικού Συμβουλίου του