Στο μικροσκόπιο των ελέγχων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μπαίνουν οι «επίμαχες» συναλλαγές στη μετοχή της ΔΕΗ, για το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε των (προχθεσινών) ανακοινώσεων , οι οποίες και αφορούσαν την αύξηση κεφαλαίου.

Αρμόδια πηγή της Εποπτικής Αρχής βεβαιώνει ότι ήδη από χθες ξεκίνησαν οι πολύπλευροι έλεγχοι, προκειμένου να διακριβωθεί το αν και κατά πόσο υπήρξαν παραβατικές συμπεριφορές στις χρηματιστηριακές συναλλαγές της μετοχής.

Με εξέχουσα εκείνη της εσωτερικής πληροφόρησης (insider information) που συνιστά και το βαρύτερο αδίκημα, από τη στιγμή βεβαίως που θα στοιχειοθετηθεί.

Επί του παρόντος είναι ακόμη πολύ νωρίς στο να εκτιμηθεί που γέρνει η ζυγαριά.

Αν όντως δηλαδή υπάρχει ζήτημα υποτιμητικής κερδοσκοπίας από γνώστες των εξελίξεων, ή εάν η όλη συμπεριφορά οφείλεται σε μια εξηγήσιμη συγκυρία. Χωρίς μελανά στίγματα.

Στις 10 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε από τη ΔΕΗ ότι οι Αυστραλοί της Macquarie προσέφεραν για την εξαγορά του 49% του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ( ΔΕΔΔΗΕ) το ποσό των 2,116 δισ. ευρώ. Στο οποίο περιλαμβάνεται και η ανάληψη δανείων της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία χαρακτηρίστηκε ορόσημο, έγινε δεκτή με διθυραμβικά σχόλια από κυβερνητικούς αξιωματούχους, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών αναβάθμισαν τις προοπτικές της εταιρείας και συνακόλουθα της μετοχής. Με πρώτο βήμα αυτό των 14,8 ευρώ.

Την ημέρα εκείνη ( 10 Σεπτεμβρίου) η μετοχή είχε κλείσει στα 9,9 ευρώ με άνοδο 2,3%. Στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση, στις 13 Σεπτεμβρίου το «χαρτί» της ΔΕΗ αναρριχήθηκε στα 10,5 ευρώ, ενισχυμένο κατά 6,06% και με συναλλακτικό τζίρο μεγάλο, καθώς άγγιξε τα 10,8 εκατ. ευρώ.

Η αγορά περίμενε κάτι ακόμη καλύτερο για τη μετοχή, που ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει να κερδίζει μέχρι και 9,5%.

Η απογοήτευση έγινε μεγαλύτερη, καθώς ακολούθησε ένα αρνητικό σερί οκτώ συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων ,που οδήγησαν τη μετοχή 14% χαμηλότερα (στα 9,02 ευρώ στο κλείσιμο της Πέμπτης).

Στον πτωτικό αυτό κύκλο άλλαξαν χέρια 4,5 εκατ. μετοχές, με 44,1 εκατ. ευρώ τζίρο συναλλαγών.

Ψάχνουν τους… επίμονους και μεγάλους πωλητές

Η συμπεριφορά των επίμονων πωλητών δεν μπορούσε να εξηγηθεί όλες αυτές τις μέρες, ώσπου προχθές έσκασε η είδηση της αιφνιδιαστικής ΑΜΚ. Στον απόηχο της οποίας η μετοχή βρέθηκε να κλείνει χθες στα 7,98 ευρώ. Με ημερήσιες απώλειες 11,53% και την αξία των συναλλαγών να εκτινάσσεται στα περίπου 29,2 εκατ. ευρώ.

Η αυτοδίκαια αντίδραση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ήταν να ξεκινήσει άμεσα τους ελέγχους. Προκειμένου να διαπιστώσει αν συνέβη κάτι το μη σύννομο.

Η…προϊστορία λέει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ανιχνεύονται πρώτα οι «κωδικοί» από τους οποίους έγιναν οι μεγαλύτερες συναλλαγές.

Ακολουθούν πιο σύνθετες αναζητήσεις για τον εντοπισμό τυχόν «ομάδας κωδικών» και η πιθανή διασύνδεσή τους με την insider list που τηρείται για όλες τις εισηγμένες εταιρείες. Επικαιροποιημένη σε περιπτώσεις εταιρικών γεγονότων, όπου αναπόφευκτα η λίστα ανοίγει.

Εκ των πραγμάτων, η διαδικασία των εποπτικών ελέγχων  θέλει το χρόνο της για να ολοκληρωθεί. Και αρκετές φορές η περιρρέουσα αίσθηση της αγοράς δεν «κουμπώνει» με τα ευρήματα των ελέγχων.

Είναι άλλο το τι  μπορεί να υποψιάζεται κάποιος για τους πωλητές και την υποτιμητική κερδοσκοπία και τι εν τέλει αποδεικνύεται.

Καθώς και στη χρηματιστηριακή αγορά, κανένας δεν είναι εκ προοιμίου ένοχος ή αθώος…

Διαβάστε επίσης

ΔΕΗ: Πού βλέπει η αγορά την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών από την ΑΜΚ- Τα σενάρια για την είσοδο της Macquarie
Άρθρο Παρέμβαση: Προσφορές για πάνω από 1 δισ. στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ
ΔΕΗ: Η πρόσκληση για την ΓΣ της 19ης Οκτωβρίου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης