Η τιμή του ψευδαργύρου σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 2007, καθώς τα ευρωπαϊκά μεταλλουργεία έγιναν τα τελευταία θύματα σε μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση που πλήττει σοβαρά την προσφορά και αυξάνει τις πιέσεις για τους κατασκευαστές.
Η τιμή του ψευδαργύρου έφτασε να ενισχύεται έως και 6,9% στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) και ένας δείκτης έξι βιομηχανικών μετάλλων πλησίαζε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Το αλουμίνιο, ένα από τα commodities που καταναλώνουν την περισσότερη ενέργεια, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.
Ο χαλκός πλησίασε ακόμη πιο κοντά στα 10.000 δολάρια ανά τόνο και τα spreads δείχνουν μια πολύ πιο «σφιχτή» αγορά. Η διαφορά μεταξύ της τιμής άμεσης παράδοσης του χαλκού και των τιμών του μετάλλου στα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης πλησιάζει σε υψηλά 10ετίας, καθώς τα παγκόσμια αποθέματα συρρικνώνονται.
Επεκτείνονται και στην Ευρώπη οι ελλείψεις
Η μείωση της προσφοράς στα μέταλλα εξαπλώνεται από την Κίνα στην Ευρώπη, καθώς οι ελλείψεις ενέργειας αυξάνουν το κόστος του ρεύματος και του φυσικού αερίου, απειλώντας να αυξήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις που ήδη ασκούνται από την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων.
Ο τελευταίος μεγάλος καταλύτης ήρθε την Τετάρτη όταν η Nyrstar -από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ψευδαργύρου παγκοσμίως- ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή σε τρία ευρωπαϊκά χυτήρια έως και 50%, λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και του κόστους που συνδέεται με τις εκπομπές άνθρακα.
Μέχρι στιγμής, η ενεργειακή κρίση έχει τεράστιο αντίκτυπο στην προσφορά, αλλά το ίδιο γρήγορα αυξάνονται και οι ανησυχίες για τη ζήτηση, καθώς οι κατασκευαστές βρίσκονται αντιμέτωποι με την ταυτόχρονη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών σε όλους τους τομείς.
Ο αμερικανικός δείκτης CRB BLS, που παρακολουθεί τις τιμές άμεσης παράδοσης (spot) ακατέργαστων βιομηχανικών πρώτων υλών, ενισχύθηκε σε υψηλό όλων των εποχών την Τετάρτη, αντικατοπτρίζοντας τις αυξανόμενες τιμές πρώτων υλών όπως τα δέρματα, τα υπολείμματα λίπους και τα scrap μετάλλων που δεν διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.
Οι πιέσεις στην Κίνα είναι ιδιαίτερα εμφανείς και το φαινόμενο θα μπορούσε να επεκταθεί εύκολα και σε άλλες οικονομίες, δεδομένου του ρόλου που έχει η χώρα ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο.
Οι τιμές ενδέχεται να παραμείνουν αυξημένες καθώς η ενεργειακή κρίση συνεχίζει να επηρεάζει την αγορά μετάλλων, ανέφερε η εταιρεία ερευνών Shanghai Metals Market σε σημείωμά της την Πέμπτη.
Η τιμή του χαλκού αυξήθηκε και αυτή, με την αύξηση να φτάνει το 5% στη Σαγκάη εν μέσω ενδείξεων σοβαρών προβλημάτων σε επίπεδο προσφοράς.
Στις αγορές σιδηρούχων μετάλλων, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιδηρομεταλλεύματος ανέκαμψαν μετά από πτώση τις τελευταίες δύο ημέρες. Το συμβόλαιο στην Κίνα εξακολουθεί να οδεύει προς εβδομαδιαίες απώλειες περίπου 2%, καθώς οι νέοι περιορισμοί στην παραγωγή χάλυβα για τις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την κατανάλωση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!