Με τον πληθωρισμό να είναι εκτός ελέγχου και σε επίπεδα πολύ μακριά από το επιθυμητό επίπεδο του 2%, η “γερακίσια” στροφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όσον αφορά τα επιτόκια, ήταν μάλλον αναμενόμενη, αλλά η νέα ταχύτητα των αυξήσεων, εξέπληξε τους αναλυτές.

Οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό αναθεωρήθηκαν και πάλι αρκετά υψηλότερα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει «πονοκέφαλο» στις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας.

1

H ελβετική UBS βλέπει ότι η ΕΚΤ χάραξε μια σαφή πορεία για τους επόμενους μήνες, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο νομισματικής σύσφιξης. Όπως αναμενόταν, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα σταματήσουν την 1η Ιουλίου και η πρώτη αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης θα γίνει κατά την συνεδρίαση της ΕΚΤ συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου. Η ΕΚΤ αναμένει να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια το Σεπτέμβριο, σηματοδοτώντας μεγάλη πιθανότητα αύξησης κατά 50 μ.β. σε αυτή τη συνεδρίαση.

Βασική εστίαση για τους επενδυτές ήταν τα ευρωπαϊκά ομόλογα και οι αγορές, ιδίως τα ομόλογα της περιφέρειας, που σημείωσαν απώλειες απότομα. Το ευρώ υποχώρησε επίσης έναντι των ομολόγων του.

Μετά τη συνεδρίαση, και την φαινομενικά ισχυρότερη δέσμευση των φορέων χάραξης πολιτικής για σύσφιξη πολιτικής με ταχύτερο ρυθμό, αναμένει τώρα ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και κατά περαιτέρω 25 μ.β. τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Δεκέμβριο. Στη συνέχεια αναμένουμε μία αύξηση ανά τρίμηνο το επόμενο έτος, με αποτέλεσμα το επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφωθεί στο 1,75% μέχρι το τέλος του 2023.

H αμερικανική JP Morgan βλέπει μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο σκέψης της ΕΚΤ, η οποία υποχρεώνει τους αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας να αλλάξουν τις εκτιμήσεις τους σε πιο γρήγορες αυξήσεις. «Βλέπουμε τώρα 125 μ.β. αυξήσεις φέτος (έναντι 75 μ.β. πριν) και ακόμα 100 μ.β. το επόμενο έτος. Υπάρχουν πολλά ασαφή στοιχεία ακόμη και η Λαγκάρντ παρέχει ελάχιστες οδηγίες σχετικά με το είδος του “σταδιακού αλλά διατηρήσιμου” ρυθμού αυξήσεων. Μετά τις 25 μ.β. τον Ιούλιο, βλέπει τώρα μια κίνηση 50 μ.β. το Σεπτέμβριο (έναντι 25 μ.β. προηγουμένως), δεν βλέπει πλέον παύση τον Οκτώβριο αλλά μια αύξηση 25 μ.β. και εξακολουθεί να αναμένει περαιτέρω αύξηση τον Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει 125 μ.β. αυξήσεις αυτό το φέτος, έναντι 75 μ.β. πριν. Στη συνέχεια αναμένει ότι η ΕΚΤ θα επιστρέψει σε τριμηνιαίο ρυθμό των 25 μ.β. το επόμενο έτος, οδηγώντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,75% μέχρι το τέλος του 2023.

Η βρετανική Capital Economics εκτιμά ότι η ΕΚΤ έθεσε τις βάσεις για την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης έως τον Σεπτέμβριο και αναμένει ότι θα ακολουθήσουν άλλες δύο αυξήσεις φέτος. Η αποτυχία της Τράπεζας να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδιά της για το backstop σημαίνει ότι τα περιφερικά spreads είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται.

Η ΕΚΤ άλλαξε σημαντικά την καθοδήγηση των επιτοκίων της κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της. Η βασική είδηση είναι ότι “σκοπεύει να αυξήσει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Ιουλίου” και ότι “εάν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό διατηρηθούν ή επιδεινωθούν, μια μεγαλύτερη αύξηση θα είναι κατάλληλη στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου». Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βελτιωθούν οι προοπτικές του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες, αυτό υποδηλώνει ότι η Τράπεζα θεωρεί πλέον πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. – ή ενδεχομένως και περισσότερο – τον Σεπτέμβριο.

H γαλλική Société Générale πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από ό,τι προβλέπει η ΕΚΤ και αναμένει άλλη μια αύξηση 50 μ.β. τον Οκτώβριο. Ο κίνδυνος μπορεί να είναι για λιγότερες αυξήσεις, ειδικά καθώς αναμένει κάποια αδυναμία στην κατανάλωση προς το τέλος του έτους. Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στις αρχές του επόμενου έτους και οι ιταλικές εκλογές (πριν από τον Μάιο) μπορεί επίσης να οδηγήσουν την ΕΚΤ σε μια παύση για να αξιολογήσει τα εισερχόμενα δεδομένα. Η ΕΚΤ φαίνεται τώρα να είναι πιο κοντά σε μια ουδέτερη στάση πολιτικής μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, κάτι που θα πρέπει να μετριάσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό μέχρι το επόμενο έτος.

Τέλος, η αμερικανική ΒοfA βλέπει ότι i) έρχεται μια αύξηση κατά 25 μ.β. τον Ιούλιο, ii) είναι πιθανή άλλη μια αύξηση το Σεπτέμβριο που θα εξαρτηθεί από τις επικαιροποιημένες μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό και iii) μετά το Σεπτέμβριο θα είναι κατάλληλη μια σταδιακή και σταθερή πορεία αυξήσεων. Αυτό σημαίνει ότι έχουν κατά νου αυξήσεις 25 μ.β. τον Ιούλιο, 50 μ.β. το Σεπτέμβριο και στη συνέχεια 25 μ.β. στη συνέχεια. Με άλλα λόγια, αυτό δημιουργεί ένα κατώτερο συνολικό ποσό αυξήσεων το 2022 της τάξης των 125 μ.β. Η BofA εκτιμά πρόσθετη πίεση στις τιμές των ομολόγων.

Τα στοιχεία έκπληξη για τη BofA:

1. H ΕΚΤ κατέστησε επίσημα πιθανή μια αύξηση κατά 50 μ.β. το Σεπτέμβριο, δηλώνοντας ότι μια μεγαλύτερη αύξηση από τις 25 μ.β. θα είναι κατάλληλη εάν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού διατηρηθούν ή επιδεινωθούν.

2. Η αναφορά ότι αυτή η συνεχής πορεία περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων θα είναι κατάλληλη και μετά το Σεπτέμβριο.

3. Η διευκρίνιση της Λαγκάρντ ότι η ΕΚΤ δεν θα περιοριστεί σε αποφάσεις μόνο με προβλέψεις (δηλαδή θα αυξάνει ακόμη και εντός τριμήνου).

4. Η αναφορά ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να είναι ανοδικοί, ακόμη και όταν η ΕΚΤ προβλέπει πυρήνα πληθωρισμού 2,4% το 2024.

5. Η αλλαγή στην καθοδήγηση γύρω από τις επενδύσεις του προγράμματος APP που θα συνεχιστούν για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για να διατηρηθούν οι συνθήκες άφθονης ρευστότητας.

Διαβάστε επίσης

Πέντε μεγάλες τράπεζες άλλαξαν τις προβλέψεις τους για τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ