ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όσο πιο πίσω πάει το ρολόι του χρόνου, τόσο χαμηλότερο και το κόστος κτήσης. Τουλάχιστον γι’ αυτούς που δεν τα βρήκαν έτοιμα από κάποια κληρονομιά, ή δεν τους ήρθαν σαν δώρο. Γιατί τότε φυσικά, η έννοια του κόστους δεν υφίσταται κι ολόκληρη η αγοραία αξία είναι κέρδος.
Όπως αστόχησαν όσοι βιάστηκαν να ενστερνιστούν την άποψη για το ‘’τέλος της ιστορίας’’, έτσι λάθεψαν κι εκείνοι που πίστεψαν κατά καιρούς ότι ήρθε το επενδυτικό τέλος για το χρυσό. Για άλλη μια φορά τώρα ο ‘’βασιλιάς’’ των μετάλλων παίρνει την ‘’εκδίκησή’’ του. Με την τιμή του να ενισχύεται ραγδαία, καθώς λειτουργεί σαν ισχυρό αντίβαρο απέναντι στην κλιμακούμενη αβεβαιότητα του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου και του εν γένει ταραγμένου περιβάλλοντος, για τις οικονομίες και τα χρηματιστήρια.
Στην περίπτωση μάλιστα του χρυσού εξέχουσα σημασία έχει το γεγονός ότι αποτιμάται μεν δολαριακά, αλλά στην τιμολόγησή του σε ευρώ, μετράει και ο εκάστοτε, συναλλαγματικός, συσχετισμός δυνάμεων, ανάμεσα στο αμερικανικό και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες η τιμή του χρυσού με όρους Ευρώ, έφτασε χθες στο ψηλότερο σημείο όλων των εποχών. Την ίδια στιγμή στα ιστορικά της υψηλά έφτασε και τιμή της χρυσής λίρας.
Νωρίς χθες το πρωί ,το πολύτιμο μέταλλο έκανε πράξεις στις προθεσμιακές αγορές στην περιοχή των 1.546 δολαρίων ανά ουγγιά, που αντιστοιχούσαν σε 1.393 ευρώ με βάση την τρέχουσα ισοτιμία. Επίπεδο ρεκόρ, καθώς ξεπέρασε τα προ επταετίας υψηλά που είχαν κατακτηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου του 2012, όταν η τιμή του χρυσού είχε διαμορφωθεί στα 1.379 ευρώ ανά ουγγιά των 31,1 γραμμαρίων.
Η ‘’μάχη’’ των τιμών και τα δύο δελτία της Τ.τ.Ε.
Καθώς όμως και ο χρυσός είναι ένα παιζόμενο προϊόν στις αγορές , οι τιμές του παρουσιάζουν αρκετές φορές έντονη μεταβλητότητα, στη ροή της ημέρας. Αυτό έγινε και χθες, με συνέπεια να υπάρξει ένα ιδιότυπο ‘’θρίλερ’’ στην τιμολόγηση που καθορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τις αγοραπωλησίες χρυσών λιρών και χρυσού. Έτσι, στο αρχικό, πρωινό δελτίο, η Τ.τ.Ε έδινε τιμή αγοράς της χρυσής λίρας στα 314,78 ευρώ και πώλησης στα 379,60 ευρώ. Η τιμολόγηση αυτή συνιστούσε, νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς ξεπεράστηκαν τα προηγούμενα υψηλά του 2012. Όταν οι τιμές αγοράς και πώλησης χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος είχαν φτάσει στα 312,60 και 377,20 ευρώ αντίστοιχα για τα παλαιότερης κοπής ‘’κομμάτια’’.
Ωστόσο, το ιστορικό ρεκόρ έμελλε να κρατήσει λίγη ώρα, καθώς 20 λεπτά πριν από τις 12 χθες το μεσημέρι η Τ.τ.Ε. αναπροσάρμοσε καθοδικά τις τιμές. Με το νέο και δεύτερο στη σειρά δελτίο, η τιμή αγοράς της χρυσής λίρας πήγε στα 312,20 ευρώ, ενώ αυτή της πώλησης στα 376,51 ευρώ. Αντίστοιχα η τιμή πώλησης του χρυσού σε ράβδους, από τα αρχικά 48,09 ευρώ το γραμμάριο (48.090 ευρώ το κιλό), αναπροσαρμόστηκε στα 47,71 ευρώ ανά γραμμάριο (47.710 ευρώ το κιλό).
Αργά χθες το βράδυ, η τιμή του χρυσού ήταν στα 1.376,07 ευρώ (1.528,8 δολάρια). Έχοντας υποχωρήσει 17 ευρώ από τα επίπεδα ρεκόρ που αντίκρισε το πρωί. Αρκετοί αναλυτές διαβλέπουν ότι ο χρυσός έχει κι άλλα περιθώρια ανόδου, με στόχο να ξεπεράσει και το ιστορικό του ρεκόρ σε δολάρια, που έγινε το Σεπτέμβριο του 2011 ( 1923,9 δολάρια ανά ουγγιά).
‘’Χρυσές’’ αποδόσεις στα χρόνια του ευρώ
Επί εποχής κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος που κυκλοφόρησε στην αρχή του 2002, η τιμή αγοράς της χρυσής λίρας από την Τράπεζα της Ελλάδος, ξεκίνησε από τα 71,20 ευρώ, ενώ αυτή της πώλησης από τα 78,53 ευρώ. Τα οποία αντιστοιχούσαν σε 26.760 δραχμές…
Τώρα οι τιμή αγοράς είναι 338,5% ψηλότερα, ενώ αυτή της πώλησης(λόγω του μεγάλου spread που έχει επιβάλει η Τ.τ.Ε) έχει ανέβει 379,4%. Αν μάλιστα η τρέχουσα τιμή πώλησης υπολογιστεί στο παλιό εθνικό μας νόμισμα, αντιστοιχεί τώρα σε 128.296 δραχμές…
Όσοι είχαν τις λίρες προ της έλευσης του ευρώ, έχουν καρπωθεί ολόκληρη την απόδοση που προκύπτει από την άνοδο των τιμών αγοράς στα 17 τελευταία χρόνια. Στη διάρκεια των οποίων ο πληθωρισμός έχει τρέξει σωρευτικά με 35%.
Αν όμως κάποιος αγόρασε λίρες από την Τράπεζα της Ελλάδος στην αρχή του 2002 (έναντι 78,53 ευρώ τη μία) και πουλούσε χθες, τότε τα κέρδη του θα ήταν 297,6%. Αν η αγορά είχε γίνει στα τέλη του 2009, όταν η κρίση στη χώρα άρχισε να δείχνει τα δόντια της, τότε οι μέχρι τώρα αποδόσεις είναι 50%.