ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι αναλυτές της εταιρείας αναδείχθηκαν από το Bloomberg στην πρώτη θέση των πιο επιτυχημένων προβλέψεων για την ισοτιμία EUR/USD στο τέταρτο τρίμηνο του 2020.
Στην εβδομάδα αυτή που είναι μικρότερη λόγω των διακοπών του καθολικού Πάσχα, τα risk assets συνέχισαν το ράλι με επικεφαλής τις Αμερικανικές μετοχές, φαινομενικά αγνοώντας τη σαφή ανοδική τάση των παγκόσμιων τιμών.
H ισχυρή έκθεση από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ δεν βοήθησε το δολάριο, η τιμή του οποίου μειώθηκε έναντι κάθε άλλου νομίσματος G10. Τα νομίσματα των αναδυομένων αγορών ακολούθησαν την ίδια τάση με προεξάρχουσα την λίρα Τουρκίας, παρόλο που σχεδόν κάθε ένα από τα κυριότερα κατάφερε να έχει κέρδη πάνω από 1% στην εβδομάδα.
Αναμένουμε ότι ο θετικός τόνος στις αγορές θα διαρκέσει για λίγο καιρό ακόμη. Ο συνδυασμός μηδενικών και αρνητικών επιτοκίων στις αναπτυγμένες αγορές, μια καταιγίδα δημοσιονομικής στήριξης στα κράτη και η πρόοδος (αν και ανομοιόμορφη) στις καμπάνιες των εμβολιασμών θα καταφέρουν να διατηρήσουν τα risk assets ψηλά, ενώ τα ομόλογα συνεχίζουν να πέφτουν, ιδιαιτέρως στις ΗΠΑ.
Είμαστε πολύ θετικοί ως προς τα νομίσματα των αναδυομένων αγορών, τα οποία είναι φθηνά και σε καλή θέση για κεφαλαιοποίηση σε αυτό το περιβάλλον.
Στερλίνα
Η στερλίνα είχε υψηλότερη απόδοση απέναντι σε κάθε άλλο νόμισμα της G10 και σε αρκετά από αυτά των αναδυομένων αγορών την περασμένη εβδομάδα. Εκτός από την ισχυρή διάθεση εμβολίων που επηρεάζει αυτήν την τάση, υπήρξε και μια μέτρια ανοδική αναθεώρηση των ρυθμών αύξησης για το προηγούμενο έτος.
Το τρέχον περιβάλλον που αναζητά ρίσκο αποδεικνύεται ωφέλιμο για την στερλίνα, η οποία έχει πλέον ανακτήσει όλες τις απώλειες που είχε από την αρχή της πανδημίας έναντι του ευρώ και αρκετά μεγάλο ποσοστό έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Αυτή θα είναι μια συντομευμένη εβδομάδα διαπραγμάτευσης και δεν υπάρχουν σημαντικές ανακοινώσεις δεδομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο ή πολιτικές αποφάσεις, οπότε αναμένουμε ότι το νόμισμα θα συνεχίσει να ακολουθεί την πορεία της ελάχιστης αντίστασης προς τα πάνω.
Ευρώ
Η κύρια είδηση την περασμένη εβδομάδα ήταν μια απογοητευτική δημοσίευση για τον πληθωρισμό του Μαρτίου, με τον βασικό πληθωρισμό (εξαιρουμένων των ασταθών στοιχείων) να είναι στο 0,9% στο έτος.
Είναι σαφές ότι το νέο κύμα lockdown στην Ευρώπη περιορίζει την κατανάλωση και καθυστερεί κάθε έναρξη πληθωριστικών πιέσεων στην Eυρωζώνη.
Το αποκορύφωμα αυτής της εβδομάδας θα είναι η ανακοίνωση των πρακτικών της συνεδρίασης της ΕΚΤ και των αριθμών βιομηχανικής παραγωγής της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, οι οποίοι θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλοί, καθώς ο τομέας της μεταποίησης επηρεάζεται λιγότερο από τα lockdown. Ωστόσο, ο αντίκτυπος στις αγορές συναλλάγματος θα πρέπει να είναι περιορισμένος.
Δολάριο ΗΠΑ
Η επιτυχημένη καμπάνια εμβολιασμού στις ΗΠΑ και η προοδευτική χαλάρωση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω COVID επηρεάζει την οικονομία πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, όπως η πολύ πιο ισχυρή από το προβλεπόμενο έκθεση για την αγορά εργασίας του Μαρτίου.
Η οικονομία των ΗΠΑ αποκατέστησε 916.000 θέσεις εργασίας μέσα σε ένα μήνα. Με το τεράστιο πακέτο στήριξης και με ένα νέο πακέτο στήριξης για υποδομές στον ορίζοντα, οι οικονομολόγοι προσαρμόζουν τις εκτιμήσεις τους προς την κατεύθυνση της πλήρους ανάκαμψης από την πανδημία στο μέλλον.
Πιστεύουμε ότι είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το δολάριο δεν κάνει ράλι και στην πραγματικότητα τείνει αρκετά χαμηλότερα, παρά τις αυξανόμενες αποδόσεις των ΗΠΑ και ένα μπαράζ θετικών οικονομικών ειδήσεων.
Διαβάστε ακόμη:
Η «ακτινογραφία» των αποτελεσμάτων σε 42 εισηγμένες
Wall Street: Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Dow Jones και S&P 500
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση