ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ευρώ, μαζί με τη σουηδική κορόνα και το ελβετικό φράγκο ηγήθηκαν στην κατάταξη των νομισμάτων της G10 την περασμένη εβδομάδα. Η αίσθηση ότι μπορεί να μπαίνουμε σε ένα λιγότερο καταστροφικό στάδιο της ρωσικής εισβολής σίγουρα βοήθησε, όπως και η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση του Μπάιντεν για μαζικές πωλήσεις πετρελαίου από το στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ, με στόχο να προσπαθήσει να βάλει φρένο στον ενεργειακό πληθωρισμό.
Η απότομη άνοδος των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας αποτέλεσε πηγή προβλημάτων για το ευρώ, δεδομένης της εξάρτησης της Ευρωζώνης από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σε αυτήν την είδηση, η νορβηγική κορώνα ξεπούλησε απότομα. Ωστόσο, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου δεν συνέβαλαν στο να σταματήσει το ράλι των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, με επικεφαλής για άλλη μια φορά τα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής.
Την επόμενη εβδομάδα, τα οικονομικά στοιχεία που αναμένουμε είναι λίγα. Το ενδιαφέρον θα στραφεί στα επικοινωνιακά μηνύματα των κεντρικών τραπεζών, καθώς τόσο η Federal Reserve των ΗΠΑ (την Τετάρτη) όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (την Πέμπτη) θα δημοσιεύσουν τα πρακτικά των αντίστοιχων συνεδριάσεων τους Μαρτίου. Η Federal Reserve αναμένεται να επικυρώσει την αυξανόμενη σύσφιξη που επιβάλλεται από τις αγορές με έναν αποφασιστικά επιθετικό τόνο. Ο τόνος των πρακτικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί, καθώς υπάρχουν φωνές τόσο για συγκρατημένα όσο και για τολμηρά μηνύματα, με την ισορροπία να κινείται σταθερά υπέρ των τελευταίων, καθώς οι ανελέητες πληθωριστικές πιέσεις γίνονται πιο δύσκολο να εξηγηθούν. Αυτό θα αναμένεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά για το κοινό νόμισμα.
Στερλίνα
Η κύρια είδηση της περασμένης εβδομάδας από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μια θετική αναθεώρηση των αριθμών οικονομικής ανάπτυξης του τέταρτου τριμήνου, ωστόσο οι αγορές αγνόησαν τελείως αυτό το στοιχείο που ήταν, πλέον, παρωχημένο. Αντίθετα, η εμφανής ουδέτερη στάση ως προς τη χάραξη πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας συνεχίζει να επιβαρύνει τη στερλίνα, η οποία έχασε έδαφος την περασμένη εβδομάδα έναντι των περισσότερων ομολόγων της. Αυτή η εβδομάδα είναι επίσης ήρεμη σε δεδομένα και η εστίαση θα είναι στην ομιλία του επικεφαλής οικονομολόγου της Τράπεζας της Αγγλίας, Hew Pills, την Πέμπτη.
Ευρώ
Η έκθεση για τον πληθωρισμό του Μαρτίου επιφύλασσε άλλη μια θεαματική ανοδική έκπληξη στο 7,5%, και ο βασικός ξεπέρασε τις ήδη υψηλές προσδοκίες, κυρίως λόγω των αυξήσεων των τιμών στην Ισπανία και τη Γερμανία. Ο βασικός δείκτης ήταν πιο συγκρατημένος στο 3,0%, αλλά το χαμηλό βάρος που αποδίδεται στις τιμές των κατοικιών σε αυτόν τον δείκτη εξηγεί εν μέρει την ηρεμία. Η χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου, μετά την ανακοίνωση του στρατηγικού αποθεματικού του Μπάιντεν, σίγουρα βοηθάει τους ταλαιπωρημένους κανόνες του εμπορίου της Ευρωζώνης, και αυτό εξηγεί την ανάκαμψη του ευρώ τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, μια σταθερή ανοδική τάση στο κοινό νόμισμα, λογικά θα πρέπει να σημαίνει μια πιο ξεκάθαρα τολμηρή μετατόπιση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την επικράτηση της τολμηρής τάσης στην εσωτερική συζήτηση της Τράπεζας. Αναμένουμε να το δούμε αυτό τις επόμενες εβδομάδες, ξεκινώντας με τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης του Μαρτίου της ΕΚΤ την Πέμπτη.
Δολάριο ΗΠΑ
Μια ακόμη ισχυρή έκθεση για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ επιβεβαιώνει ότι η οικονομία βρίσκεται σε πλήρη απασχόληση και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε πολλούς τομείς είναι απίθανο να επιλυθούν σύντομα, πράγμα που σημαίνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχίσουν να εξαπλώνονται, κατά την άποψή μας. Όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στη δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης του Μαρτίου της Federal Reserve, τα οποία αναμένεται να περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για τη μείωση της τεράστιας κατοχής ομολόγων και στεγαστικών ομολόγων από την Κεντρική Τράπεζα. Το βασικό στοιχείο θα είναι το ποσοστό με το οποίο η Federal Reserve θα επιτρέπει την κυκλοφορία των ομολόγων χωρίς επανεπένδυση των εσόδων. Οτιδήποτε άνω των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα θα θεωρηθεί υπερβολικά τολμηρό και μπορεί να οδηγήσει το δολάριο σε ράλι.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ