ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μικρά και ευέλικτα «χαρτιά», που ενσωματώνουν λογής-λογής προσδοκίες και συνάμα μπορούν εύκολα να παιχτούν με συγκριτικά χαμηλό συναλλακτικό κόστος, είναι εκείνα τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των πιο κερδοφόρων επιλογών για την εφετινή χρηματιστηριακή χρονιά.
Μια χρονιά, που λίγο πριν από την εκπνοή της, βρίσκει τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει άνοδο 10,1%. Χωρίς να διεκδικεί δάφνες ως προς τις αποδόσεις, αφού η ελληνική αγορά βρίσκεται στην 34η θέση ανάμεσα σε 40 ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Από τα οποία, εκείνο του Ταλίν της Εσθονίας κατέχει την πρωτιά με κέρδη 47,8%. Ενώ ο αθηναϊκός «ναός» του χρήματος έχει καλύτερες επιδόσεις, από τις αγορές της Λετονίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ουκρανίας, του Μαυροβουνίου και της Μάλτας. Όλα αυτά σε επίπεδο βασικών δεικτών.
Ωστόσο, κρίνοντας από την επί μέρους συμπεριφορά των ελληνικών μετοχών, και σε αντίθεση με τις χαμηλές πτήσεις του Γενικού Δείκτη, 12 τίτλοι εταιρειών είναι εκείνοι που έχουν «σπάσει τα κοντέρ» των αποδόσεων. Καθώς τα κέρδη τους, μέσα στο 2021, ξεπερνούν το 100% και φτάνουν μέχρι και το εκτυφλωτικό 374,2%…
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ελληνικής αγοράς, επί συνόλου 140 μετοχών, οι 108 κινούνται ανοδικά από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς, 3 είναι σε σταθερά επίπεδα τιμών και άλλες 29 καταγράφουν απώλειες.
Δεδομένα τα οποία και πιστοποιούν ότι το 77% των τίτλων έχει προσφέρει μικρές ή μεγάλες αποδόσεις. Μάλιστα, για τις 98 κερδοφόρες μετοχές, ο μέσος όρος των αποδόσεων είναι στα επίπεδα του 34,1%. Υπερ-τριπλάσιες δηλαδή, σε σχέση με τα όσα έχει πετύχει ο βασικός και πιο αναγνωρίσιμος χρηματιστηριακός Δείκτης. Από την άλλη πλευρά, ο μέσος όρος των απωλειών για τα 29 ζημιογόνα «χαρτιά» διαμορφώνεται στο 14%.
Οι επιδόσεις για Epsilon Net, Intracom, Entersoft
Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες των top- 12 μετοχών, οι τρείς εξ αυτών μετέχουν στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη, τέσσερις είναι στην Κύρια αγορά και άλλες πέντε βρίσκονται στο συναλλακτικό καθεστώς της Επιτήρησης. Συνολικά και οι 12 εισηγμένες ξεκίνησαν το 2021 με (αθροιστική) κεφαλαιοποίηση στα 257 εκατ. ευρώ και τώρα η χρηματιστηριακή τους αξία βρίσκεται στα 799,1 εκατ. ευρώ. Έχοντας σχηματίσει υπεραξίες περίπου 542 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 382,3 εκατ. ευρώ «πηγάζουν» από τα τρία «χαρτιά» του Γενικού Δείκτη:
Σε αυτά, η τεχνολογική Epsilon Net έχει την πρωτοκαθεδρία, καθώς η τιμή της έχει ενισχυθεί κατά 353%, στον απόηχο της έντονα αναπτυξιακής πορείας που δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία της εισηγμένης, αλλά και του ισχυρού «παικτικού» ενδιαφέροντος που παρατηρείται στη μετοχή. Πλέον, οι υπεραξίες εντός του έτους, μεταφράζονται σε 221,3 εκατ. ευρώ.
Ακολουθεί η Ιντρακόμ Συμμετοχών του Σωκράτη Κόκκαλη, η μετοχή της οποίας έχει κάνει ανοδικό άλμα 112,6%. Ωθούμενη από τις εταιρικές εξελίξεις, συστατικό στοιχείο των οποίων αποτελεί η επιτευχθείσα πώληση της θυγατρικής Intrasoft International. Ωστόσο σε τριμηνιαία βάση, το «χαρτί» έχει υποχωρήσει κατά 21,8%.
Η μετοχή της επίσης τεχνολογικής Entersoft γράφει κέρδη 101,5%. Ενσωματώνοντας την ισχυρή άνοδο στα οικονομικά της μεγέθη και συνάμα το εξ ίσου έντονο ενδιαφέρον, που εκδηλώνεται για το «χαρτί» από διάφορα χαρτοφυλάκια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία είναι η μόνη από τις 12, που και το 2019 «είδε» τη μετοχή της να βρίσκεται στο «κλάμπ» των τότε 9 τίτλων, οι οποίοι είχαν αποδόσεις άνω του 100%. Για την ακρίβεια πέρσι η μετοχή της Entersoft κατέγραψε κέρδη 151,6%.
Το μετοχικό «καρέ» της Κύριας αγοράς
Από τις άλλες τέσσερις εταιρείες της Κύριας αγοράς, ξεχωρίζει το… 317,4% που έχει κάνει η τιμή της μετοχής της ΣΙΔΜΑ, η οποία άφησε πίσω της την κατηγορία της επιτήρησης. Και μετά από τη deal με τη Μπήτρος επιχειρεί να ατενίσει από καλύτερη θέση την «επόμενη μέρα».
Η ισχυρή ενίσχυση των πωλήσεων και της κερδοφορίας, έχει οδηγήσει τη μετοχή της Medicon (που δραστηριοποιείται κυρίως στην εμπορία ιατρικών μηχανημάτων και συσκευών) σε άνοδο 158,9% από την αρχή του έτους. Με ιδιαίτερη έμφαση στην κίνηση του τελευταίου τριμήνου, όπου η μετοχή έχει κάνει ράλι της τάξεως του 103%…
Για τη Unibios, πρώην Βιοσώλ, που κινείται δραστήρια στον τομέα των συστημάτων επεξεργασίας νερού (έχοντας βελτιώσει θεματικά στο εφετινό 9μηνο τη λειτουργική της κερδοφορία) η ανοδική πορεία της μετοχής μεταφράζεται σε ενίσχυση της τιμής κατά 111,9%.
Στην περίπτωση της Λαδένης-Μινέρβα το 109,1% που έχει κάνει η μετοχή, έρχεται στο απόηχο της αύξησης των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας. Τα λειτουργικά κόστη της οποίας επηρεάζοντας από την άνοδο των τιμών στην ενέργεια.
Το «χρυσό μετάλλιο» στην Ιντραλότ
Το πάζλ των top-12 σε αποδόσεις μετοχών, συμπληρώνεται με τις 5 που είναι στην κατηγορία της (αυξημένου ρίσκου) Επιτήρησης. Ανάμεσά τους, η Ιντραλότ του Σωκράτη Κόκκαλη, έχει τα πρωτεία με άνοδο της τιμής κατά 374,2%. Τη μεγαλύτερη από κάθε άλλη εισηγμένη, στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς. Η συμφωνία με τους ομολογιούχους-πιστωτές και οι αναγεννημένες προσδοκίες για τη συνέχεια, έχουν δώσει «αέρα» στην εταιρεία, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία έχει ενισχυθεί κατά 87,6 εκατ. ευρώ από την αρχή του 2021.
Θεματικό άλμα 284,6% έχει κάνει το «χαρτί» της Μπήτρος. Στο χαρτοφυλάκιο της οποίας ανήκει το 25% της ΣΙΔΜΑ. Για την εισηγμένη, με το προβληματικό οικονομικό υπόβαθρο, το κέντρο βάρους πέφτει στη συμφωνία αναδιάρθρωσης του δανεισμού.
Στη συμφωνία εξυγίανσης βασίζεται και η εκδοτική εταιρεία «Λιβάνης». Η μετοχή της οποίας, με υποτονικές συναλλαγές, έχει κάνει το…145,1% από την αρχή τους έτους.
Κέρδη που φτάνουν στο 122,9% καταγράφει ο κοινός τίτλος της ΑΝΕΚ. Όπου, οι εξελίξεις τρέχουν με φόντο τις τραπεζικές πρωτοβουλίες για τη δανειακή εξυγίανση, την απορρόφησή της από την Αttica Group στη συνέχεια και τη μεταγενέστερη πώληση του νέου ομίλου που θα σχηματιστεί.
Στην περίπτωση της SATO, τα κέρδη για τη μετοχή είναι 102,6%, σε μια περίοδο κατά την οποία η εταιρεία ενισχύει τις πωλήσεις και επιστρέφει στα κέρδη.
Διαβάστε επίσης
Bitcoin: Τι προβλέπουν οι αναλυτές για την πορεία του κρυπτονομίσματος το 2022
Βασιλική Λαζαράκου (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς): Από την πρώτη έκδοση ναυτιλιακού ομολόγου το 2021 στα νέα επενδυτικά προϊόντα του 2022
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»