Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Η Cenergy πήρε κεφάλι για τον FTSE, οι 950 μονάδες και τα deals πριν τις εκλογές

Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings και της Hellenic Cables

Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings και της Hellenic Cables

Κέρδη 13,6% έχει δώσει ο γενικός δείκτης του Χ.Α. εδώ και έξι εβδομάδες που βρίσκεται μονίμως σε θετικό πρόσημο. Αν και ακόμα δεν μπορεί να μιλήσει κανείς με ασφάλεια ότι αυτό που συμβαίνει στο χρηματιστηριακό ταμπλό της Αθήνας είναι ένα πρόωρο  year’s end rally, αφού κάτι τέτοιο συμβαίνει μετά τις 20 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στα μέσα Δεκεμβρίου, σε κάθε περίπτωση, αλλάζει τις τεχνικές ισορροπίες και ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών.

Η χρονιά όπως φαίνεται, εξηγούν χρηματιστές, δεν πήγε στον βρόντο. Είναι θετικό το γεγονός, σύμφωνα με τους ίδιους, ότι η διόρθωση στις μετοχές γίνεται στα υψηλά, δεδομένου ότι ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκανε κίνηση στις 910 μονάδες.

Βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από τις 892 μονάδες, την περιοχή που ολοκληρώθηκε το 2021 χρηματιστηριακά και σε κάθε περίπτωση οι απώλειες του 2022 έχουν εξανεμιστεί. Κατά ορισμένους έχουν φύγει και τα χειρότερα διεθνώς. Τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ δείχνουν επιβράδυνση, που σημαίνει ότι έπιασαν τόπο οι επίμονες αυξήσεις επιτοκίων από την Fed στο 4% και πλέον η κορύφωση θα έρθει στο 4,5% – 4,75% για το βασικό επιτόκιο του δολαρίου.

Ίδια εικόνα αναμένεται και στην Ευρώπη με το βασικό επιτόκιο του ευρώ να διαμορφώνεται στο 2,75% από 2% σήμερα. Ανησυχητική μεν, τιμολογημένη δε, η ύφεση, έστω και οριακά που ανακοινώθηκε την Παρασκευή στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον FTSE όμως, σε θετικό πρόσημο για το 2022, 0,5%.

Στην Ευρώπη, η τιμή του φυσικού αερίου υποχωρεί, αφού όλες οι χώρες φαίνεται να έχουν γεμίσει τις αποθήκες τους με αέριο, το πετρέλαιο φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των 80 – 90 δολ. το βαρέλι με την υψηλή τιμή του στην αντλία να τροφοδοτείται από την κούρσα του δολαρίου έναντι του ευρώ (1,01), στοιχείο που ενισχύει την διατήρηση του πληθωρισμού στην Ευρώπη και την Ελλάδα σε διψήφιο ποσοστό.

Από την άλλη, σε ότι μας αφορά, όπως αναφέρουν οι χρηματιστές, τις επόμενες μέρες ενδεχομένως παρατηρηθεί αποκομιδή ρευστότητας, δηλαδή μικρή παράταση στη διόρθωση και πως από τη στιγμή που υπάρξει εκ νέου προσέγγιση και στη συνέχεια διάσπαση των 910 μονάδων, ο δρόμος για τις 950 μονάδες είναι ανοιχτός.

Προς το παρόν, το πολιτικό ρίσκο της χώρας, μένει στο επίπεδο των φημών αναφορικά με τις τηλεφωνικές υποκλοπές, που όμως, έχει περάσει στα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου, κάτι που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη, όπως σχολιάζουν οι χρηματιστές.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων πηγών, ο χρόνος είναι κατάλληλος για να προχωρήσουν μια σειρά από επιχειρηματικές συμφωνίες για τις οποίες, η αγορά τρέφει μεγάλες προσδοκίες. ΚΙ ΑΥΤΌ, ΌΠΩΣ ΕΞΗΓΟΎΝ, ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΓΊΝΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΌ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΈΣ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΛΊΜΑ ΓΊΝΕΙ ΑΚΌΜΑ ΠΙΟ ΤΟΞΙΚΌ. Το deal στην Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 , είναι πρώτο στη λίστα, έπειτα μάλιστα από την είσοδο της μετοχής στον MSCI Greece, στοιχείο που θα επιφέρει επιπλέον ρευστότητα στη μετοχή μεταξύ 60 – 70 εκατ. ευρώ στο  rebalancing της τελευταίας μέρας τους Νοεμβρίου.

Ακολούθως, η αγορά εστιάζει και στην Cenergy CENER 0% 9,94 και στο πολυαναμενόμενο deal με την Δανέζικη Orsted. Ταυτόχρονα, η Cenergy φαίνεται να πήρε κεφάλι στην μάχη των κεφαλαιοποιήσεων για την ένταξή της στον FTSE σε σχέση με την Autohellas ΟΤΟΕΛ 0,34% 11,80 . Η κεφαλαιοποίηση της πρώτης πλησιάζει τα 570 εκατ. ευρώ έναντι 540 εκατ. ευρώ της δεύτερης. Με ενδιαφέρον δε, αναμένονται οι κινήσεις του Σωκράτη Κόκκαλη στην Ιντρακόμ. Επίσης, θετικά μηνύματα στέλνει η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου στην Ιντρακάτ, οι ανακατατάξεις στις συνεταιριστικές τράπεζες με αιχμή την Παγκρήτια.

Ταυτόχρονα, το θετικό μομέντουμ που αναπτύχθηκε στις προηγούμενες εταιρικές περιόδους με τα θεαματικά αποτελέσματα, συνεχίζεται και στο 9μηνο. ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,13% 7,66 (σ.σ. νέα διανομή προσωρινού μερίσματος 24 λεπτών), Τιτάν TITC -0,16% 30,90 , Aegean ΑΡΑΙΓ -0,25% 12,07 , ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07 διατηρούν ισχυρή δυναμική με τις τράπεζες, ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87 , Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 και Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 να προβαίνουν, εκτός των ισχυρών μεγεθών που ανακοίνωσαν, σε αναθεώρηση των εκτιμησεων τους για τη φετινή χρονιά.

Διαβάστε επίσης

Τίτλοι τέλους για το FTXΚατέθεσε αίτηση πτώχευσης

Επεκτείνεται η JP Morgan στην ΕλλάδαΑναζητεί ακίνητο να στεγάσει τα γραφεία της