Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Οι αναταράξεις του Σεπτεμβρίου: Η ΑΙ φούσκα, τα επιτόκια και οι φόβοι ύφεσης στο ραντάρ των επενδυτών

Γράφημα με τις σκιές αρκούδας και ταύρου για το χρηματιστήριο

Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τότε που τη θερινή ραστώνη διέκοψε βίαια ένα αυγουστιάτικο sell off, το οποίο βούλιαξε τις παγκόσμιες αγορές.

Ο τρόμος των επενδυτών ξυπνάει και πάλι, ύστερα από τη «μαύρη» Τρίτη του Σεπτεμβρίου που οδήγησε την πολυτιμότερη μετοχή της Wall Street, την Nvidia, να χάσει πάνω από 279 δισ. δολάρια.

Οι αναλυτές έχουν ήδη χτυπήσει το καμπανάκι: πλέον οι αναταραχές θα είναι συχνές στις αγορές, καθώς η αισιόδοξη υπέρ-έκθεση των επενδυτών αυτή τη στιγμή μετράει τις δυνάμεις της με τις ρεαλιστικές διαστάσεις.

Είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη φούσκα;

Από τον Νοέμβριο του 2022, όταν το ChatGPT έκανε την εμφάνισή του, οι μετοχές τεχνολογίες επανήλθαν στα ιστορικά υψηλά τους, απολαμβάνοντας ένα ακόμα πιο ισχυρό ράλι από αυτό της περιόδου της πανδημίας.

Σε αυτό το κλειστό κλαμπ μιας χούφτας εταιρειών μπήκε η δυναμικά η Nvidia, η οποία πρακτικά ηγήθηκε του ράλι και κονταροχτυπήθηκε με άλλες εταιρείες για να φτάσει ακόμα και την πρώτη θέση της πιο πολύτιμης εταιρείας από πλευράς κεφαλαιοποίησης.

Ο ενθουσιασμός των επενδυτών δεν σταμάτησε ούτε όταν οι κεντρικές τράπεζες διέψευσαν τις προβλέψεις τους για πρόωρες μειώσεις, ούτε όταν ο πληθωρισμός εμφανιζόταν «κολλημένος» σε υψηλά επίπεδα.

Πλέον όμως η επένδυση των προηγούμενων χρόνων έχει έρθει η ώρα να αποδώσει και αυτό έχει τρομάξει όσους με ενθουσιασμό υπερεκτέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Κάποιοι θυμούνται όσους είχαν προειδοποιήσει για μία επανάληψη της φούσκας dot com το 2000.

Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών

Με πληθώρα στοιχείων από πληθωρισμό, ανεργία και την πορεία της ανάπτυξης, ο Σεπτέμβρης έχει ήδη προκαλέσει εκνευρισμό στους επενδυτές.

Αλλά και στις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες αναμένεται να προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων. H Fed θα μειώσει όπως όλα δείχνουν κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, ενώ και η ΕΚΤ φαίνεται να οδεύει προς μία ακόμα –τη δεύτερη- μείωση στα επιτόκια.

Οι επενδυτές φαίνεται να έχουν τιμολογήσει αυτές τις αλλαγές στα επιτόκια, όμως οι δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών είναι αυτές που θα καθορίσουν το αν τελικά οι χρηματιστηριακοί δείκτες θα επηρεαστούν.

Ήδη πάντως ο εκνευρισμός είναι διάχυτος στις αγορές μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για την απασχόληση του Ιουλίου τον περασμένο μήνα, η οποία έδειξε αύξηση του ποσοστού ανεργίας, πυροδοτώντας τους φόβους στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι η οικονομία μπορεί και να βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης.

Ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ έχει καταστήσει σαφές ότι η κεντρική τράπεζα ανησυχεί πλέον περισσότερο για τους κινδύνους στην αγορά εργασίας παρά για τον πληθωρισμό, και μια ακόμη κακή έκθεση θα ανησυχούσε την αγορά.

Οι πελάτες της Bank of America πάντως υπήρξαν καθαροί πωλητές αμερικανικών μετοχών για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη καθαρή πώληση μετοχών από τα τέλη του 2020.

Νευρικές αγορές

«Οι αγορές μπορεί να μην είναι τόσο νευρικές όσο ήταν πριν από ένα μήνα, αλλά εξακολουθούν να αναζητούν επιβεβαίωση ότι η οικονομία αντιμετωπίζει εμπόδια στην ανάπτυξή της», δήλωσε ο Chris Larkin  από τη Morgan Stanley. «Μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, δεν την έχουν πάρει».

Η έκθεση για την απασχόληση τον Αύγουστο την Παρασκευή είναι το επόμενο crash test και αναμένεται να δείξει ότι οι μισθοί αυξήθηκαν κατά περίπου 165.000, βάσει της μέσης εκτίμησης σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων. Αν και πάνω από τη μέτρια αύξηση κατά 114.000 τον Ιούλιο, η μέση αύξηση των μισθολογικών καταλόγων τους τελευταίους τρεις μήνες θα μειωθεί σε λίγο περισσότερο από 150.000 – η μικρότερη από τις αρχές του 2021.

Με ότι αυτό συνεπάγεται για τα συμπεράσματα που θα βγάλουν οι επενδυτές.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Νέα βουτιά κοντά στο 1% για τον Stoxx 600 – Βαριές απώλειες 3,2% για τις τεχνολογικές μετοχές

Χρηματιστήριο: Διεθνείς πιέσεις έριξαν τον Γενικό Δείκτη στις 1435 μονάδες – Αντίσταση από ΟΤΕ με άνοδο 1,28%

VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων – Οι κινήσεις της εβδομάδας