• ΑΓΟΡΕΣ

    Η αλήθεια για τις ακρότητες με τη μετοχή της Attica Bank και που πάσχουν οι κανονιστικές αποφάσεις του χρηματιστηρίου

    Ο CEO της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος

    Ο CEO της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος


    Διασυρμός. Καταρράκωση της κοινής λογικής. Αλλά και θεαματική κατάρρευση των αποτελεσματικών δικλείδων ασφαλείας που (υποτίθεται) ότι θα έπρεπε να έχει η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας.

    Μια αγορά που από τη μια πλευρά επιζητεί να μπει στο «κλάμπ» των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων του πλανήτη, ενώ από την άλλη, δεν μπορεί να αποτρέψει…τριτοκοσμικά φαινόμενα με «πυραυλοκίνητες» μετοχές.

    Για δεύτερη φορά χθες, μέσα σε διάστημα τριών ετών, η «κομμένη» (από τα δικαιώματα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου) μετοχή της Attica Bank βάλθηκε να καταργήσει το νόμο της βαρύτητας.

    Οι αγοραστές που με πολύ λίγα λεφτά έστειλαν την χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας μέχρι τον έβδομο ουρανό των 32,36 δισ. ευρώ, χρειάστηκε να κάνουν κάτι απλό.

    Μπορεί ο Ηρόστρατος να πυρπόλησε τον Ναό της Εφέσου για να μείνει στην ιστορία, αλλά οι σύγχρονοι…Ηρόστρατοι της αγοράς θα μνημονεύονται για το πολύ εύκολο κατόρθωμά τους. Που δεν ήταν άλλο από το να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα, για τα περιθώρια διακύμανσης της μετοχής.

    Βέβαια, ακόμα και σε πέτρα να ήταν γραμμένη η εφαρμογή της κανονιστικής απόφασης, οι χρηματιστηριακές αρχές που εκφράζονται δια του CEO της ΕΧΑΕ Γιάννου Κοντόπουλου, όφειλαν να την επαναδιατυπώσουν. Ειδικά όταν πρόκειται για εταιρείες με πολύ περιορισμένο free float, σαν κι αυτό της Attica Bank που είναι τώρα στο 12%. Όπου εκ του αποτελέσματος κρίνεται επιβεβλημένη η θέσπιση μιας ειδικής κανονιστικής μέριμνας. Ικανής να μην αφήνει περιθώρια για αντίστοιχες, τραγελαφικές καταστάσεις στο μέλλον.

    Το πλαίσιο των ορίων διακύμανσης

    Η χθεσινή πρεμιέρα της μετοχής έγινε με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης στα 0,524 ευρώ. Και με βάση το συνολικό αριθμό των μετοχών (1.618.142.763) που θα έχει η Attica Bank μετά από την ΑΜΚ και την μετατροπή των warrants,  η κεφαλαιοποίησή της θα ξεκινούσε από τα 847,9 εκατ. ευρώ. Με τη στρογγυλοποίηση της προσαρμοσμένης τιμής να έχει προσθέσει (θεωρητικά) 820.000 ευρώ…

    Πάντα με βάση την κανονιστική απόφαση και μόνο για τη χθεσινή συνεδρίαση, η μετοχή μπορούσε να πάει μέχρι το υψηλό των.. 274 ευρώ και το χαμηλό των 0,376 ευρώ.

    Σε ότι αφορά το πλαφόν ανόδου προκύπτει από το +30% επί της τιμής που είχε η μετοχή στο κλείσιμο της Παρασκευής. Δηλαδή τα 210,99 ευρώ, μετά από το reverse split, όπου οι 100 υφιστάμενοι τίτλοι συμπτύχθηκαν σε 1.

    Στην ίδια χθεσινή συνεδρίαση το όριο της πτώσης ήταν στο -30%, αλλά από την αναπροσαρμοσμένη για την ΑΜΚ τιμή της μετοχής.

    Τόσο το χρηματιστήριο όσο και η τράπεζα είχαν έγκαιρα κοινοποιήσει τα όρια διακύμανσης, που μπορούσαν να φτάσουν μέχρι…52.190,08% πάνω, από τη χθεσινή εκκίνηση της μετοχής. Με άλλα λόγια η χρηματιστηριακή αποτίμηση της Αttica Bank είχε ταβάνι τα…443,37 δισ. ευρώ.

    Τέτοιου είδους τεχνουργίες ούτε οι αλχημιστές δεν θα μπορούσαν να τις φανταστούν.

    Όπως και να’ χει οι αγοραστές από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης και για 1,5 ώρα έκαναν τα δικά τους «κόλπα» στέλνοντας την Attica Bank από τα 0,524 στα 20 ευρώ. Με συναλλαγές 924 μετοχών, αξίας 8.207 ευρώ. Και με τη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας να φιγουράρει στην πρώτη θέση των εισηγμένων εταιρειών, έχοντας μια διαφορά σχεδόν 20 δισ. από την Coca Cola

    Το δις και το… τρις εξαμαρτείν με τη μετοχή

    Απίστευτα μεν αλλά αληθινά και στο πλαίσιο των κανονιστικών διατάξεων του χρηματιστηρίου, το οποίο είναι η δεύτερη φορά που την «πατάει» με τη μετοχή της Attica Bank. Χωρίς να έχει φροντίσει να βρει το «αντίδοτο» για τέτοιου είδους ακρότητες. Που καταφανώς εκθέτουν τον Γιάννο Κοντόπουλο και τη διοικητική του ομάδα, αμαυρώνοντας την εικόνα της ελληνικής αγοράς στα «μάτια» των επενδυτών. Ελλήνων και ξένων.

    Στις 22 Νοεμβρίου του 2021 η μετοχή της τράπεζας, ξεκίνησε από την προσαρμοσμένη τιμή των 0,274 ευρώ ( για την τότε αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ) και γρήγορα έφτασε να κερδίζει 812,4% ανεβαίνοντας στα 2,5 ευρώ. Για να κλείσει τελικά εκείνη την ημέρα με άνοδο 549,6% και συναλλαγές περίπου 70.000 ευρώ. Με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας (που είχε free float 6,80%) να φτάνει στα περίπου 2,2 δις έχοντας ξεκινήσει από τα 335 εκατ. ευρώ…

    Η τότε διοίκηση του χρηματιστηρίου ( με επικεφαλής τον Σωκράτη Λαζαρίδη) δεν διέκοψε τις συναλλαγές, ενώ με ανακοίνωσή της είχε υπεραμυνθεί του μηχανισμού προσαρμογής της τιμής και του εύρους διακύμανσης. Τονίζοντας ότι η κανονιστική απόφαση «λαμβάνει υπόψη τη θεωρία στη διεθνή βιβλιογραφία και τις πρακτικές στη διεθνή κεφαλαιαγορά»…

    Λησμονώντας προφανώς ότι… εδώ είναι βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε.

    Το λιγοστό free float βγάζει τη …γλώσσα στις αρχές

    Από ότι φαίνεται όμως το λιγοστό free float της Attica Bank, έχει βρει το τρόπο του να βγάζει τη… γλώσσα στις χρηματιστηριακές, αλλά και της εποπτικές αρχές. Στις πρώτες 30 συνεδριάσεις του 2023, με σποραδικές αγορές οδήγησαν την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας 374% ψηλότερα, στα 486,7 ευρώ. Απειλώντας να τορπιλίσουν την συζητούμενη συμφωνία για την είσοδο στην Attica Bank, μέσω συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου του σχήματος της Thrivest των Εξάρχου- Μπάκου- Καϋμενάκη.

    Χρειάστηκε η παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους τονίζοντας ότι «για τη συναλλαγή δεν θα λάβουμε υπόψη την παράλογη εκτίναξη της τιμής». Πέραν τούτου ουδέν, με την Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς να πιπιλίζει την ίδια καραμέλα περί ελέγχου των επίμαχων συναλλαγών.

    Στη χθεσινή ταραγμένη συνεδρίαση η υπό τον Γιάννο Κοντόπουλο χρηματιστηριακή αρχή, αφού επί 1,5 ώρα είδε τις «ομορφιές» με τη μετοχή της Attica Bank, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης 10 λεπτά μετά από τις 12 το μεσημέρι. Όταν δεν μπορείς να λύσεις ένα μπερδεμένο κουβάρι δεν ωφελεί να κόβεις την άκρη.

    Και στην προκειμένη περίπτωση η αναστολή έγινε για την καλύτερη πληροφόρηση των επενδυτών σύμφωνα με σκεπτικό του χρηματιστηρίου.

    Εν τέλει η μετοχή επανήλθε σε διαπραγμάτευση στις 4 το απόγευμα για να υποχωρήσει και να κλείσει στα 7,02 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να είναι στα 11,36 δισ. ευρώ. Περίπου 4 δισ. πάνω από τη χρηματιστηριακή αξία της μεγαλύτερης τράπεζας, που είναι η Eurobank.

    Στη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης άλλαξαν χέρια 561 μετοχές της Attica Bank αξίας 7.984 ευρώ.

    Σήμερα τα όρια διακύμανσης είναι στο +/- 30% και μένει να διαπιστωθεί αν δράσουν και πάλι οι «θερμοί» αγοραστές. Που κινούνται χωρίς να παραβαίνουν το πλαίσιο των διατάξεων, τουλάχιστον μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Κατά τα άλλα, είναι άλλο η ελευθερία και άλλο η ασυδοσία της αγοράς.

    Διαβάστε επίσης

    Γιατί οδηγήθηκε σε αναστολή η μετοχή της Τράπεζας Αττικής

    Πώς η Ελένη Βρεττού έφερε το Fiera Capital στην Attica Bank

    Attica Bank: Τα όρια διακύμανσης της μετοχής στις 21 Οκτωβρίου



    ΣΧΟΛΙΑ