Μέχρι πριν λίγο καιρό, οι Big Tech, που έγιναν Μagnificent Seven, έδειχναν άτρωτες σε κάθε πιθανό κίνδυνο που απειλούσε τις αγορές, καθώς σήκωναν το βάρος ενός απροσδόκητου ράλι, στο όνομα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).

Το σκηνικό αυτό άλλαξε δραστικά για τις εταιρείες του ΑΙ, καθώς βίωσαν ένα δραματικό sell-off, υπό το βάρος των ανησυχιών για παγκόσμια ύφεση.

1

Οι ακριβές προσδοκίες των τεχνολογικών γιγάντων που έχουν επενδύσει δεκάδες δισεκατομμύρια στην Τεχνητή Νοημοσύνη μπορούν να αποδώσουν κέρδη; Είναι το ερώτημα που βασάνισε επενδυτές και traders στη σκιά των όχι και τόσο εντυπωσιακών αποτελεσμάτων των Magnificent Seven. Χωρίς τα αποτελέσματα να είναι άσχημα, οι προσδοκίες ήταν πολύ υψηλές και -όπως ήταν αναμενόμενο- εύκολα κατέρρευσαν.

Οι Magnificent Seven -Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia και Tesla- έχασαν ενδοσυνεδριακά πάνω από 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data, με την Nvidia να καταγράφει τις βαρύτερες απώλειες, έως 6%.

Επιστροφή στην dot-com εποχή;

Έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από τότε που οι αγορές συγκλονίζονταν εξαιτίας της φούσκας γνωστής ως dot-com.

H δεκαετία του 1990 ήταν εξίσου ελπιδοφόρα με την έλευση του ChatGPT, το οποίο έμελλε να αλλάξει τα δεδομένα σε εκπαίδευση, εργασία και καθημερινότητα.

Η χρήση του Ίντερνετ γέννησε ελπίδες για καινοτομίες, νέες τεχνολογίες και έφερε προσδοκίες σε επιχειρηματίες αλλά και επενδυτές για μία νέα ευκαιρία να βγάλουν εκατομμύρια.

Οι επενδυτές στριμώχτηκαν σε εταιρείες που ασχολούνταν με το ίντερνετ, αδιαφορώντας για το αν είναι κερδοφόρες. Οι δεύτερες προσπαθούσαν να κερδίσουν ένα ισχυρό μερίδιο στην αγορά, ακολουθώντας ένα έωλο business plan, το οποίο κατέρρευσε υπό το βάρος των ανακοινώσεων της Fed ότι θα αυξήσει τα επιτόκια.

Το sell-off που ακολούθησε ήταν δραματικό με κάποιες εταιρείες να χάνουν ακόμα και το 75% της αξίας τους. Ελάχιστες επιβίωσαν, μεταξύ αυτών κολοσσοί που πρωταγωνιστούν ακόμα και 20 χρόνια μετά στην Τεχνολογία όπως η Amazon του Τζεφ Μπέζος.

Ανθεκτικό το στοίχημα στην ΑΙ

Όσο κι να το παρατεταμένο sell off στο ΑΙ ξυπνάει μνήμες από τα 5 τρισ. δολάρια που χάθηκαν το 2000, αναλυτές και οικονομολόγοι –ακόμα κι αυτοί που πριν κάποιους μήνες έκαναν λόγο για φούσκα- βλέπουν πολλά διαφορετικά πράγματα τόσο στη φιλοσοφία λειτουργίας των εταιρειών όσο και στις μακροοικονομικές συνθήκες.

Η τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου συνδέεται άμεσα με την κατάρρευση στην οποία οδηγήθηκαν τότε οι χρηματιστηριακοί δείκτες. Σύμφωνα με αναλυτές, χωρίς τις τρομοκρατικές επιθέσεις, η λεγόμενη «προσγείωση» της οικονομίας θα ήταν πολύ πιο ομαλή σε ένα περιβάλλον νομισματικής σύσφιξης από τη Fed.

Οι διαφορές στη δημοσιονομική πολιτική μεταξύ των δύο χρονικών διαστημάτων αλλά και η δημοφιλία της παθητικής επένδυσης στη Wall Street από τους λιανοεπενδυτές είναι ακόμα δύο σημεία που  κάνουν τους αναλυτές να μη βλέπουν –τουλάχιστον ακόμα- σημάδια φούσκας στο εντυπωσιακό ράλι των Magnificent Seven.

Οι απώλειες-ρεκόρ που κατέγραψαν το πρωί της Δευτέρας οι μετοχής του ΑΙ βρέθηκαν στη δίνη ανησυχιών για ύφεση και κατηγοριών από επενδυτές και traders προς τη Fed, ότι άργησε να αντιδράσει, οδηγώντας μοιραία την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

Το μεγάλο στοίχημα όμως των επενδυτών στην Τεχνητή Νοημοσύνη -παρά τα συχνά φαινόμενα πανικού με σημαντικές διακυμάνσεις που δεν είναι βέβαια καινούριες για τον Nasdaq- δεν φαίνεται να σβήνει τόσο εύκολα, καθώς οι βαριές απώλειες του ανοίγματος περιορίστηκαν με την είσοδο λιανοεπενδυτών που είδαν μια ευκαιρία να μπουν στην Τεχνητή Νοημοσύνη με καλύτερη αποτίμηση.

Αυτή την θεωρία ανέπτυξαν και κάποιοι αναλυτές, σε δηλώσεις τους. «Υποθέτοντας ότι η Fed ενεργεί αρκετά γρήγορα, ώστε μια διόρθωση που επιβεβαιώνει τον κίνδυνο να μην απειλήσει μια πραγματική ύφεση, μια περαιτέρω διόρθωση θα μπορούσε να δημιουργήσει χώρο στην αγορά και να επιτρέψει στους επενδυτές να επανατοποθετήσουν μετρητά σε πιο λογικές αποτιμήσεις», ανέφερε ο Γιώργος Λαγαρίας, επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars.

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Σφαγή στην Τεχνητή Νοημοσύνη- Η Nvidia διέγραψε πάνω από 270 δισ. δολάρια

Ebury: Τα νομίσματα ασφαλούς καταφυγίου ενισχύονται υπό τον φόβο επιβράδυνσης της οικονομίας των ΗΠΑ

Crypto: Πώς η βιομηχανία έχασε 270 δισ. δολάρια μέσα σ’ ένα 24ωρο