ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όσοι ενδεχομένως πιστεύουν ότι με την προχθεσινή (επαν)έκδοση του 10ετούς ομολόγου η Ελλάδα άντλησε κεφάλαια 2,5 δις ευρώ, κάνουν ένα ποσοτικά μικρό λάθος. Διότι στην πραγματικότητα, οι παραπάνω από τους 300 επενδυτές-ξένοι στη συντριπτική τους πλειονότητα- πλήρωσαν κι ένα «καπέλο» 71,75 εκατ. ευρώ, προκειμένου να απορροφήσουν την νέα, ελληνική έκδοση χρέους…
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα ταμεία Δημοσίου ενισχύθηκαν τελικά όχι με 2,5 δις, αλλά με 2.571.750.000 ευρώ. Κάτι που ναι μεν μπορεί να φαντάζει εκ πρώτης όψεως ως ασυνήθιστο, πλην όμως είναι μια αρκετά γνώριμη πρακτική για τις αγορές ομολόγων. Ειδικά όταν η ζήτηση λειτουργεί πιεστικά για τους δυνητικούς αγοραστές.
Τι όμως συνέβη στην προκειμένη περίπτωση, οδηγώντας την Ελληνική Δημοκρατία να δανειστεί με το χαμηλότερο κόστος στην ιστορία των ομολογιακών της εκδόσεων;
Κατ’ αρχήν, τόσο η αρχική έκδοση του 10ετούς, η οποία έγινε τον περασμένο Ιούνιο, όσο και η τωρινή που αποτελεί τη συνέχειά της, έχουν το ίδιο επιτοκιακό «κουπόνι». Δηλαδή 1,5%. Εκείνο όμως που άλλαξε και μάλιστα ραγδαία, είναι η απόδοση για τους επενδυτές. Απόδοση βεβαίως που δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το κόστος που πληρώνει η χώρα στους δανειστές. Ένας κόστος όμως που σε ένα τρίμηνο περίπου υποχώρησε αισθητά, καθώς από τη μια πλευρά τα ελληνικά ομόλογα είναι κι αυτά ενταγμένα στο «δίχτυ» προστασίας της ΕΚΤ (με το πρόγραμμα επαναγορών), ενώ από την άλλη, οι αγορές εξακολουθούν να εμπιστεύονται την Ελλάδα. Και ειδικότερα τις ορθολογικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης , προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών που έχει επιφέρει η πανδημία.
Τι πλήρωσαν και τι πήραν οι επενδυτές
Με αυτά τα δεδομένα και σε συνάρτηση με το ήδη διαπραγματευόμενο στην αγορά «κομμάτι» του 10ετούς του Ιουνίου, η τιμολόγηση της επιπρόσθετης έκδοσης δεν έγινε στο 100% της ονομαστικής της αξίας, αλλά στο 102,87. Γεγονός που σημαίνει ότι οι επενδυτές πλήρωσαν 102,87 ευρώ για να πάρουν ομόλογα πληρωτές αξίας 100 ευρώ… Με τον τρόπο αυτό δέχθηκαν να θυσιάσουν ένα μέρος από την ετησιοποιημένη απόδοση τους, μέσω του επιτοκιακού «κουπονιού». Το οποίο πληρώνει την ονομαστική αξία της έκδοσης και όχι την παραπάνω από το άρτιο ( που είναι το 100).
Όμως, οι νέοι ομολογιούχοι του 10ετούς είχαν ακόμη ένα μικρό ψαλίδισμα των αποδόσεων, αυτή τη φορά για διαδικαστικούς λόγους. Αναγόμενους στους δεδουλευμένους τόκους των 83 ημερών που μεσολάβησαν μέχρι το εκ νέου άνοιγμα της αρχικής έκδοσης. Πρακτικά, οι δεδουλευμένοι τόκοι, που δεν εισπράττονται φυσικά από τους νέους επενδυτές, μεταφράζονται σε περίπου 8,5 εκατ. ευρώ.
Το «ρεζουμέ» όλων αυτών είναι ότι η τελική, ετησιοποιημένη απόδοση της επανέκδοσής του 10ετους Ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 1,187%. Θελκτικό βεβαίως για τις αγορές, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην παγκόσμια σκηνή, ομόλογα αξίας περίπου 15 τρις δολαρίων έχουν αυτήν τη στιγμή αρνητικές αποδόσεις…
Τον περασμένο Ιούνιο και καθώς η αρχική έκδοση του 10ετούς, ύψους 3 δις ευρώ, είχε γίνει σε τιμή κάτω από την ονομαστική του αξία (περίπου 20 εκατ. ευρώ λιγότερα) η ετησιοποιημένη απόδοση ήταν στο 1,568%. Απόδοση όμως που μέσα σε ένα τρίμηνο περίπου υποχώρησε κατά…24,3%. Κατά το ίδιο ποσοστό έπεσε και το κόστος αποπληρωμής που βαρύνει το Δημόσιο, για τα νέα κεφάλαια που άντλησε.
Η εξαιρετικά σημαντική ζήτηση που εκφράστηκε τώρα ( 18,6 δις) ήταν ό λόγος που διευρύνθηκε το αρχικό πλάνο που προέβλεπε μια έκδοση ανάμεσα στα 1,5 με 2 δις. Ανέβηκε εν τέλει στην ονομαστική αξία των 2,5 δις , καλύπτοντας όπως λένε οι πληροφορίες το 50% της ζήτησης που εκφράστηκε από τελικούς επενδυτές.
Οι οποίοι είναι πολύ πιθανό να έχουν άλλη μια ευκαιρία μέχρι το τέλος τους έτους, για να μπούν σε μία ακόμη ελληνική έκδοση. Στην τωρινή πάντως, οι ξένοι απορρόφησαν το 93% της προσφοράς και το υπόλοιπο 7% διατέθηκε σε εγχώρια χαρτοφυλάκια. Το μεγαλύτερο τμήμα της ομολογιακής έκδοσης (31%) πήγε σε χαρτοφυλάκια που εδρεύουν στην Αγγλία και ακολούθησαν η Γαλλία ( με 13%), και η Ιταλία (με 10%).
Από την άλλη πλευρά οι ποιοτικότεροι και μακράς πνοής επενδυτές πήραν το 92% της αξίας του ομολόγου, ενώ μόλις το 8% κατέληξε σε Hedge Fund. Mε τον Οργανισμό Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους να χειρίζεται για άλλη μία φορά με υποδειγματικό (όσο και αθόρυβο) τρόπο, ακόμη μία επιτυχημένη έξοδο στις αγορές.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τροχαίο στα διόδια Ελευσίνας – Ένας τραυματίας από την ανατροπή οχήματος
- ΑΔΜΗΕ: Οι 4 Γενικοί Διευθυντές που παραμένουν στα πόστα τους – Ανανεώθηκε η θητεία τους για μια τετραετία
- Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στον Ανδρουλάκη: Προτεραιότητα μια κοινωνία πιο ανθρώπινη, δίκαιη, με συμπερίληψη
- AMVER Awards 2024: Πρωτοπόρος η ελληνική ναυτιλία και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα