Mέσα σε 16 μέρες του Μαρτίου, του τελευταίου μήνα του πρώτου 3μήνου δύο εισηγμένες, η Alpha και η ΔΕΗ έχουν αντλήσει από τις αγορές 1 δισ. ευρώ και άλλες τέσσερις, η Aegean, η Μότορ Όιλ, η Ελλάκτωρ και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν πάρει απόφαση για να «σηκώσουν», είτε από αυξήσεις κεφαλαίου, είτε από έκδοση ομολογιακών άλλα 1,8 δισ. ευρώ!

Η ζήτηση για τις ελληνικές εισηγμένες δε, ξεπερνάει κάθε προσδοκία, Κάτι που αποτυπώνεται με τον πλέον ευδιάκριτο τρόπο, στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Από τα 67,6 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο ημερήσιο τζίρο στο Χ.Α. στο τέλος Φεβρουαρίου, οι συναλλαγές έχουν εκτοξευθεί στα 89,7 εκατ. ευρώ στο τέλος της περασμένης εβδομάδας και πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Το deal στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανάμεσα στη Reggeborgh και τον Γιώργο Περιστέρη ή την Μαριάννα Λάτση, έχει ανοίξει την όρεξη για  αντίστοιχου βεληνεκούς συμφωνίες και στις υπόλοιπες κεφαλαιοποιήσεις, σημειώνουν οι χρηματιστές. Σε κάθε περίπτωση επιχειρηματικές κινήσεις αυτού του βεληνεκούς με νέους ευρωπαϊκούς παίκτες, όπως οι Ολλανδοί της Reggeborgh αποτελεί επιβεβαίωση στην πράξη ότι έρχονται θεματικές ανατροπές στην ελληνική οικονομία το επόμενο διάστημα, οι οποίες συνδέονται με το πακέτο των 32 δισ. ευρώ του Recovery Fund, αλλά και με το νέο ΕΣΠΑ, άλλα 40 δισ. ευρώ. Που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του 2027, κατά τη διάρκεια της εξαετίας αυτής, αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάταση της ελληνικής οικονομίας και της φυγής της προς τα εμπρός σε ζωτικούς κλάδους, όπως η ενέργεια, η «πράσινη» μετεξέλιξη της οικονομίας δηλαδή, οι νέες τεχνολογίες, η πληροφορική και ο αυτοματισμός, τα logistics και το  real estate και βεβαίως ο τουρισμός.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ζήτηση για τα ελληνικά  assets υποστηρίζεται από σημαντικά σπίτια του εξωτερικού, όπως την Axia, τη Citigroup και την HSBC. Μετά τις εκθέσεις τους την περασμένη εβδομάδα είναι εμφανές ότι το Χ.Α. μπήκε για τα καλά στα ραντάρ των ξένων.

Το ελληνικό 10ετές υποχώρησε αισθητά κάτω από το 1,17% που το είχε οδηγήσει η κρίση στα αμερικάνικα ομόλογα προ 15θημέρου, κινούμενο στο 0,85% χθες και το 5ετές βρίσκεται οριακά πάλι πριν από το 0 (0,05%).

Οι ξένοι επενδυτές, σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές στο Λονδίνο αγοράζουν Ελλάδα με ασφάλεια και εμπιστοσύνη πλέον. Η απόφαση του Eurogroup για δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022 προκειμένου να θεραπευτούν οι πληγές που αφήνει ο κορωνοϊός, συνδέεται πρακτικά με τη βούληση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις επαναγορές των ομολόγων των κρατών μελών και μετά τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς.

Την ίδια στιγμή οι μηχανισμοί απορρόφησης των ευρωπαϊκών πακέτων αναμένεται ότι θα δουλεύουν στη χώρα μας στο φουλ με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη επικεφαλής.

Το καλό κλίμα για την αγορά και την οικονομία πάντως, σπεύδει να επωφεληθεί και η Ελληνική Δημοκρατία. Δεν αποκλείεται ακόμα και σήμερα να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το 30ετές ομόλογο, κάτι που έχει να συμβεί από το μακρινό 2018 τότε που η ελληνική οικονομία κλυδωνιζόταν από τα λουκέτα των αμερικανικών τραπεζών (τύπου Lehman Brothers).