«Διατηρούμε τις ελληνικές μετοχές σε overweight, αν και η διεύρυνση των spreads της Ευρωζώνης, όπως πάντα, είναι δύσκολο στοιχείο για τις μετοχές να το χωνέψουν», εξηγεί η HSBC και ο John Lomax, Head of Global Emerging Markets Equity Strategy στη στρατηγική για τις αναδυόμενες αγορές του τέταρτου τριμήνου.

«Παρ’ όλα αυτά, τα εγχώρια μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη είναι ισχυρά. Η ανάπτυξη είναι επιτέλους δυναμική και οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι ελκυστικές, κατά την άποψή μας.

1

Οι τράπεζες συνέχισαν τη στροφή τους και παραμένουν στο επίκεντρο της ιστορίας των ελληνικών μετοχών», συνεχίζει ο Lomax.

Οι ελληνικές μετοχές υπήρξαν άλλη μια μερική απώλεια του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και του υψηλότερου παγκόσμιου πληθωρισμού.

Ειδικότερα, μια πιο ‘γερακίσια’ ΕΚΤ (‘ευγενική’ χορηγία της απότομης αύξησης του πληθωρισμού της Ευρωζώνης) έχει οδηγήσει σε ανανεωμένη ανησυχία για τα αυξημένα επίπεδα χρέους σε μια σειρά από ευρωπαϊκών χωρών.

Αυτό έχει διευρύνει απότομα τα spreads των ομολόγων, ιδίως στην Ιταλία αλλά και στην Ελλάδα. Η διεύρυνση των spreads έχει επιβαρύνει τη συμπεριφορά των ελληνικών μετοχών.

Παρ’ όλα αυτά, τα εγχώρια ελληνικά θεμελιώδη μεγέθη φαίνονται όλο και πιο ισχυρά.

Το ελληνικό ΑΕΠ πραγματοποιεί ισχυρή επιστροφή. Το β’ τρίμηνο του 2022 το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,7% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε κατά 5% υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία.

Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων πιθανότατα δεν θα αλλάξουν αυτή την ιστορία, οι τράπεζες είναι απομονωμένες από φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και η κυβέρνηση έχει μια πολύ υγιή καθαρή ταμειακή θέση.

Μετά την πανδημίας της Covid-19, η επαναλειτουργία του τουρισμού αποτελεί σημαντικό μέρος αυτής της ιστορίας.

Η υποστήριξη από το πακέτο NGEU της ΕΕ θα αποτελέσει, επίσης, σημαντικό παράγοντα που θα οδηγήσει τόσο τις ιδιωτικές όσο και τις δημόσιες επενδύσεις (Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει 31 δισ. ευρώ έως το 2026).

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα εξακολουθεί να φαίνεται μάλλον χαμηλά βαθμολογημένη με βάση την αποτίμηση της σε όρους κερδοφορίας (P/E) σε σχέση με την ιστορία, αν και πιο ακριβή με βάση την τιμή προς λογιστική αξία (P/BV).

Εξίσου, από κάτω προς τα πάνω, οι αναλυτές μετοχών της HSBC έχουν buy αξιολογήσεις για όλες τις μετοχές υπό κάλυψη εντός της Ελλάδας, με τις τράπεζες να αντιπροσωπεύουν το 26% του συνολικού δείκτη.

Οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν την ανάκαμψή τους

Τα αποτελέσματα β’ τριμήνου εξέπληξαν ανοδικά, με ισχυρή αύξηση των δανείων, ταχύτερη επανεκτίμηση των τίτλων και ισχυρές προμήθειες. Λιγότερο από το 10% των τραπεζικών δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα (τέλος β’ τριμήνου), από 50% στο αποκορύφωμα της μακράς ελληνικής κρίσης χρέους.

Παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών που επηρεάζει την κυβέρνηση, ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει χαμηλός κατά την άποψη της HSBC.

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε πρόσφατα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με αυτές να είναι πλέον προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν τον προσεχή Μάιο.

«Για τους επενδυτές με μεσοπρόθεσμη προοπτική, κατά την άποψή μας, οι ελληνικές μετοχές αξίζουν μια υπερεπενδεδυμένη θέση και παραμένουμε αισιόδοξοι στις ελληνικές μετοχές», καταλήγει η HSBC.

Διαβάστε επίσης:

3+1 επενδυτικοί οίκοι «χαρτογραφούν» την πορεία των αγορών