ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι τιμές στόχοι που θέτει η HSBC είναι Alpha Bank τιμή-στόχος 1,4 ευρώ και σύσταση αγορά, Eurobank τιμή-στόχος 1,6 ευρώ και σύσταση αγορά, Εθνική Τράπεζα, τιμή-στόχος 5,2 ευρώ και σύσταση αγορά και Τράπεζα Πειραιώς και τιμή-στόχος 3,3 ευρώ και σύσταση αγοράς.
Η εποικοδομητική της άποψη για τις ελληνικές τράπεζες έτυχε καλής υποδοχής και η τοποθέτηση των επενδυτών φαίνονται ήδη μεγάλες. Η βασική συζήτηση αφορούσε τους καταλύτες που θα μπορούσαν να επεκτείνουν το ράλι, δηλαδή οι ανοδικοί κίνδυνοι για τα κέρδη, η αναβάθμιση της κρατικής πιστοληπτικής ικανότητας σε επενδυτική βαθμίδα, οι εκλογές και η προγραμματισμένη πώληση των συμμετοχών του ΤΧΣ στις τράπεζες.
Το ενδιαφέρον ήταν αξιοπρεπές για τις τουρκικές τράπεζες, επίσης, αλλά από διαφορετική οπτική γωνία. Οι συζητήσεις ήταν καθαρά εστιασμένες στην οικονομία, τις εκλογές και τις επιπτώσεις στις τράπεζες. Η τοποθέτηση ήταν ελαφριά και οι επενδυτές ήταν πρόθυμοι να χτίσουν ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών.
Οι επενδυτές ανακατανέμουν τις θέσεις τους στις ελληνικές τράπεζες για να παίξουν το παιχνίδι του catch-up. Οι περισσότεροι επενδυτές που συνάντησε η HSBC ήταν τοποθετημένοι στις ελληνικές τράπεζες και λίγοι επενδυτές που ασχολούνταν μόνο με τη μακροχρόνια τοποθέτηση και δεν είχαν τοποθετηθεί, και το σκέφτονταν προκειμένου να προσθέσουν κίνδυνο (beta) στα χαρτοφυλάκιά τους.
Το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί με το πρόσφατο ράλι από την Eurobank και την ΕΤΕ στην Πειραιώς, την Alpha Bank και την Τράπεζα Κύπρου για τις χαμηλότερες αποτιμήσεις τους.
Οι περισσότεροι επενδυτές συμφώνησαν ότι η Πειραιώς προσφέρει την καλύτερη σχέση κινδύνου/απόδοσης, ακόμη και μετά την επαναξιολόγηση της, καθώς διαπραγματεύεται με το χαμηλότερο δείκτη P/B για το 2023 στην κάλυψη των τραπεζών της HSBC (εκτός Κίνας), παρά τον αξιοπρεπή δείκτη αποδοτικότητας ROTE 10%.
Η άποψη της HSBC ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολλαπλούς καταλύτες τους επόμενους δώδεκα μήνες έτυχε επίσης καλής υποδοχής.
Ορισμένοι επενδυτές βλέπουν ανοδικό κίνδυνο για καθαρά έσοδα από τόκους (NII), θεωρώντας ότι οι τράπεζες καθοδήγησαν πολύ συντηρητικά τη μετακύλιση της αύξησης των επιτοκίων.
Λίγοι επενδυτές που ασχολούνται αποκλειστικά με τη μακροπρόθεσμη επένδυση έμειναν στις εναπομείνασες προσπάθειες εξυγίανσης των NPEs και στην ποιότητα του κεφαλαίου για να εκτιμήσουν τους κινδύνους.
Η χαμηλή ρευστότητα των μετοχών ήταν η κύρια απώθησή τους και αμφισβήτησαν κατά πόσον οι μετοχές του ΤΧΣ θα μπορούσαν να βγουν στην αγορά και να βελτιώσουν τη ρευστότητα και την έκταση της υπερφόρτωσης που θα δημιουργούσε αυτό.
Η HSBC υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα παράθυρο για την έξοδο του ΤΧΣ στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, δηλαδή μετά τις εκλογές και εάν υπήρχε αναβάθμιση της κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης (η Ελλάδα βρίσκεται μία βαθμίδα κάτω από το IG από S&P και Fitch) και πιστεύει ότι το NII και το ROTE θα έχουν μόλις κορυφωθεί μέχρι τότε.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χάρης Βαφειάς: Αύξηση κερδών και μείωση εσόδων στο τρίτο τρίμηνο του 2024 για την C3is
- Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επενδύσουμε εκτός Ελλάδας – Η χώρα χρειάζεται ισχυρότερες τράπεζες
- Kristina Blahnik: Από την αρχιτεκτονική στην κυριαρχία του Manolo Blahnik και η μυστική συνταγή της επιτυχίας
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απόκτηση της Αττικής Οδού από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ