Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

HELLENiQ Energy: Ξεπέρασαν το 1 δισ. οι προσφορές για το 5ετές ομόλογο

Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy

Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Helleniq Energy ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ οι προσφορές για το νέο 5ετές ομόλογο, τόσο από κατόχους υφιστάμενων ομολογιών μέσω της διαδικασίας πρότασης εξαγοράς των Ομολογιών λήξης 2024, όσο και από νέους επενδυτές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ζήτηση από νέους επενδυτές αντιστοιχεί σε υπερκάλυψη 4 φορές του επιπρόσθετου ζητούμενου ποσού, πέραν της πρότασης εξαγοράς.

Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,375%, σημαντικά χαμηλότερα της αρχικής απόδοσης του 4,75% κατά την έναρξη της διαδικασίας κατάρτισης του βιβλίου προσφορών, αναφέρει η εταιρία σε ανακοίνωσή της στο ΧΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η «HELLENiQ ENERGY Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών» ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο ότι:

Η «HELLENiQ ENERGY FINANCE PLC» (η «HEF» ή η «Εκδότρια»), εξ ολοκλήρου θυγατρική της Εταιρείας, ολοκλήρωσε με επιτυχία την διαδικασία τιμολόγησης (pricing) για την έκδοση (η «Έκδοση») νέων ομολογιών πενταετούς (5) διάρκειας, λήξεως τον Ιούλιο 2029, πλήρως εγγυημένων από την Εταιρεία και την εξ ολοκλήρου θυγατρική της Εταιρείας, «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΥΛΙΣΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΩΝ», συνολικού ύψους €450 εκατ., με σταθερό επιτόκιο 4,25%, απόδοση 4,375% και τιμή διάθεσης 99,444% (οι «Νέες Ομολογίες»). Οι Νέες Ομολογίες αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην αγορά Euro MTF του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου.

Η συνολική ζήτηση στο βιβλίο προσφορών ξεπέρασε τα €1 δισ., προερχόμενη τόσο από κατόχους υφιστάμενων ομολογιών (έκδοσης HEF, λήξης Οκτωβρίου 2024 – οι «Ομολογίες λήξης 2024») μέσω της διαδικασίας πρότασης εξαγοράς των Ομολογιών λήξης 2024 (η «Πρόταση Εξαγοράς»), όσο και από νέους επενδυτές.

Συγκεκριμένα, η ζήτηση από νέους επενδυτές αντιστοιχεί σε υπερκάλυψη 4 φορές του επιπρόσθετου ζητούμενου ποσού, πέραν της πρότασης εξαγοράς. Λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος, το τελικό ποσό της έκδοσης αυξήθηκε στα €450 εκατ. σε σχέση με το αρχικώς ζητούμενο ποσό των €400 εκατ., ενώ η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,375%, σημαντικά χαμηλότερα της αρχικής απόδοσης του 4,75% κατά την έναρξη της διαδικασίας κατάρτισης του βιβλίου προσφορών.

Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, δήλωσε: «Η επιτυχία της νέας έκδοσης Ευρωομολόγου αποτελεί σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών στον Όμιλο HELLENiQ ENERGY. Η συναλλαγή συγκέντρωσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, με συμμετοχή υψηλής ποιότητας επενδυτών και διαφοροποιημένη γεωγραφική κατανομή, ενώ ολοκληρώθηκε εντός λίγων ωρών, με αξιοσημείωτη μείωση της τελικής απόδοσης και παράλληλη αύξηση του ποσού της έκδοσης. Ουσιαστική ήταν και η ζήτηση από διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, που ξεπέρασε το 40% της νέας ζήτησης του βιβλίου.

Η έκδοση ενισχύει περαιτέρω τον ισολογισμό του Ομίλου, επεκτείνοντας τη μέση ωρίμανση των δανειακών υποχρεώσεών του, ενώ, ταυτόχρονα διαφοροποιεί και ενισχύει τις διαθέσιμες γραμμές χρηματοδότησης, υποστηρίζοντας την υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου μετασχηματισμού».

Τα κεφάλαια της Έκδοσης θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διακριτική ευχέρεια της Εκδότριας, για τη μερική εξαγορά και αναχρηματοδότηση των Ομολογιών λήξης 2024, καθώς και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς. Η εκκαθάριση τόσο της Έκδοσης όσο και της Πρότασης Εξαγοράς αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 24 Ιουλίου 2024.

Οι Citigroup Global Markets Limited και Goldman Sachs Bank Europe SE ενέργησαν ως Γενικοί Συντονιστές και Συνδιοργανωτές (Global Coordinators and Joint Bookrunners), η HSBC Continental Europe S.A. ως Συνδιοργανωτής (Joint Bookrunner) και οι Alpha BankΑΛΦΑ +1,00% A.E., Eurobank A.E., , Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ως Επικεφαλής Συνδιαχειριστές (Co-Lead Managers) για την Έκδοση.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΕ Ηρακλής: Ολοκληρώνεται η μεταβίβαση στον Παναγιώτη Μονεμβασιώτη

Ξηρουχάκης (ΤΧΣ) για συμφωνία με Thrivest: Ιστορικό ορόσημο για το τραπεζικό σύστημα

Thrivest για συμφωνία με ΤΧΣ: Θετικός αντίκτυπος στην προσπάθεια αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας