«Δεν πρέπει να αφήνουμε μια βραχυπρόθεσμη αναταραχή να μας κάνει αν αμφιβάλλουμε για το μακροπρόθεσμο story», το μήνυμα του Helikon Investments.

«Δεν πρέπει να αφήνουμε μια βραχυπρόθεσμη αναταραχή να μας κάνει αν αμφιβάλλουμε για το μακροπρόθεσμο story».

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει το Helikon Investments σε σχέση με την πρόσφατη αναταραχή στο ελληνικό χρηματιστήριο, που βύθισε την αγορά σε χαμηλά τεσσάρων μηνών, αποφεύγοντας διπλωματικά να δώσει απάντηση στην έντονη φημολογία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις κινήσεις του που, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, έχουν φέρει πιθανότατα σημαντικές απώλειες σε συγκεκριμένα «χαρτιά».

Σε όλα αυτά, το hedge fund, που άρχισε να χτίζει (και να αποδομεί παράλληλα) θέσεις στην Ελλάδα το 2020, απαντά διπλωματικά πως είναι παρόν και θα συνεχίσει να είναι παρόν στην ελληνική αγορά για πολλά χρόνια ακόμη, βλέποντας και σήμερα σημαντικές ευκαιρίες σε συγκεκριμένους κλάδους, αλλά και εξετάζοντας όλες εκείνες που προκύπτουν στην πορεία.

Ο λόγος; Σύμφωνα με πηγή του Helikon Investments που μίλησε στο mononews.gr, είναι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής αγοράς, οι οποίες αναμένεται να λάβουν τεράστια ώθηση από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, στην οποία προσβλέπει η κυβέρνηση, με θετικό αντίκτυπο σε πολλά μέτωπα – από την ανακατανομή κεφαλαίων, την προσέλκυση περισσότερων funds στη χρηματιστηριακή αγορά, την υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων των τραπεζών, την εισροή περισσότερων επενδύσεων στην ελληνική οικονομία και ούτω καθ’ εξής.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Helikon θεωρεί, μάλιστα, ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι κατά κάποιον τρόπο «ασφαλές λιμάνι» τα επόμενα χρόνια, καθώς η ελληνική οικονομία «τα πάει πολύ καλύτερα από πολλές άλλες, ακόμη και μεγάλες, οικονομίες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία», ενώ πρωταγωνιστεί στον ευρωπαϊκό Νότο.

Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, πως σύμφωνα με την τελευταία «ετυμηγορία» του οίκου Moody’s, η ελληνική οικονομία θα σημειώσει μέση ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,2% την περίοδο 2023-27, ελαφρώς χαμηλότερη από τις προβλέψεις της κυβέρνησης, αλλά σαφώς πάνω από τον μέσο όρο ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ.

Το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τη Moody’s, οι επενδύσεις και η κατανάλωση θα αποτελέσουν τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης, τροφοδοτώντας την αύξηση των τραπεζικών πιστώσεων και ενισχύοντας τις θετικές προοπτικές για τις τράπεζες, ενώ για το 2024, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα, προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 3,0%. Συγκριτικά, η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ΕΕ, αναμένεται να «τρέξει» με 0,9% το 2023 και 0,8% το 2024.

Η ίδια πηγή τονίζει, επίσης, ότι για το Helikon οι ελληνικές τράπεζες θεωρούνται από τις ασφαλέστερες επιλογές του χαρτοφυλακίου του και επισημαίνει ότι, ως διαχειριστές, εξακολουθούν να «βλέπουν σημαντικές ευκαιρίες, κυρίως στις τράπεζες», όπου είναι ήδη τοποθετημένο με Πειραιώς και Eurobank, «καθώς και σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας», όπου το Helikon δίνει το «παρών» στη ΔΕΗ και τον ΟΛΠ.

Αυτήν τη στιγμή το Helikon ελέγχει ένα 5,01% στη Eurobank (1,55% προερχόμενα από μετοχές και 3,46% μέσω χρηματοπιστωτικών μέσων λήξεως 2024 και 2025 με τελευταία ενημέρωση 31.01.2023), 9% στην Τράπεζα Πειραιώς (τελευταία ενημέρωση στις 11.08.2022), το 6,97% της ΔΕΗ (στις 24.5.2023), το 5,376% του ΟΛΠ, ενώ έχει αποχωρήσει με κέρδη από τη Lamda. Το Helikon είχε χτίσει θέση και στη ΓΕΚ Τέρνα, με το ποσοστό του, όμως, να υποχωρεί κάτω του 5% στα τέλη του περασμένου Ιουνίου.

Έχει δε και έμμεση παρουσία στην Ελλάδα, διακρατώντας επίσης μετοχές της καναδικής Eldorado Gold, η οποία ελέγχει την «Ελληνικός Χρυσός».

Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως στην περίπτωση, για παράδειγμα, της Eurobank δεν υπήρξε σταθερό «χτίσιμο» θέσης, αφού τον Φεβρουάριο του 2022, ενδεικτικά, το ποσοστό του Helikon έπεσε κάτω του 5%, ενώ το υπερέβη και πάλι σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2023 – γεγονός που, από μόνο του, μπορεί ίσως να «απαντά» εμμέσως στα σενάρια του τελευταίου διαστήματος για το τι συμβαίνει με Helikon στην Πειραιώς.

Σε ό,τι αφορά την έντονη φημολογία που υπήρξε τις τελευταίες εβδομάδες για το συγκεκριμένο θέμα, η ίδια πηγή υπογραμμίζει ότι πολιτική του Helikon είναι να μην αποκαλύπτει συγκεκριμένες θέσεις, πέραν εκείνων που υποχρεούται να ανακοινώνει από τις ρυθμιστικές Αρχές, αποφεύγοντας εκ των πραγμάτων (και δικαίως πιθανότατα) μια ευθεία απάντηση.

Επισημαίνει, όμως, πως θεωρεί ότι δίνεται υπερβολική σημασία στη βραχυπρόθεσμη δυναμική της αγοράς.

Κι αυτό γιατί στο ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να παρατηρείται μια βραχυπρόθεσμη τάση κατοχύρωσης κερδών μετά την αξιοσημείωτη άνοδο που είχε σημειώσει χάρη στις εισροές που έφεραν οι καλές επιδόσεις της οικονομίας, τάση που ενδεχομένως επιταχύνθηκε, όπως λέει, ενόψει της ιδιωτικοποίησης των τραπεζών με την αποχώρηση του ΤΧΣ, κάτι που, όμως, θα λειτουργήσει θετικά για τις τράπεζες μεσοπρόθεσμα, ενισχύοντας το free float τους.

Για το Helikon, σημειώνει η ίδια πηγή, δεν έχει σημασία μια πτώση της τάξης, για παράδειγμα, του 5%-15%, αλλά οι αριθμοί, η κερδοφορία, οι δείκτες και τα μεγέθη, η μακροπρόθεσμη πορεία και δυναμική της αγοράς. Δεν πρέπει να αφήνουμε μια βραχυπρόθεσμη τάση να δημιουργεί αμφιβολίες για τη μακροπρόθεσμη πορεία και δυναμική της αγοράς.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Helikon θα συνεχίσει να εξετάζει όλες τις ευκαιρίες που προκύπτουν τους επόμενους μήνες, όπως για παράδειγμα placements ή περιπτώσεις όπως η εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις αρχές του 2024.

Ανέφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την περίπτωση της Eurobank που από τις 25/01/2021, που το fund ανακοίνωσε πως πέρασε το 5%, μέχρι και χθες που η μετοχή έκλεισε στα 1,52 ευρώ, κατέγραφε κέρδη 164,8%. Κέρδη τα οποία από την αρχή του έτους διαμορφώνονται στο 44% και τα οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, της τάξης του 40% «δεν τα λες και άσχημα».

Συγκριτικά, αξίζει να σημειώσει κανείς πως, σύμφωνα με στοιχεία που είχε δημοσιεύσει το Bloomberg, στο πρώτο 9μηνο του 2021 το σχετικά νεοσύστατο τότε Helikon Investments, με δύναμη σχεδόν 1 δισ., είχε απόδοση από τις επενδύσεις του 24%. Ενώ στην περίπτωση της Πειραιώς, στην οποία το fund μπήκε την εποχή της ΑΜΚ στα 1,15 ευρώ και συνέχισε πέρυσι το καλοκαίρι στα 0,8-1 ευρώ, η απόδοση (με την τιμή της μετοχής να κλείνει χθες, Παρασκευή, στα 2,776 ευρώ) είναι σαφώς μεγαλύτερη.

Διαβάστε επίσης

Pantelakis Securities: Πώς είδε τα αποτελέσματα εξαμήνου Jumbo & Terna Energy – Διατηρεί συστάσεις overweight

Μπιλ Άκμαν: Γιατί ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής συνεχίζει να σορτάρει τα ομόλογα

Goldman Sachs: Τι προβληματίζει τους επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες