Περί τα 102 με 103 εκατ. ευρώ είναι η ζημιά που φέρεται να γράφει μέχρι στιγμής από δύο ισχυρές θέσεις που κατέχει το fund Helikon Investments, σε Πειραιώς και ΔΕΗ.

Μέχρι τις 28 Ιουνίου που έγινε η ανακοίνωση ότι το Helikon αύξησε τη συμμετοχή του στην Τράπεζα Πειραιώς από 5,2% σε 8,47% και κατέστη ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος μετά το 27% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το 18,62% του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή Τζον Πόλσον, η χασούρα άγγιζε τα 13 εκατ. ευρώ.

Μεγαλύτερες είναι οι απώλειες (σ.σ. αλλά και το ύψος της επένδυσης) στη μετοχή της ΔΕΗ, καθώς το fund με μετόχους από την Ιταλία και την Ιρλανδία, μέχρι και χθες έγραφαν σωρευτική ζημιά 89,4 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχή του fund στη ΔΕΗ ανέρχεται σε 6,47% και κατά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου επένδυσε περισσότερα από 222 εκατ. ευρώ. Δεν καταγράφονται, στο μεταξύ, σοβαρές απώλειες στις υπόλοιπες συμμετοχές, δηλαδή στον ΟΛΠ, στον οποίο εμφανίζεται με ποσοστό 5,37%, μετά την αποχώρηση του Lansdowne, ενός fund που είχε μονίμως στο sell την Ελλάδα, είτε σορτάροντας, είτε ρευστοποιώντας παλαιότερες θέσεις.

Προ μηνός το ίδιο fund απέκτησε απευθείας μέσω θεματοφυλάκων, μετοχές στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ελέγχοντας το 5,01%. Ταυτόχρονα έχει συμμετοχή σε ποσοστό 5,96% στο Phoenix Vega και γενικότερα είναι το fund με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα προβάλλοντας πίστη στην ελληνική αγορά. Δηλαδή, το «μουαγέν» στη μετοχή της Πειραιώς αποδεικνύει του λόγου το αληθές για την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει τις τοποθετήσεις του στην Ελλάδα. Απέκτησε επιπλέον συμμετοχή σε ένα χαρτί που χθες κατέγραψε ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό στα 93 λεπτά. Πίστη, την οποία έχουν χάσει οι Έλληνες διαχειριστές και θεσμικοί, οι οποίοι από τις 21 Απριλίου κι έπειτα, μετά το Πάσχα, βγαίνουν και πουλάνε για να περιορίσουν την έκθεσή τους και τη χασούρα στα χαρτοφυλάκια τους. Δηλαδή αν ο γενικός δείκτης σε βάση εξαμήνου «χάνει» 9,2%, οι απώλειες μετά το Πάσχα κι έπειτα, δηλαδή σε 46 συνεδριάσεις. Αγγίζουν το 15%!

Όπως σχολιάζουν χρηματιστές, δεν αποκλείεται κινήσεις αντίστοιχες με αυτές της Helikon στην Πειραιώς να βγουν –αν κάτι τέτοιο δεν έχει ήδη γίνει- και στη ΔΕΗ, η οποία, να σημειωθεί, δρομολογεί επαναγορά ιδίων μετοχών για να αλλάξει το κλίμα στη μετοχή.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι ένα fund επιμένει στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς, κόντρα στην ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και τα απόνερα μιας πανδημίας που ουδείς γνωρίζει αν από το φθινόπωρο θα συναντήσουμε μπροστά μας , από μόνο του αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τα ελληνικά assets. Άλλωστε, το Ηelikon δεν είναι χθεσινό στην ελληνική αγορά. Το Helikon ιδρύθηκε από μια ομάδα έμπειρων managers που έως το 2019 ήταν στελέχη του Kairos L/S, ενός fund της ελβετικής τράπεζας Julius Baer.

Πρόκειται για τους Federico Riggio, Michele Fiumara, David Grazzini, Vittorio Villa, και Flavio Russo.

Το Helikon, σύμφωνα με στοιχεία του 2019, έχει κεφάλαια υπό διαχείριση (AUM) 500 εκατ. δολάρια. H έδρα της εταιρείας είναι στο Μιλάνο και στο Λονδίνο. Το ίδιο fund είχε παλιότερα συμμετοχή στην Lamda περίπου 8,4%, η οποία λέγεται ότι πουλήθηκε προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αύξηση στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ. Αντίστοιχη κίνηση απομείωσης της θέσης της είχε συμβεί και στη Eurobank. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές το συγκεκριμένο fund δεν έχει πείσει για το μακροπρόθεσμο του ορίζοντα επενδύσεών του.

Αυτή τη στιγμή, τα υπό διαχείριση κεφάλαια ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, αλλά αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό το ποιοι είναι οι Έλληνες «χρηματοδότες» ή πελάτες που εμπιστεύονται τα κεφάλαιά τους στην παρέα του Federico Riggio.

Καθίσταται σαφές πως οι διαχειριστές της Helikon έχουν σημαντικές προσδοκίες από τις θέσεις τους σε ελληνικές εισηγμένες, αφού αυτές αντιστοιχούν σε ένα σημαντικότατο ποσοστό του χαρτοφυλακίου τους, ενώ επιπλέον επενδύουν και σε ξένους ομίλους με έκθεση στην Ελλάδα. Διότι, όπως προκύπτει από σχετικές ανακοινώσεις, η Helikon διακρατεί μετοχές και της καναδικής Eldorado Gold η οποία, ως γνωστόν, ελέγχει την «Ελληνικός Χρυσός».

Μάλιστα, στους κόλπους των fund managers διεθνώς, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης, η συμμετοχή στην EL DORADO είναι από τις πιο γνωστές θέσεις που έχει χτίσει το fund. Εκείνο που συγκρατεί η αγορά πάντως, είναι το Helikon επενδύει με δυναμικό τρόπο στο Χ.Α. και πουλάει με ηχηρό…

Διαβάστε επίσης:

Μνημόνιο συνεργασίας LAMDA, CGS και PRODEA Investments για την ανάπτυξη σχολείου στο Ελληνικό

Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Θα πάμε σε επαναγορά μετοχών- Διαφορετική εικόνα σε 6-9 μήνες