Κριστίν Λαγκάρντ, EKT
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει ελαφρώς τα ποσά των ομολόγων που αγοράζει μηνιαίως στα πλαίσια του προγράμματος PEPP το επόμενο τρίμηνο, κάνοντας ένα πρώτο βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα και τη σταδιακή έξοδο από την έκτακτη στήριξη στην οικονομία της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Πέρυσι η ΕΚΤ δεν δίστασε να ενεργοποιήσει όλα τα εργαλεία στο οπλοστάσιο της καθώς η πανδημία έπληττε τις οικονομίες των 19 χωρών-μελών του ευρώ. Σήμερα όμως υπάρχει ανάκαμψη με τον πληθωρισμό να ακολουθεί ανοδικά.
Η κίνηση της ΕΚΤ ήταν ήπια και δεν έδωσε σήμα για το ποια θα είναι η επόμενη και πως θα τερματιστεί το πρόγραμμα PEPP ύψους 1,85 τρις ευρώ που έχει διατηρήσει το κόστος χρήματος σε χαμηλά επίπεδα για κυβερνήσεις και νοικοκυριά.
The lady isn’t tapering
Όπως δήλωσε στο ανακοινωθέν, το συμβούλιο της ΕΚΤ κρίνει ότι οι ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες μπορούν να διατηρηθούν με ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό αγορών ομολόγων από ότι τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.
Η ΕΚΤ αγόραζε γύρω στα 80 δις ευρώ ομόλογα μηνιαίως τα δύο προηγούμενα τρίμηνα και δεν έδωσε συγκεκριμένο νούμερο για το επόμενο τρίμηνο αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών οι αγορές μπορεί να μειωθούν στα 60 με 70 δις ευρώ τους επόμενους μήνες.
Η ΕΚΤ τόνισε ότι είναι έτοιμη να ενισχύσει τη στήριξη αν οι χρηματοδοτικές συνθήκες το απαιτήσουν.
Η πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, η έξαρση του πληθωρισμού δείχνουν ότι η κρίσιμη φάση της πανδημίας που δικαιολόγησε τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ και τις πολιτικές έκτακτης στήριξης έχει περάσει. Κατά συνέπεια η επέκταση του PEPP πέραν της προγραμματισμένης λήξης του τον Μάρτιο του 2022 θα είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί. Ωστόσο, οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι διστακτικοί στο να περιορίσουν τη νομισματική στήριξη πρόωρα καθώς μια λάθος κίνηση μπορεί να ξεκάνει ότι πέτυχαν μετά από χρόνια τόνωσης της οικονομίας.
Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός που έφτασε σε υψηλό δεκαετίας τον Αύγουστο αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά τον επόμενο χρόνο και να διατηρηθεί κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ έως το 2023.