Τα deals δίνουν τον τόνο στην αγορά και για το 2024.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, το 2024 αναμένεται από τους αναλυτές να εξελιχθεί -σύμφωνα με το βασικό σενάριο- σε μια ακόμη καλή χρονιά για το ελληνικό χρηματιστήριο, με δύο, όμως, βασικές προϋποθέσεις:

1

Πρώτον, ότι θα υπάρξει προσεκτική επιλογή τίτλων από την πλευρά των επενδυτών και, δεύτερον, πως δεν δούμε κάποια νέα -και απρόσμενη- αρνητική εξέλιξη στο διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό σκηνικό. Με τις συστημικές ελληνικές τράπεζες να τελούν υπό διαπραγμάτευση με μια χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 20 δισ. ευρώ, φέτος αναμένεται να σημειώσουν αθροιστική κερδοφορία γύρω στα 4 δισ. ευρώ, άρα διαπραγματεύονται με έντονα μονοψήφιο δείκτη P/E. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ετοιμάζονται για διανομές μερισμάτων.

Αλλά και με το υπόλοιπο χρηματιστήριο να διαπραγματεύεται αθροιστικά στα 68-69 δισ. ευρώ, κανείς δεν θα εκπλαγεί αν προκύψει ένας μέσος (σαφώς ελκυστικός) δείκτης P/E γύρω στο 11 με 14 και όλα αυτά να συμβαίνουν: α) Σε μια χρονιά που διεθνώς χαρακτηρίστηκε από οικονομική στασιμότητα και έντονες αναταράξεις, β) Όταν από το επόμενο έτος υπάρχει η προσδοκία για σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων, η οποία θα ενταθεί το 2025.

Στο μικροσκόπιο της αγοράς μπαίνουν, η εξαγορά της Enel και της Κωτσόβολος, αλλά και η στρατηγική συνεργασία στην αιολική ενέργεια της Ιντρακάτ με τη ΔΕΗ, η απόκτηση της Άκτωρ από την Ιντρακάτ, η απογείωση μεγεθών της Ιντεάλ μετά την εξαγορά των Attica Stores, τον νέο ισχυρό πυλώνα που δημιουργείται στην ακτοπλοϊα με την συγχώνευση των ΑΝΕΚ – Attica Group, είναι μερικά μόλις από τα plays της αγοράς που δεν έχουν τιμολογηθεί και δίνουν υποσχετική για το 2024.

Σύμφωνα με τους χρηματιστές, οι προκλήσεις στην αγορά δεν σταματούν, δεδομένου ότι το 2024 και μέχρι το τέλος Απριλίου, αναμένονται η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή του Αεροδρομίου της Αθήνας στο Χρηματιστήριο και βεβαίως η διάθεση του 20% που κατέχει το ΤΧΣ στην Πειραιώς, διαδικασία που θα εκκινήσει μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της τρέχουσας χρήσης.

Η μετοχή που ξεχώρισε φέτος είναι η Intrakat ΙΝΚΑΤ -0,60% 4,95 τόσο λόγω ειδήσεων όσο και πορείας στο ταμπλό. Κοντά στο 80% τα κέρδη του 2023 και κεφαλαιοποίηση στα 700 εκατ. ευρώ.

Όταν οι εφοπλιστές Μπάκος και Καΰμένακης μαζί με τον Αλέξανδρο Εξάρχου ανακοίνωναν τον Ιούλιο του 2022 την εξαγορά του 31,7% της Intrakat στα 2,95 ευρώ κανείς δεν περίμενε αυτήν την πορεία.

Όμως με ένα μπαράζ κινήσεων, όπως δύο αυξήσεις κεφαλαίου και την εξαγορά της Άκτωρ κατάφεραν να αλλάξουν το κλίμα στην αγορά και να φέρουν επενδυτές στη μετοχή.

Λίγο πριν το τέλος του 2023 η μετοχή έχει άνοδο που προσεγγίζει το 200% και η τιμή είναι πάνω από τα 4,30 ευρώ που δίνει αποτίμηση κοντά στα 700 εκατ. ευρώ.

Στα μέσα του 2021 ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου αναλαμβάνει τη διοίκηση της Ideal και με μία σειρά κινήσεων κατάφερε όλους αυτούς τους μήνες να είναι στο επίκεντρο.

Ανέλαβε μία μικρή εταιρεία, καθαρή αλλά χωρίς ιδιαίτερη δραστηριότητα και τη μετέτρεψε σε μία εταιρεία συμμετοχών που δραστηριοποιείται σε πολλούς κλάδους.

Η εξαγορά της Byte και των Attica Πολυκαταστημάτων αύξησαν το επενδυτικό ενδιαφέρον και έχουν δημιουργήσει μία εισηγμένη με αποτίμηση 300 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες, η Unicredit απέκτησε σχεδόν το 10% της Alpha και το ΤΧΣ πώλησε το 22% της ΕΤΕ, ενώ ΤΑΙΠΕΔ και Paneuropean Oil (Λάτσης) μείωσαν τη συμμετοχή τους στα ΕΛΠΕ σε 71%, διαθέτοντας το 11%.

Την ίδια στιγμή δεν θα πρέπει να αγνοήσει η αγορά τις εξελίξεις στη βαριά βιομηχανία της χώρας και ο λόγος δεν είναι άλλος από την Cener της οικογένειας Στασινόπουλου, της Βιοχάλκο.

Οι διαπραγματεύσεις με την Orsted βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ωστόσο δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι η χρονιά που διανύουμε είναι εκλογική για τις ΗΠΑ και ο Ντόναλντ Τραμπ παρά τα εμπόδια καθόδου του στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, παραμένει το φαβορί.

Ήταν ο πρόεδρος που σχεδόν διπλασίασε τους δασμούς στις ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στις ΗΠΑ, μία εκ των οποίων και η Cener.

Διαβάστε επίσης:

Ιντρακόμ, Ιντραλότ, Κλουκίνας: Το εντυπωσιακό φινάλε των μετοχών του Σωκράτη Κόκκαλη

ΤτΕ: Πάνω από 13 δισ. ευρώ έχουν σηκώσει από τις αγορές οι τράπεζες από το 2018 – Μεταξύ 5,3% – 7,5% το μέσο κόστος δανεισμού

Ελλάκτωρ: Στα 650 εκατ. ευρώ το ταμείο, προσδοκία για επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους