• ΑΓΟΡΕΣ

    H bull market κόστισε ακριβά στις αρκούδες – Στα 120 δισ. οι απώλειες

    • NewsRoom
    Γράφημα με τις σκιές αρκούδας και ταύρου για το χρηματιστήριο


    Με τον κλάδο της τεχνολογίας να μετράει τις αντοχές της σε ένα ξέφρενο ράλι που μετράει ήδη πέντε μήνες, οι short sellers μέχρι στιγμής έχουν χάσει το παιχνίδι. Τον Ιούνιο οι θέσεις short εκτοξεύτηκαν στο 1 τρισ. δολάρια, αυξημένες κατά 863 δισ. δολάρια στις αρχές του έτους.

    Τα περισσότερα στοιχήματα αφορούσαν την πορεία του S&P 500, ο οποίος, όμως, μέσα σ’ ένα χρόνο, έχει ανακάμψει κατά 15%, ενώ τον Ιούνιο έφτασε σε νέα υψηλά με ανάκαμψη 5.5%. Αυτό έχει κοστίσει μέχρι στιγμής στους επενδυτές 120 δις δολάρια, εκ των οποίων τα 72 δις δολάρια αφορούν μόνο τον Ιούνιο, σύμφωνα με την εταιρεία S3 Partners.

    Οι μετοχές με τις περισσότερες short θέσεις

    Στην κορυφή των short στοιχημάτων είναι η Tesla με 23,55 δισ. δολάρια, συγκεντρώνοντας το 3,3% του συνολικού ποσού, ακολουθεί η Apple με 22,38 δισ. δολάρια και η Microsoft με 16,53 δισ. δολάρια.

    Την πεντάδα κλείνουν η Nvidia, η οποία μπήκε στο club των εταιρειών με κεφαλαιοποίηση 1 τρισ. δολάρια, χάρη στη φρενίτιδα που πυροδότησε η έλευση του ChatGPT και η Amazon.

    Αν και το ενδιαφέρον των short sellers παραμένει υψηλό, καθώς θεωρούν ότι η πορεία του ράλι σύντομα θα αναστραφεί λόγω των μακροοικονομικών συνθηκών, οι μετοχές της Tesla έχουν υπερδιπλασιαστεί το 2023 και οι μετοχές της Nvidia έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί. Οι υπόλοιπες έχουν καταγράψει κέρδη άνω του 40%.

    Σύμφωνα με την S3, οι επενδυτές που σορτάρουν την εταιρεία Έλον Μασκ έχουν χάσει περίπου σε ποσοστό 78% ή 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, ενώ όσοι έχουν στοιχηματίσει κατά των μετοχών της Nvidia έχουν χάσει 105%.

    Αμφιβολία στη Wall Street

    Η εβδομάδα ξεκίνησε σε αρνητικό έδαφος για τη Wall Street, με τους επενδυτές να αναμένουν την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ αυτή την εβδομάδα, ώστε να δουν την πορεία των επιτοκίων.

    Οι αναλυτές μεγάλων επενδυτικών τραπεζών ήδη έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των αμερικανικών δεικτών, σημειώνοντας ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων θα περιορίσει τα έσοδα των εταιρειών, ασκώντας σημαντικές πιέσεις στις μετοχές το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

    Διαβάστε επίσης:

    Ουίλσον (Morgan Stanley): Γιατί περιμένουμε απότομη προσγείωση από την bull market

    Goldman Sachs: Ουδέτερη στάση στις μετοχές παρά την αύξηση των στόχων στους δείκτες Ευρώπης και ΗΠΑ

    Wood & Company για Lamda Development: To στοίχημα για τη μεταμόρφωση της Αθήνας

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ