ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η εικόνα της αγοράς την Τέταρτη δεν εξέπεμπε αγωνία για τις πολιτικές εξελίξεις. Από τη πρώτη στιγμή, χθες μάλιστα, σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του το mononews.gr παρέθετε τις απόψεις ξένων διαχειριστών ότι δεν ενδιαφέρονται για θέματα που άπτονται της πολιτικής επικαιρότητας στην Ελλάδα, όσο για την πολιτική σταθερότητα.
Και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πολιτική σταθερότητα δεν κινδυνεύει όσο η Νέα Δημοκρατία προηγείται πάνω από 7 ποσοστιαίες μονάδες (με βάση ακόμα και με τις μικρότερες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης) και ο πρωθυπουργός έρχεται σταθερά πρώτος στην επιλογή του καταλληλότερου για τη θέση του πρωθυπουργού.
Υπό τα δεδομένα αυτά, η πρόταση μομφής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα κατά της κυβέρνησης εξαντλήθηκε μόλις σε έξι μονάδες πτώσης (σ.σ. από τη στιγμή της αναγγελίας από το βήμα της Βουλής) από τις 993 μονάδες στις 887 και σε μηδενισμό (απώλειες μόλις 0,01%) στο κλείσιμο…
Ο λόγος είναι ότι τα λεφτά που έχουν επενδυθεί στην Ελλάδα είναι πολλά. Και οι εισηγμένες που κινούνται πάνω και πέρα από την πολιτική, έλκουν τους ξένους θεσμικούς, αλλά σε ένα πλαίσιο σταθερότητας και ηρεμίας. Δεν είναι τυχαία πριν από μία εβδομάδα (17/1) η έλευση του Vanguard που τζίραρε σε 20 λεπτά 125 εκατ. ευρώ.
Ούτε τα πακέτα που πέρασαν στον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 που σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα έκπληξη (και υπερδιπλάσιο μέρισμα αναφέρουν κάποιες πηγές σε σχέση με πέρσι) στην Morgan Stanley.
Αλλά ούτε και το μαζικό ενδιαφέρον των ξένων για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς , είναι τυχαίο. Δέκα πακέτα άλλαξαν χέρια χθες αξίας 6,4 εκατ. τεμαχίων, διακινώντας συνολικά 3,5 εκατ. μετοχές.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη ανακατάταξη στα μετοχολόγια των τραπεζών.
Ξένοι, λέγεται, πουλούσαν Εθνική και έκαναν… τράμπα εισερχόμενοι στην Πειραιώς, η οποία έχει μπροστά της είσοδο στον MSCI, είτε τον Μάρτιο, είτε τον Μάιο και βεβαίως την προοπτική απομείωσης της συμμετοχής του ΤΧΣ (27%), προφανώς μετά τις εκλογές.
JP Morgan Barclays και Goldman Sachs σάρωναν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, την προσφορά που έβγαινε στην μετοχή της Πειραιώς.
Πάνω από 10,24 εκατ. τεμάχια άλλαξαν χέρια, συνολικού ύψους 18,5 εκατ. ευρώ, πραγματοποιώντας τον μεγαλύτερο τζίρο στο Χρηματιστήριο την Τετάρτη.
Στη δεύτερη θέση ήρθε η Εθνική με 11 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. δεν αλλάζει, τουλάχιστον προς το παρόν και όσο υπάρχουν αυτές οι μεγάλες εντολές αγορών.
Αυτό σημαίνει για τον γενικό δείκτη ότι οι επενδυτές «αισθάνονται ασφαλείς» μεταξύ των 980 – 985 μονάδων.
Σε ότι έχει να κάνει με τις μετοχές από το 70% της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, η τεχνική ανάλυση δεν εμπνέει ανησυχία, όσο διατηρούνται: Τα 4,10 – 4,11 ευρώ για την Εθνική ΕΤΕ 0% 7,87 , το 1,77 ευρώ για την Πειραιώς, το 1,14 και το 1,15 ευρώ για την Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,68 και την Εurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 .
Για τον ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07 τα 14,50 (14,60 το χθεσινό κλείσιμο), για τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,13% 15,68 τα 13,20 ευρώ (13,22 το χθεσινό κλείσιμο) και 7,10 – 7,12 για την ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 (7,10 το χθεσινό κλείσιμο).
Εκείνο που δεν έχει τιμολογηθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, είναι το αν από την Βουλή προκύψει ζήτημα πρόωρων εκλογών, τη στιγμή που εκκρεμεί ακόμα η νομοθετική ρύθμιση που θα μπλοκάρει την είσοδο στη Βουλή ναζιστικού μορφώματος.
Η αγορά έχει τιμολογήσει ότι οι εκλογές αναμένονται, στις 9/4 (οι πρώτες) και στις 14/5 οι επαναληπτικές, οι οποίες συμπίπτουν με το στήσιμο της κάλπης στη γειτονική Τουρκία.
Αν σηκώσει το γάντι ο πρωθυπουργός, υποστηρίζουν οι χρηματιστές, οι εκλογές θα έρθουν πιο κοντά, ενδεχομένως και στις 5/3.
Διαβάστε επίσης
Πήτερ Λιβανός (GasLog): Δίνει 398 εκατ. δολάρια για να βγάλει από τον Nasdaq την GasLog Partners
Κολάνοβιτς (JPMorgan): Έρχεται διόρθωση 10% στον S&P το πρώτο εξάμηνο του 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση