Η Ελλάδα και η οικονομία της φαίνεται να αποτελούν το μεγαλύτερο «όπλο στη φαρέτρα» των ελληνικών μετοχών, τόσο για φέτος, όσο και για το 2025. Τρεις ισχυροί επενδυτικοί οίκοι με σοβαρή παρουσία στη χώρα μας αλλά και στις παγκόσμιες αγορές, Goldman Sachs, UBS και UniCredit Bank, έστειλαν ισχυρό μήνυμα στους ξένους επενδυτές για τη χώρα.

αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs και ο οικονομολόγος Filippo Taddei επισημαίνουν ότι ενώ το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας εξακολουθεί να βρίσκεται 17% κάτω από το επίπεδο του 2007, η θετική δυναμική της οικονομίας της χώρας παραμένει αμετάβλητη μετά από δύο χρόνια κατά τα οποία ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν διπλάσιος από αυτόν της υπόλοιπης ζώνης του ευρώ. Επιπλέον, η σύνθεση της ανάπτυξης παρέχει εποικοδομητικές προοπτικές καθώς σε αντίθεση με την υπόλοιπη περιοχή, η ιδιωτική κατανάλωση εξακολουθεί να αυξάνεται ταχύτερα από τη δημόσια κατανάλωση, ενώ η αύξηση των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της στέγασης, έχει ανακάμψει με τον υψηλότερο ρυθμό από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

«Μετά από δύο χρόνια ισχυρής ανάπτυξης, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει σταθερές επιδόσεις. Η σύνθεση της οικονομικής της ανάπτυξης βρίσκεται σε πιο ελπιδοφόρα βάση από ότι στην υπόλοιπη ζώνη του ευρώ: η ιδιωτική κατανάλωση συνεχίζει να αυξάνεται ταχύτερα από τη δημόσια κατανάλωση, ενώ η αύξηση των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της στέγασης, έχει ανακάμψει με τον υψηλότερο ρυθμό από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Ωστόσο, το ελληνικό πραγματικό ΑΕΠ εξακολουθεί να βρίσκεται 17% κάτω από το επίπεδο του 2007 και υπάρχει ακόμη πολύ έδαφος να καλύψει η οικονομία. Ο Δείκτης Τρέχουσας Δραστηριότητάς μας (ΔΤΔ) δείχνει κάποια επιβράδυνση, αλλά παραμένει συνεπής με τη συνεχιζόμενη οικονομική ανθεκτικότητα. Με δεδομένο το μακροοικονομικό τοπίο και τις θετικές προοπτικές των οίκων αξιολόγησης, θεωρούμε ότι η ελληνική οικονομία είναι σε καλή θέση για να κερδίσει μια πρόσθετη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας στις επερχόμενες αξιολογήσεις από τον Οκτώβριο έως τις αρχές Δεκεμβρίου», επισημαίνει ο οικονομολόγος του οίκου.

H ιταλική τράπεζα UniCredit Bank και η οικονομολόγος του οίκου Tullia Bucco ενισχύουν τις εκτιμήσεις τους για την Ελλάδα και το ΑΕΠ για φέτος από 1,9% σε 2,3% το 2024, έναντι 2% το 2023, λόγω της ισχυρότερης από την αναμενόμενη μεταφερόμενης επίδρασης. Την ίδια στιγμή, διατηρούν αμετάβλητη την πρόβλεψή τους στο 1,7% το 2025. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ εξέπληξε, για άλλη μια φορά θετικά στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς αυξήθηκε κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση, χάρη στην επιτάχυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας. Η αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας μεταφράστηκε σε αύξηση των τελικών αποθεμάτων, ημιτελών και ενδιάμεσων προϊόντων και σε σημαντική αύξηση των εισαγωγών, από τις οποίες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η βιομηχανική παραγωγή. Η καθαρή επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ ήταν σταθερά θετική. Ο συνδυασμός ενός μεγάλου πρωτογενούς πλεονάσματος και σημαντικών αποτελεσμάτων χιονοστιβάδας (snowball effect) αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω σημαντική μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ (εξαιρουμένων των αναβαλλόμενων πληρωμών τόκων για τα δάνεια του EFSF) σε 153,1% και 146,8% του ΑΕΠ το 2024 και το 2025, αντίστοιχα», επισημαίνει η οικονομολόγος του οίκου.

«Αναμένουμε μια πιο ήπια φάση ανάπτυξης το γ’ τρίμηνο, ακολουθούμενη από μια μέτρια εκ νέου επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο. Η υγιής αύξηση της εγχώριας ζήτησης αντισταθμίζει κάπως την αρνητική συμβολή των καθαρών εξαγωγών, καθώς η εξασθενημένη παγκόσμια ζήτηση επιβαρύνει τις εξαγωγές αγαθών, ενώ η αύξηση των εισαγωγών παραμένει ανθεκτική. Οι πάγιες επενδύσεις πιθανότατα θα υποστηριχθούν περαιτέρω από την ώθηση που θα δοθεί από τα κεφάλαια που εισέρχονται από την ΕΕ και τις εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων. Η ιδιωτική κατανάλωση θα ωφεληθεί από την υγιή αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί περισσότερο από την αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος από την εργασία», εξηγεί ο οίκος.

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, λόγω της σημαντικής επιτάχυνσης του πληθωρισμού της ηλεκτρικής ενέργειας, των τιμών των τροφίμων, ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,7%. Ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες λόγω της εξομάλυνσης των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και των βιομηχανικών αγαθών. Η υποτονική παγκόσμια ζήτηση είναι πιθανό να καταστήσει δύσκολο για τους κατασκευαστές να μετακυλήσουν την αύξηση των τιμών των ενδιάμεσων αγαθών και των τελών αποστολής στους πελάτες. Ο πυρήνας του πληθωρισμού αναμένεται να μειωθεί σταδιακά λόγω του επίμονου πληθωρισμού των τιμών των υπηρεσιών.

Τέλος, η UBS και η ομάδα ανάλυσης των Gyorgy Kovacs, Stephan Potgieter και Emmanouil Karimalis ρίχνουν μια νέα ματιά στα μακροοικονομικά και τις αγορές της Ελλάδας, διατηρώντας την θετική τους άποψη για φέτος.

«Ρίχνουμε μια νέα ματιά στο μακροοικονομικό σκηνικό και το σκηνικό των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Ελλάδα και συζητάμε 4 βασικά θέματα. Πρώτο, πιστεύουμε ότι το ΑΕΠ παραμένει σε καλό δρόμο για να φτάσει την πρόβλεψή μας, η οποία κινείται πάνω από το consensus για φέτος στο 2,5%, παρά την πρόσφατη αδυναμία των δεικτών της Ευρωζώνης (PMI, Ifo). Δεύτερο, πιστεύουμε ότι το 2024 διαμορφώνεται ως ένα ακόμη έτος δημοσιονομικής υπεραπόδοσης, δεδομένης της καλύτερης είσπραξης φόρων. Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης στην πρόσφατη προς τα πάνω αναθεώρηση από την κυβέρνηση του στόχου του πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος για το 2024 και το 2025 έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Τρίτο, βλέπουμε περιθώρια για περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Τέταρτο, επαναλαμβάνουμε τη θετική μας στάση για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου. Συνολικά, παραμένουμε αισιόδοξοι για τις προοπτικές τόσο των ελληνικών μακροοικονομικών μεγεθών, όσο και των αγορών. Οι βασικοί κίνδυνοι είναι: νέα πτωτική οικονομική δυναμική στην Ευρωζώνη, φυσικές καταστροφές, καθυστερήσεις στην απορρόφηση και διανομή των διαθέσιμων κονδυλίων από τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) της ΕΕ», εξηγεί η ελβετική τράπεζα.

Διαβάστε επίσης

Pantelakis Securities: Νέες αυξημένες τιμές στόχοι για ΕΤΕ-Eurobank – Διατηρεί τιμή στόχο σε Alpha Bank-Τράπεζα Πειραιώς

UBS: Τα τέσσερα βασικά θέματα για την οικονομία και τις μετοχές για την Ελλάδα

UniCredit Bank: H Ελλάδα θα συνεχίσει να υπεραποδίδει στην Ευρώπη