Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα διοργάνωσε συνέδριο με επενδυτές για τις τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA). Το ενδιαφέρον ήταν υψηλό για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες.

Οι τιμές στόχοι των αναλυτών της αμερικανικής τράπεζας διατηρούνται σε σύσταση αγορά για την Εθνική Τράπεζα, τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ουδέτερη (neutral) για την Alpha Bank.

1

Η τιμή στόχος για την Εθνική Τράπεζα είναι στα 10,60 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,40 ευρώ, για τη μετοχή της Eurobank στα 2,50 ευρώ και για την Alpha Bank sτα 1,90 ευρώ.

Η Goldman Sachs εξηγεί ότι οι ξένοι επενδυτές εξετάζουν τις ελληνικές τράπεζες βάσει τριών στοιχείων, όπως την ευαισθησία του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου στις μειώσεις των επιτοκίων, την ομαλοποιημένη οργανική παραγωγή κεφαλαίου μεσοπρόθεσμα και τις επιλογές που διαθέτουν προς τις πληρωμές των μετόχων τους.

Oι Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς είναι οι τράπεζες με τις σχετικά χαμηλότερες αποτιμήσεις και είχαν τις περισσότερες αναφορές στις επενδυτικές συναντήσεις.

Η αναβάθμιση της μεσοπρόθεσμης καθοδήγησης για την περίοδο 2025-2026 από αρκετές τράπεζες, αλλά και οι νέες εκτιμήσεις με βάση το σενάριο χαμηλότερων από το αναμενόμενο επιτοκίων της ΕΚΤ ήταν μεταξύ των βασικών θεμάτων συζήτησης με τους επενδυτές.

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, πολλοί από τους επενδυτές εστίασαν στο ζήτημα των οριστικών και εκκαθαρισμένων αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (Deferred Tax Credits), αναμένοντας ότι η ανακοινωθείσα επιταχυνόμενη απόσβεση τους θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν ταχύτερα τους δείκτες πληρωμής μερισμάτων, ενώ η αναθεωρημένη καθοδήγηση ορισμένων τραπεζών μετά την ανακοίνωση του γ’ τριμήνου οδηγεί σε αύξηση των πληρωμών στους μετόχους στο 50% από τα καθαρά κέρδη του 2025.

Στο προηγούμενο report της, η Goldman Sachs, εξηγούσε ότι: «υπολογίζουμε τον δείκτη αποδοτικότητας των τραπεζών ROTE σε επίπεδο τομέα στο 15,3% περίπου το γ’ τρίμηνο, υποδηλώνοντας συμπίεσή του κατά 40 μ.β. σε τριμηνιαία βάση κυρίως λόγω της μείωσης του NIM (το οποίο υπολογίζουμε ότι θα μειωθεί κατά 4-5 μ.β. το γ’ τρίμηνο ως απάντηση στην έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων). Αναμένουμε σταθερές βασικές τάσεις στην ποιότητα του ενεργητικού με τον δείκτη NPE στο 3,6% το γ’ τρίμηνο.

Στο α’ εξάμηνο, οι ελληνικές τράπεζες έχουν διαγράψει καλύτερη πορεία από τις αρχικές τους προβλέψεις για το κόστος κινδύνου και οι περισσότερες τράπεζες αναθεώρησαν προς τα κάτω το ανώτερο άκρο των προβλέψεών τους για το CoR τον Αύγουστο κατά 5-10 μ.β.

Όσον αφορά την αύξηση των χορηγήσεων, σημειώνουμε ότι η αύξηση κατά την περίοδο Ιούλιος- Αύγουστος ήταν -0,9%, αλλά αναμένουμε κάποια επιτάχυνση στις χορηγήσεις του Σεπτεμβρίου και προβλέπουμε καθαρή αύξηση των χορηγήσεων κατά 0,7% στο γ’ τρίμηνο.

Με αυτή την επικαιροποίηση, ενσωματώνουμε επίσης έναν πιο εμπροσθοβαρή ρυθμό μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ, ο οποίος οδηγεί σε μέση μείωση των κερδών ανά μετοχή κατά 0%/-6%/-3% το 2024-2026 και μέση μείωση της τιμής στόχου κατά 6%.

Επαναλαμβάνουμε τη σύσταση αγοράς για τις ΕΤΕ/Πειραιώς/Eurobank και την ουδέτερη θέση για την Alpha Bank.

Ως αποτέλεσμα της αναθεώρησης των EPS σε αυτά τα έτη, οι τιμές στόχοι μας για τις ελληνικές τράπεζες μειώνονται κατά 6% κατά μέσο όρο (με μείωση των τιμών στόχων κατά περίπου 4%/περίπου 5%/περίπου 7%/περίπου 8% για ΕΤΕ/Alpha/Eurobank/Πειραιώς).

Η μεθοδολογία μας για την αποτίμηση ROTE/COE προσαρμοσμένη στο κεφάλαιο παραμένει αμετάβλητη, καταλήγει η τράπεζα.

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: «Καμπανάκι» για ξαφνική διόρθωση στις αγορές – «Βλέπει» κινδύνους για τις τράπεζες

CEO Clubs Greece Forum: Χαράζοντας το δρόμο προς την επίτευξη ηγεσίας σε κλίμακα

tbi bank: Καθαρά κέρδη ρεκόρ ύψους 38 εκατ. ευρώ το πρώτο 9μηνο