Η Goldman Sachs προβλέπει ότι ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα φτάσει τις 1.325 μονάδες το επόμενο δωδεκάμηνο, με το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα να διαμορφώνεται σε 10%.

Σύμφωνα με την ετήσια στρατηγική της αμερικανικής τράπεζας και τον αναλυτή Caesar Maasry, η προβλεπόμενη απόδοση συνδυάζεται μαζί με μια ιδιαίτερα υψηλή μερισματική απόδοση της τάξεως του 6%, γεγονός που τοποθετεί την αγορά υψηλά και σίγουρα υψηλότερα από τις ανταγωνιστικές αναδυόμενες αγορές της Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA).

1

Ο αμερικανικός οίκος τοποθετεί την τιμή στόχο για τις αναδυόμενες αγορές για το δείκτη MSCI EM στις 1.050 μονάδες με upside potential 9%, με τις αγορές της Ασίας να ξεχωρίζουν με ανοδικό περιθώριο 14% και την περιοχή της Λατινικής Αμερικής να έχει το χαμηλότερο περιθώριο με 4%.

Ο πολλαπλασιαστής τιμής προς κέρδη P/E για το επόμενο δωδεκάμηνο (P/E Next Twelve Months – NTM) για τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ εκτιμάται σε 6,8 φορές μόλις, έναντι 7 φορών που θέτει ως δίκαιη αποτίμηση ο αμερικανικός οίκος.

Τα κέρδη ανά μετοχή του δείκτη (EPS) αναμένεται να αυξηθούν κατά 8% τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το consensus των αναλυτών είναι απαισιόδοξο, προβλέποντας ότι η ανάπτυξη των EPS θα είναι μηδενική.

Όσον αφορά τους επιμέρους στόχους των αγορών, μερικές ασιατικές αγορές ξεχωρίζουν ως προσφέροντας δυνατότητες υπεραπόδοσης (εντός των αναδυόμενων αγορών αλλά και έναντι των δεικτών αναφοράς των αναπτυγμένων αγορών), όπως η ηπειρωτική Κίνα, η Κορέα, η Ταϊλάνδη και η Ινδία.

Εκτός της Ασίας, προβλέπουμε το ισχυρότερο δυναμικό ανόδου στη Νότια Αφρική, το Μεξικό και την Κολομβία. Τέλος, η ανάπτυξη των EPS αναμένεται να αυξηθεί το 2024, με προβλέψεις για αύξηση του 13%.

Η Goldman Sachs προτείνει πιθανές αγορές που είτε υποαπέδωσαν είτε προσφέρουν ευρύτερη κυκλική έκθεση.

Ο MSCI EM περιλαμβάνει 24 δείκτες χωρών, καθένας από τους οποίους έχει ξεχωριστή μακροοικονομική έκθεση, προκλήσεις και ευκαιρίες.

Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση σε μετοχές των αναδυόμενων αγορών (EM )έχει προσφέρει εξαιρετικά παρόμοιες αποδόσεις με τις αντίστοιχες των ανεπτυγμένων αγορών (DM ex USA) κατά την τελευταία πενταετία. Ο δείκτης MSCI EM ex-China και ο MSCI World ex USA σημείωσαν άνοδο 8% σε όρους δολαρίου.

Η πρόκληση της «μεγάλης εικόνας για τις παγκόσμιες μετοχές είναι κοινή για τις περισσότερες DM και EM: τα επιτόκια παραμένουν εμπόδιο για υψηλότερες αποτιμήσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη είναι ο απαραίτητος μοχλός για τις μελλοντικές αποδόσεις των μετοχών.

«Κατά συνέπεια, προβλέπουμε ότι ο MSCI EM θα αυξηθεί κατά 9% στις 1.050 μονάδες σε 12 μήνες, σύμφωνα με τις περισσότερες DM (που κυμαίνονται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη με +7% και +8%, αντίστοιχα, έως την Ιαπωνία με +13%)», καταλήγει η τράπεζα.

Διαβάστε επίσης:

Στις αγορές σήμερα το Δημόσιο με την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

Γιατί γίνονται hot ξανά Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank

BofA: Οι επενδυτές «καίνε» τα μετρητά και αγοράζουν ομόλογα