ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα διατηρεί το ενδιαφέρον υψηλό για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες.
Kρίνοντας, όμως, από τις πρόσφατες μειώσεις στόχων στις μετοχές τους, αλλά και το μικρό σχετικά περιθώριο ανόδου για τον Γενικό Δείκτη, ο οίκος μάλλον ξεκινά πιο επιφυλακτικά το 2025 για την Ελλάδα συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Η σύσταση είναι αγορά (buy) για την Εθνική Τράπεζα, τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ουδέτερη (neutral) για την Alpha Bank. Η τιμή στόχος για την Εθνική Τράπεζα είναι στα 10,60 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,40 ευρώ, για τη μετοχή της Eurobank στα 2,50 ευρώ και για την Alpha Bank sτα 1,90 ευρώ.
Η Goldman Sachs εξηγεί ότι οι ξένοι επενδυτές εξετάζουν τις ελληνικές τράπεζες βάσει τριών στοιχείων, όπως την ευαισθησία του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου στις μειώσεις των επιτοκίων, την ομαλοποιημένη οργανική παραγωγή κεφαλαίου μεσοπρόθεσμα και τις επιλογές που διαθέτουν προς τις πληρωμές των μετόχων τους.
Oι Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς είναι οι τράπεζες με τις σχετικά χαμηλότερες αποτιμήσεις και είχαν τις περισσότερες αναφορές στις επενδυτικές συναντήσεις. Η αναβάθμιση της μεσοπρόθεσμης καθοδήγησης για την περίοδο 2025-2026 από αρκετές τράπεζες, αλλά και οι νέες εκτιμήσεις με βάση το σενάριο χαμηλότερων από το αναμενόμενο επιτοκίων της ΕΚΤ ήταν μεταξύ των βασικών θεμάτων συζήτησης με τους επενδυτές.
Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, πολλοί από τους επενδυτές εστίασαν στο ζήτημα των οριστικών και εκκαθαρισμένων αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (Deferred Tax Credits), αναμένοντας ότι η ανακοινωθείσα επιταχυνόμενη απόσβεσή τους θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν ταχύτερα τους δείκτες πληρωμής μερισμάτων, ενώ η αναθεωρημένη καθοδήγηση ορισμένων τραπεζών μετά την ανακοίνωση του γ’ τριμήνου οδηγεί σε αύξηση των πληρωμών στους μετόχους στο 50% από τα καθαρά κέρδη του 2025.
Σε έτερο report του οίκου, προβλέπει ότι ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα φτάσει τις 1.475 μονάδες το επόμενο δωδεκάμηνο, με το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα να διαμορφώνεται σε 5%.
Σύμφωνα με την ετήσια στρατηγική της αμερικανικής τράπεζας και του αναλυτή Sunil Koul και της ομάδας του, η προβλεπόμενη απόδοση συνδυάζεται μαζί με μια ιδιαίτερα υψηλή μερισματική απόδοση της τάξεως του 7%, γεγονός που τοποθετεί την αγορά υψηλά και σίγουρα υψηλότερα από τις ανταγωνιστικές αναδυόμενες αγορές της Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA).
Ο αμερικανικός οίκος τοποθετεί την τιμή στόχο για τις αναδυόμενες αγορές για το δείκτη MSCI EM στις 1.200 μονάδες με upside potential 12%, με τις αγορές της Ασίας να ξεχωρίζουν με ανοδικό περιθώριο 14% και την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να έχει το χαμηλότερο περιθώριο με 4%.
Ο πολλαπλασιαστής τιμής προς κέρδη P/E για το επόμενο δωδεκάμηνο (P/E Next Twelve Months – NTM) για τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ εκτιμάται σε 6,6 φορές μόλις, έναντι 7 φορών που θέτει ως δίκαιη αποτίμηση ο αμερικανικός οίκος. Τα κέρδη ανά μετοχή του δείκτη (EPS) αναμένεται να μειωθούν 4% τους επόμενους 12 μήνες, σημειώνοντας τη δεύτερη υψηλότερη πτώση ανάμεσα στις αγορές που καλύπτει, ενώ προβλέπει ότι η ανάπτυξη των EPS για το 2026 θα είναι +2%.
Όσον αφορά τους επιμέρους στόχους των αγορών, μερικές ασιατικές αγορές ξεχωρίζουν επειδή προσφέρουν δυνατότητες υπεραπόδοσης (εντός των αναδυόμενων αγορών αλλά και έναντι των δεικτών αναφοράς των αναπτυγμένων αγορών), όπως η ηπειρωτική Κίνα, οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία.
Εκτός της Ασίας, ο οίκος προβλέπει το ισχυρότερο δυναμικό ανόδου στη Νότια Αφρική και τη Σαουδική Αραβία. Τέλος, η ανάπτυξη των EPS αναμένεται να αυξηθεί το 2025, με προβλέψεις για αύξηση του 10%.
Διαβάστε επίσης
Goldman Sachs: Περιθώριο ανόδου 5% ως τις 1.475 μονάδες για το Χρηματιστήριο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Βγήκε από το νοσοκομείο ο Μπιλ Κλίντον
- Αντιπαράθεση μεταξύ Al Jazeera και Παλαιστινιακής Αρχής για τη δημοσιογραφική κάλυψη των συγκρούσεων στην Τζενίν
- Κατάρ: Να αρθούν τάχιστα οι διεθνείς κυρώσεις κατά της Συρίας
- Πρώην σύμβουλος του Τραμπ: Είναι ανίκανος να συγκεντρωθεί, δεν διαβάζει, πολύ πιθανή διεθνής κρίση