Ο κορυφαίος αμερικανικός επενδυτικός οίκος καταγράφει τα δέκα κορυφαία ζητήματα που θα απασχολήσουν τους επενδυτές την επόμενη χρονιά, τις προοπτικές στις αγορές σε συνδυασμό με τις αποτιμήσεις και πώς γενικά διαμορφώνεται το επενδυτικό σκηνικό.

Με τις μακροοικονομικές προοπτικές για το 2024 να εκτιμώνται βελτιωμένες σε σχέση με το 2023 από τη Goldman Sachs, το βασικό ερώτημα είναι σχετικά με τις προοπτικές για τις παγκόσμιες αγορές. Η επενδυτική τράπεζα θέτει, ως συνήθως, τα 10 βασικά επενδυτικά θέματα που καθοδηγούν πολλές από τις απόψεις της την αγορά.

1

Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον η επιστροφή στο σκηνικό επιτοκίων που επικρατούσε πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (GFC) αποτελεί ισορροπία. Η απάντηση για τις ΗΠΑ είναι «ναι», αλλά για την Ευρώπη, όπου μπορεί να επανεμφανιστούν εκ νέου φόβοι για τις οικονομίες, η απάντηση μπορεί να είναι «όχι».

Η παγκόσμια οικονομία ξεπέρασε ακόμη και τις πιο θετικές εκτιμήσεις και προσδοκίες το 2023, επισημαίνει η Goldman Sachs και εξηγεί ότι η αύξηση του ΑΕΠ είναι σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών και για το 2024. Η τράπεζα εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 θα είναι 2,6% και εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα καταφέρουν ακόμη μια φορά να ξεπεράσουν τις προσδοκίες των αναλυτών, αλλά και το ρυθμό ανάπτυξης των λοιπών ΗΠΑ αναπτυγμένων οικονομιών. Οι προβλέψεις της είναι πάνω από την αγορά κατά 1,1% για τις ΗΠΑ, 0,5% στην Ιαπωνία και 0,2% στην Ευρωζώνη.

Ο δεκάλογος του 2024 περιλαμβάνει:

  1. Πληθωρισμός υπό έλεγχο: Ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο, δεν υπάρχει επικείμενη ύφεση στις ΗΠΑ, αλλά οι αγορές έχουν ήδη τιμολογηθεί για ήπια προσγείωση.
  2. Η έξοδος από την κατάσταση των χαμηλών αποδόσεων: Οι πραγματικές αποδόσεις των βασικών περιουσιακών στοιχείων έχουν επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα, οπότε ένα πιο συμβατικό σύνολο ευκαιριών είναι στον επενδυτικό ορίζοντα.
  3. Χαλάρωση του περιορισμού του πληθωρισμού: Ο περαιτέρω αποπληθωρισμός θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για ένα αδύναμο “Fed put”, ιδίως αργότερα το 2024.
  4. Αμερικανική απόδοση πάνω από τις άλλες χώρες: Το αναπτυξιακό σκηνικό είναι ευνοϊκό στα περισσότερα μέρη, αλλά οι ΗΠΑ φαίνεται να είναι το «πιο σίγουρο πράγμα».
  5. Υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα: Τα υψηλότερα επιτόκια προκαλούν συνεχή πίεση για ορισμένα κράτη και θύλακες του εταιρικού και καταναλωτικού τομέα.
  6. Οι αποτιμήσεις των ομολόγων: Οι καλύτερες αποτιμήσεις και η μετατόπιση από τους κινδύνους πληθωρισμού στους κινδύνους ανάπτυξης καθιστούν τα ομόλογα πιο ελκυστικά για τα χαρτοφυλάκια.
  7. Carry trades και ομόλογα: Το carry trade μεταξύ ομολόγων γίνεται λιγότερο ελκυστικό, περιορίζοντας την άνοδο σε ομόλογα ακόμη και σε ευνοϊκές περιπτώσεις. Σημειώνεται ότι το carry (μεταφορά) είναι η διαφορά μεταξύ του εισοδήματος που εισπράττεται από ένα ομόλογο και του κόστους χρηματοδότησης της διακράτησής του. Αυτό το καθαρό εισόδημα παρέχει ένα ορισμένο μαξιλάρι έναντι των ζημιών.
  8. Σε αναζήτηση ισορροπίας οι μετοχές: Οι αποτιμήσεις δεν είναι ομοιόμορφες στις μετοχικές αγορές αλλά ούτε στους κλάδους, με τα περιθώρια ανόδου να είναι υπαρκτά αν τα επιτόκια μειωθούν νωρίτερα από τις εκτιμήσεις που επικρατούν στην αγορά.
  9. Αναδυόμενες αγορές: Οι επιλεκτικές επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές φτάνουν σιγά-σιγά στα όριά τους, και πλέον για να κινηθούν υψηλότερα, απαιτείται μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ για να «ξεκλειδωθούν» ευρύτερα κέρδη.
  10. Αντιστάθμιση στα χαρτοφυλάκια: Καθώς τα στοιχεία ενεργητικού με κίνδυνο υπεραποδίδουν σε σχέση με τα μετρητά στα διάφορα σενάρια των αναλυτών της Goldman Sachs και κάθε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων προστατεύει τους επενδυτές από διαφορετικούς κινδύνους, το βασικό στοιχείο είναι η διαφοροποίηση.

Διαβάστε επίσης

Alpha Bank: Στην Goldman Sachs αναθέτει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών

Goldman Sachs: Αγοράστε τη βουτιά αν οι μετοχές πέσουν λόγω Fed

Goldman Sachs: Πούλησε ιαπωνικό ξενοδοχείο στην Blackstone για $54 εκατ.