• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: Οι ερωτήσεις των επενδυτών για τις αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών – Οι τιμές στόχοι των μετοχών

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Εurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Εurobank)


    Η Goldman Sachs και ο Mikhail Butkov σε ειδικό report για τις ελληνικές τράπεζες απαντούν σε ερωτήσεις των επενδυτών σχετικά με τις πρόσφατες επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών.

    Η τράπεζα περιγράφει τι οδήγησε την απόδοση των μετοχών τους αφενός την τελευταία εβδομάδα (-5% κατά μέσο όρο) και αφετέρου κατά τους τελευταίους 3 μήνες, όπου εξαιρουμένης της προηγούμενης εβδομάδας ήταν -7%/2%/+9%/+15% για την Πειραιώς/Alpha/Eurobank/ΕΤΕ.

    Οι τιμές στόχοι που προτείνει η επενδυτική τράπεζα είναι οι ακόλουθες:

    • Eurobank σύσταση αγοράς (buy), τιμή στόχος €2,5.
    • Εθνική Τράπεζα σύσταση αγοράς (buy), τιμή στόχος €10,0.
    • Τράπεζα Πειραιώς σύσταση αγοράς (buy), τιμή στόχος €5,3.
    • Alpha Bank ουδέτερη σύσταση (neutral), τιμή στόχος €1,95.

    «Εμείς πιστεύουμε ότι οι επιδόσεις της περασμένης εβδομάδας μπορούν να εξηγηθούν από την επέκταση των αποδόσεων των δεκαετών ελληνικών κρατικών ομολόγων (ως απάντηση στις αναφορές για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη). Η απόδοση τους τελευταίους 3 μήνες (εξαιρουμένης της προηγούμενης εβδομάδας), ήταν ισχυρότερη για τις τράπεζες οι οποίες πρότειναν υψηλότερες πληρωμές μερισμάτων για το 2023 (η απόφαση της ΕΚΤ για τα μερίσματα αναμένεται στις αρχές Ιουνίου):

    Πειραιώς/Alpha/Eurobank/NBG: 10%/20%/30%/30% που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση της τάξης του 2%/3,5%/5%/5%. Αναμένουμε ότι η έγκριση για τα μερίσματα από την ΕΚΤ στις αρχές Ιουνίου θα λειτουργήσει ως θετικός καταλύτης για τις ελληνικές τράπεζες.

    Στο βασικό σενάριο αναμένουμε ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες θα πληρώσουν τις προτεινόμενες πληρωμές. Σε σχετική βάση, θα περιμέναμε μια ισχυρότερη θετική αντίδραση για Πειραιώς/Alpha στην έγκριση, ενώ πιο υποτονική για ΕΤΕ/Eurobank, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική υπεραπόδοσή τους κατά τους πρόσφατους μήνες», εξηγεί ο Butkov.

    Η συσχέτιση μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων και του δείκτη εσωτερικής αξίας (P/BV) των ελληνικών τραπεζών έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια μέσω της προόδου στη δημοσιονομική εξυγίανση (με αρκετές επακόλουθες αναβαθμίσεις της Ελλάδας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας το 2023) και μια σημαντική αναστροφή των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να κινούνται πλέον πιο κοντά στα ευρωπαϊκά επίπεδα.

    «Σημειώνουμε, ωστόσο, ότι η αντίδραση της περασμένης εβδομάδας των ελληνικών τραπεζών συνέπεσε με την επέκταση των αποδόσεων των ομολόγων. Σε μικρό επίπεδο, σημειώνουμε ότι ο κίνδυνος υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων της ΕΚΤ έχει αμφίδρομη επίδραση στα επιτοκιακά περιθώρια (NIMs) και τις αποδόσεις των ιδίων κεφαλαίων (ROTEs) των ελληνικών τραπεζών.

    Από τη μία πλευρά τα υψηλότερα επιτόκια θα πρέπει να στηρίξουν τα υποκείμενα spreads δανείων-καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών (γεγονός που είναι θετικό για το ROTE), αλλά από την άλλη, θα αυξήσει το τριμηνιαίο κόστος των αντισταθμίσεων που επιβάλλουν οι τράπεζες μέσω των συμβάσεων ανταλλαγής επιτοκίων (για τα οποία οι τράπεζες λαμβάνουν σταθερό επιτόκιο, ενώ πληρώνουν κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με το επιτόκιο της ΕΚΤ) εν αναμονή των μειώσεων των επιτοκίων.

    Από την πλευρά της ποιότητας του ενεργητικού, σημειώνουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες καταγράφουν σε μεγάλο βαθμό αρνητικό υποκείμενο σχηματισμό καθαρών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τα τελευταία τρίμηνα με τον δείκτη των NPEs να μειώνεται διαδοχικά και δεν βλέπουμε κίνδυνο για αποκλίσεις σε αυτή την τάση», συνεχίζει ο αναλυτής της τράπεζας.

    «Εξαιρώντας την απόδοση της τελευταίας εβδομάδας, τους τελευταίους τρεις μήνες η Τράπεζα Πειραιώς υποχώρησε κατά 7% (P/BV 0,6 φορές), η Alpha Bank μειώθηκε κατά 2% (P/BV 0,5 φορές), η Eurobank αυξήθηκε κατά 9% (P/BV 0,9 φορές) και η Εθνική Τράπεζα αυξήθηκε κατά 15% (P/BV 0,9 φορές).

    Η απόδοση ήταν ισχυρότερη για τις τράπεζες που πρότειναν υψηλότερο δείκτη διανομής μερίσματος για το 2023. Αναμένουμε ότι η έγκριση του μερίσματος από την ΕΚΤ θα χρησιμεύσει ως θετικός καταλύτης για τις ελληνικές τράπεζες. Σε σχετική βάση, θα περιμέναμε μια ισχυρότερη αντίδραση για το δίδυμο Πειραιώς/Alpha στην έγκριση, ενώ πιο υποτονική για τις ΕΤΕ/Eurobank, λαμβάνοντας υπόψη την υπεραπόδοσή τους τους τελευταίους μήνες», καταλήγει ο Butkov.

    Διαβάστε επίσης

    Goldman Sachs για Motor Oil: Χαμηλότερα περιθώρια διύλισης που αντισταθμίζονται από τις υψηλότερες ποσότητες

    Goldman Sachs, J.P. Morgan και AXIA για ΔΕΗ: Ισχυρά αποτελέσματα που φέρνουν ανοδικές αναθεωρήσεις στα EBITDA

    Goldman Sachs: Συμφωνία 43 δισ. δολαρίων για επενδύσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων της UPS



    ΣΧΟΛΙΑ