Η Goldman Sachs Group Inc. επισημαίνει ότι ο φόβος επιστρέφει και ο χρυσός ευνοείται από την πτώση των μετοχών και την ανησυχία των επενδυτών για την πιθανότητα εκ νέου βύθισης της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση.

Η πρόσφατη άνοδος του πολύτιμου μετάλλου, “στηρίχθηκε στο sell off των αγορών και στην αύξηση της μεταβλητότητας”, ανέφεραν οι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων των Mikhail Sprogis και Jeffrey Currie, σε ένα report με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου 2018. “Κατά την άποψή μας, αντιπροσωπεύει μια επιστροφή του φόβου, η οποία σχετίζεται με τη ζήτηση για χρυσό, ενώ τα ETFs ανακάμπτουν μετά από αρκετούς μήνες πτώσης. “

Ο χρυσός ετοιμάζεται να καταγράψει μηναία κέρδη για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες, σε συνέχεια της βουτιάς των μετοχών και των φόβων για τον εμπορικό πόλεμο που έχουν αντίκτυπο στις προοπτικές της ανάπτυξης. Οι ΗΠΑ έχουν περισσότερες από 50-50 πιθανότητες να εισέλθουν σε ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με ένα μοντέλο που ακολουθεί η JPMorgan Chase & Co. Η άνοδος των ανησυχιών της αγοράς σχετικά με την πιθανότητα ύφεσης, υπήρξε ο κύριος λόγος πίσω από την ανάκαμψη της επενδυτικής ζήτησης για χρυσό, σύμφωνα με την Goldman.

“Ενώ πιστεύουμε ότι ο θετικός κύκλος των Η.Π.Α. εξακολουθεί να έχει περαιτέρω περιθώρια αυτό δεν σημαίνει ότι οι αγορές δεν θα ανησυχούν για το τέλος του”, δήλωσε η Goldman, περιγράφοντας την ανάπτυξη των ΗΠΑ ως “ακόμα ισχυρή”. Ακόμα η τράπεζα πρόσθεσε: “Προχωρώντας, αναμένουμε ότι ο φόβος της αγοράς για ύφεση στις ΗΠΑ θα ενισχυθεί. Οι ανησυχίες για την ύφεση και οι επενδύσεις σε χρυσό μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω μετά την επιβράδυνση της ανάπτυξης των ΗΠΑ “.

Η τιμή του χρυσού κινείται σήμερα κοντά στα 1.223 δολ. ανά ουγγιά. Παρά το γεγονός ότι σημειώνει άνοδο 2,7% το μήνα Οκτώβριο, το πολύτιμο μέταλλο χάνει έδαφος από τις αρχές του 2018, μετά την επιμονή της Fed να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων. Η Goldman περιγράφει τα θεμελιώδη του χρυσού ως ισχυρά, ωστόσο προβλέπει αύξηση του ρίσκου όταν η ανάπτυξη στις ΗΠΑ αρχίσει να επιβραδύνει.

Η τράπεζα ανέφερε και άλλους λόγους που επηρέασαν θετικά το χρυσό, όπως ο υψηλότερος πληθωρισμός στις ΗΠΑ και η αύξηση της ζήτησης για τις αναδυόμενες αγορές. Προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υπάρξουν κάποια βραχυπρόθεσμα θέματα αστάθειας στα νομίσματα και ειδικότερα στο γιουάν.

Για την επόμενη χρονιά οι οικονομολόγοι της τράπεζας προβλέπουν επιβράδυνση της ανάπτυξης των ΗΠΑ σε 2,6% από 2,9% και αύξηση του πυρήνα του πληθωρισμού στο 2,5%. “Αυτό θα μπορούσε να κάνει την αμερικανική οικονομία να μοιάζει όλο και περισσότερο ότι εισέρχεται σε έναν κύκλοι υπέρβασης του πληθωρισμού και περαιτέρω στήριξης των επενδύσεων σε χρυσό.”

Τράπεζα της Ελλάδος χρυσός